Pyro112112 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Witam Mam następujące pytanie, czy któryś z szanownych kolegów próbował piwa pszenicznego w lokalu bierhalle? jeśli tak to czy móglibyście mi pomóc w ułożeniu receptury tak aby piwo wyszło podobne do oryginału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Nie piłem, ale z opisu wynika, że to normalna pszenica jest. Coś charakterystycznego w nim było, oprócz goździka i banana? Może cynamonu sypnęli Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 1. Nie podałeś w którym bierhalle - a przecież smak zależy od piwowara. 2. Czy byłeś po prostu zapytać piwowara? 3. Nie piłem, ale mogę zaryzykować: zasyp na 11-12'P - 50% pilzneński - 50% pszeniczny zacieranie: - ferulikowa 44C - 15min - białkowa 52C - 5min - maltozowa 62C - 45min - dekstrynująca 72'C - 10min gotowanie 60 min, chmielenie od początku marynką/lubelskim na jakieś 10-15IBU drożdże WB-06 trochę szarżuję - ale dzisiaj mam taki humor. sorry jestem ciekaw jak daleko będę od innych porad. no i czy aby pszeniczne z bierhalle jest tym, które jest najlepsze dla Ciebie? Pyro112112 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 jestem ciekaw jak daleko będę od innych porad. Można jeszcze zaprosić do rzutu oka na tutejszą wikipedię i opublikowane tam przepisy: Hefe-Weizen (Cat in the wheat) Krzysztof Juszczak (josefik) Hefe-Weizen Krzysztof Juszczak (josefik) Hefe-Weizen, "Biela Vrana" Andrzej Jendrzejski (Jejski) Hefe-Weizen, Andrzej Jendrzejski (Jejski) Hefe-Weizen, Andrzej Smyk (Anteks) Hefe-Weizen, Sławomir Franaszek (Franekkkk) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyro112112 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Sprawdzałem receptury z forum tylko zastanawiam się czy otrzymam podobny (mniej więcej) produkt a piwko piłem w lokalu w Warszawie na Marszałkowskiej. Nie wyczułem tam cynamonu. Piłem już kilka piw pszenicznych i to jak na razie było najlepsze i różniło się od pozostałych( przynajmniej wg. mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Najlepiej zapytaj piwowara o zasyp, drożdże i temp fermentacji. Resztę dam dopowiesz ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Nie wiem jak jest w Warszawie ale do Wrocławia piwo przywożą z Katowic. Na miejscu jest tylko restauracja a poziom wiedzy pań serwujacych piwo jest zbyt mały żeby odpowiedziały na pytanie o przepis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 w warszawie na marszałkowskiej (o której mowa) twierdzą, że warzą, ale podejrzewam, że przywożą brzeczkę z arkadii i fermentują (co znaczy, że i tak jakiegoś technologa mają). nie węszyłem, więc pewny nie jestem. zapytać nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyro112112 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 No postaram się złapać tam piwowara ale nie wiem czy sie uda Wpadłem na pomysł zeby zrobić któregoś weizena z receptur na forum tylko użyć 30g chmielu East kent Goldings i 30g Marynki no i jakieś drożdże mocno bananowe zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Wpadłem na pomysł zeby zrobić któregoś weizena z receptur na forum tylko użyć30g chmielu East kent Goldings i 30g Marynki Pisałeś, że chcesz uwarzyć Hefe-weizen'a, a teraz wpadasz na pomysł, żeby go nachmielić na aromat (który może przykryć bananki i goździki). Klasyczny niemiecki Weizen jest chmielony tylko na goryczkę (i to delikatnie) jest chmielony tak, smak/aromat chmielu nie był zbyt wyczuwalny (za BJCP - "Noble hop character ranges from low to none"). Moim zdaniem, chcąc uzyskać efekt zbliżony do Bierhalle, weź po prostu recepturę, która odniosła sukces na jakimś konkursie i już nic nie kombinuj Kluczem w tym stylu jest utrzymanie odpowiednich warunków fermentacji, co może być naprawdę niełatwe. PS. Swoją drogą piłem Weizena ze 3 tygodnie temu w Wawie na Marszalkowskiej i fajerwerków nie było. Było ok, miało goździki i banany, nawet był całkiem przyjemny balans, ale mnie tam brakowało "tego czegoś". Dla mnie osobiście trochę zbyt wytrawne - wolałbym nieco większą podbudowę słodową, ale ja tak po prostu lubię Edytowane 15 Czerwca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyro112112 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 No sesja mi się skończy i przejdę do eksperymentów jak już coś uwarzę to postaram się przekazać co i jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 użyć30g chmielu East kent Goldings i 30g Marynki Coś może z tego wyjść. Robiłem podobne eksperymenty z pszenicami. Bardzo fajny efekt uzyskałem z Sybillą. 30g Lubelskiego razem z 15g Sybilli dało świetne piwko. Warto eksperymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 byłem ,piłem ,zrobiłem. a tak na poważnie przepis: Hefe-Weizen, Andrzej Smyk (Anteks)tylko ja dałem 1,5 pilsa i 2,5 psznicy drożdze wb-06 pierwsze dwa dni fermentacji temp około 21-22 później ok 20 -19 po 10 dniach w butelki powodzenia. bardzo mi podchodzi to piwko (szwagrowi też) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyro112112 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Dzięki za pomoc myśle że w lipcu powinienem już coś naprodukować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się