Ledaro Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Witam wszystkich. Jakieś 2 miesiące temu uwarzylem sobie milk stouta. Wyszło mi około 2 skrzynki. Obie trzymalem na pulce w takim kantorku. Temperatura jest tam trochę zależna od temperatury na dworze, ale nie zdarzyło się aby przekroczyła 23 stopnie. Jedna z tych skrzynek była głębiej włożona i była praktycznie nieoswietlona. W ciągu miesiąca wypilem pierwsza skrzynkę i było bardzo dobrze. Smak, aromat wszystko było tak jak chciałem. Niestety wczoraj otworzyłem piwko z tej drugiej skrzynki i się zawiodłem. Piwo miało bardzo dziwne odczucie w ustach, gorzkie, sciagające może. Im piwo było zimniejsze tym bardziej dawało się to we znaki. Aromat był podobny, może troszeczkę mniej intensywny jak te z pierwszej skrzynki. Smak również był ok, po za tym bardzo nie miłym posmakiem. Czy ktoś ma pomysły co to mogło być? Aha, no i piwo było bardziej nagazowane. Pytanie czy cukry zjadły drożdże czy jakieś inne ciekawe mikroby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Pewnie infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Wygląda na infekcję - otwórz kolejną butelkę i sprawdź, czy będzie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 No raczej infekcja i jak zwykle przy okazji wkleję dwa linki: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ http://www.piwo.org/topic/7167-mycie-fermentatora-po-kwasiezakazeniu/ Umyć dokładnie cały sprzęt, a przy następnej warce zadbać o lepsze odkażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Jak już pisał olo, otwórz inną butelkę. Ja jak otwierałem kiedyś piwo miałem gushing i byłem lekko przerażony, ale jak się okazało z 45 butelek tylko ta jedna (pierwsza) była trefna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Otworzyłem ze dwie. Było to samo. Czyli infekcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Pij szybko...najlepiej podrzuć na spotkania piwowarskie w Degu, tam Ci dokładnie wytłumaczą co zaszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Ok. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Przynieś, obadamy ;-) Albo szybciej, podrzuć na stoisko PSPD na Hevelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 A wypuszcza mnie z piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się