marekm Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Odświeżę temat bo zamierzam sobie taką chłodniczkę zbudować na bazie rurki miedzianej 10/12mm x jakieś 8-9m która teraz pełni rolę chłodnicy zanurzeniowej i węża pcv w oplocie 19mm. Pytanie do tych co mają już to za sobą - czy nie ma problemu z wprowadzeniem takiej długiej rurki w węża? Postaram sie porobić zdjęcia i wrzucić na forum fotostory z prac. pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jeśli wyprostujesz rurkę to nie ma problemu. Żeby chłodzenie było skuteczne, to rurka nie powinna dotykać węża i być omywana przez wodę z każdej strony. To trudne do wykonania ale gdzieś widziałem filmik jak gościu owija spiralnie rurkę drutem tak ze 2-3mm średnicy i przylutowuje co kilkanaście-kilkadziesiąt centymetrów. Ja jednak powróciłem od przeciwbieżnej spowrotem do zanurzeniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jeśli wyprostujesz rurkę to nie ma problemu. Żeby chłodzenie było skuteczne, to rurka nie powinna dotykać węża i być omywana przez wodę z każdej strony. To trudne do wykonania ale gdzieś widziałem filmik jak gościu owija spiralnie rurkę drutem tak ze 2-3mm średnicy i przylutowuje co kilkanaście-kilkadziesiąt centymetrów. Ja jednak powróciłem od przeciwbieżnej spowrotem do zanurzeniowej No właśnie mam ładnie zwiniętą zanurzeniową i nie chciałbym jej rozprostowywać... mam nadzieję ze sie uda. Jak nie - bedzie rzeźba Dotykać to chyba gdzieś będzie zawsze... Policzyłem ze przy rurce 12mm średnicy zewnętrznej i 10m powierzchnia wymiany to niecałe 0.4m2 trochę mało w porównaniu z większymi wymiennikami płytowymi.. a ja bede miał na pewno mniej tych metrów.. Mam nadzieję że uzyskam te max 10C przy wodzie ok 15-16C, najwyżej bedzie się długo lało Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 No właśnie mam ładnie zwiniętą zanurzeniową i nie chciałbym jej rozprostowywać... mam nadzieję ze sie uda. Porzuć wszelką nadzieję Nie uda się Po godzinie męczarni, smarowania czym się da i dewastacji zwiniętej już rurki i tak będziesz prostował marekm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) tak myślałem , dobrze ze zapytałem. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez marekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Tutaj opisałem moje wyczyny http://www.piwo.org/topic/17892-budowa-warzelni-50l-od-podstaw/?do=findComment&comment=355578 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jak masz fajnie zwinięta zanurzeniową to ją sobie zostaw lub sprzedaj. Szkoda niszczyć. Ja swoją przeciwbieżną robiłem z rurki 5m, średnica 8mm. Nawet lekkie zgięcie utrudniało nasuwanie węża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Już jestem po robocie, założę nowy temat w DIY.http://www.piwo.org/topic/21644-ch%C5%82odnica-przeciwbie%C5%BCna/ Dzięki za pomoc. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez marekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi