MOAB Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 proszę o pomoc dokonałem pomiaru młodego piwa dokładnym areometrem - odczyt 4,2 jednocześnie pomiar refraktometrem tego samego "zielonego" pokazał 7,2 dlaczego aż taka różnica? czegoś pewnie nie wiem... pomóżcie proszę od razu dodam, że piwo miało temperaturę 21C,, dla testu mierzyłem czystą wodę i zarówno areometr jak i refraktometr pokazał dokładnie "0" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dane z odczytu refraktometrem wprowadziłeś do arkusza kalkulacyjnego aby je przeliczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOAB Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dane z odczytu refraktometrem wprowadziłeś do arkusza kalkulacyjnego aby je przeliczyć? przepraszam, ale jestem zielony tak jak to moje piwo nie bardzo wiem o jakim arkuszu mówisz w instrukcji urządzenia nie mam mowy przeliczaniu, po prostu odczyt i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Refraktometrem możesz dokonywać odczytu wprost (bez korekty) brzeczki, która nie fermentuje. Jeśli masz już rozpoczęty proces fermentacji, to musisz dokonać korekty odczytu. Odpowiedni arkusz znajdziesz w zakładce Media. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Tak się składa, że ten przyrząd mierzy współczynnik załamania światła w roztworze. I problemu nie ma gdy to jest tylko roztwór cukru w wodzie. W piwie mamy jednak też alkohol, który dość znacznie zmienia nam wyniki pomiarów. Dlatego, aby znać rzeczywistą zawartość cukru trzeba skorzystać z kalkulatora i podać mu dwie wielkości: - gęstość początkową (najczęściej w Blg) - odczyt aktualny z refraktometru (najczęściej w Brx). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Skorzystaj z PPPP, pomocny arkusz. Alkohol znajdujący się w brzeczce po fermentacji podaje niepoprawny pomiar refraktometru dlatego też trzeba skorzystać z korekty odczytu tak jak to już napisał PawełH. Dobrze byłoby określić jeszcze współczynnik korekcyjny, który powinien być określany indywidualnie dla każdego refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOAB Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dzięki wielkie dla Was. Teraz już wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Zdaję sobie sprawę, że temat jest raczej w stronę Piaskownicy Piwowarskiej, a nie wWsparcia, ale póki jest w miarę żywy podłączę się pod pytanie.We wspomnianym artykule jest jeden schemat przeliczania - Seana Terilla - czy Wam się on sprawdza? Mam w komórce aplikację, Refraktomer na Android, zrobioną chyba przez jednego Forumowicza, która przelicza wg dwóch schematów: dla przykładu moja AIPAPrimeLab OG 14Bx, FG 7 Bx - a po przeliczeniu FG 2,5*P - 6,5 % alk. Terrill OG 14 Bx, FG 7 Bx - a po przeliczeniu FG 3,2*P 5,6 % alk. Na domiar wszystkiego pływak wskazywał około 2 Blg, czyli bliższy byłby ten PrimeLab. czy macie doświadczenie jaki schemat kiedy dobierać? Robić średnią? Przekopywałem kiedyś forum w tej sprawie, ale nie odnalazłem ostatecznej odpowiedzi. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Mates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jak namoje oko to tenn pierwszy jest bardziej ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zawsze można mierzyć OG refraktometrem, a FG aerometrem. Problem sam się rozwiąże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 a FG aerometrem. Problem sam się rozwiąże. Z mojego punktu widzenia to problemów przybędzie. Pomijając aspekty lenistwa itp. trzeba wziąć pod uwagę, że wskazanie spławika w piwie też są przekłamane przez alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Racja, ale do tej pory każdy z nas opierał się na wskazaniach aerometru i było dobrze. Refraktometr to wygoda, luksus w browarze. Aktualnie czekam na swój i raczej będę go używał w taki sposób jak napisałem powyżej. Najbardziej przyda się podczas warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, Odczyt z refraktonetru przed fermentacją 13.5 brix teraz 9 brix. Wg 4 kalkulatorów obecne blg wynosi: 1. 4.9 2. 5.7 3. 5.04 4. 6.1 I teraz pytanie, który jest najbliższy rzeczywistości? Edytowane 26 Czerwca 2015 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 BS liczy 6,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Czyli mamy 2 głosy na 6.1. Ciekawe skąd taki rozrzut wyników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 skąd taki rozrzut wyników? z algorytmu przeliczania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 skąd taki rozrzut wyników?z algorytmu przeliczania? To oczywiste, ale dlaczego te algorytmy tak się różną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zmień wynik o 0,2 Brix, a zobaczysz jak bardzo inne wyniki uzyskasz po przeliczeniu. Moim zdaniem możliwości ludzkiego wzroku nie pozwalają na tak dokładny pomiar aby przeliczanie miało sens. Wynik refraktometrem przed fermentacją to jest ok 5% różnicy względem spławika (przy założeniu, że mamy idealny spławik). W trakcie i po fermentacji to już tragedia... A co do tego przekłamania spowodowanego alkoholem przy spławiku... wydaje mi się, że wzory, których używamy do wyliczania alko już biorą to pod uwagę. Osobiście precyzję tych obliczeń zwykle mam gdzieś. Nie robi mi różnicy czy piwo ma 6% czy 6,5%, ważne by było smaczne. Sytuacja się zmienia gdy robię jakiegoś mocarza...np: rok temu Barley WIne, który według BS wyszedł 20% na drożdżach WLP099 - jutro planuję powtórkę, tylko bez błędów, które zrobiłem wtedy (czyli zapewne z nowymi ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Tutaj nie chodzi o błąd odczytu, który istnieje, ale o różne wyniki korekcji blg w alkoholowym roztworze w zależności od kalkilatora, którego użyłem. Ktoś wie jakiego algorytmu używa BS? Najbliżej jego wyniku jest na razie PrimeLab z wynikiem 5.7 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się