Skocz do zawartości

Ciemne piwo z dodatkiem wiśni. Podbić blg cukrem czy nie?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Zasyp:

4kg. pilzneński

1kg. monachijski

1kg. karmelowy 600

 

Miałem zamiar zrobić z tego ok 15l. piwa w okolicach 20 blg i na cichą dodać 1,5 kg. świeżych lub mrożonych wiśni + płatki dębowe mocno opiekane na jakieś 2 tyg. Jednak gęstwa z us -05 się skisiła.. Zrobiłem więc 23l. 13blg i zadałem nową saszetką us-05.

 

Pytanie i problem jest taki, że chciałbym podbić blg dodając 1kg. cukru i nie wiem czy przy takiej podbudowie słodowej ma to w ogóle sens. Następnie czy drożdże mi ten cukier zjedzą? Zakładam, że tak skoro się już rozbujały w fermentorze. Wiśnie i płatki oczywiście dalej w planach i dlatego chciałbym zrobić coś mocniejszego co by się coś nie zagnieździło ;) Piwo miało by leżeć co najmniej pół roku w piwnicy.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karmelowy 600EBC jest dość wytrawny, jak dodasz jeszcze cukier, całość będzie bardzo wytrawna, poza tym wiśnie podbiją Ci kwaśność, tego oczekujesz?

US-05 to do 9,5% alk. bez najmniejszego problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piwniczce mam mniej więcej stałą temperaturę 14 st. I tam od poniedziałku to piwo stoi. Pytanie jedzcze jedno.. Kiedy najlepiej dodać ten syrop cukrowy? Coś czytałem, że najlepiej w 3/4 burzliwej czyli wychodziło by, że w 5-6 dniu? Ma ktoś dośqiadczenia w tym temacie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.