Skocz do zawartości

Merkaptan?


Ledaro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jakieś 2 miesiące temu uwarzylem sobie milk stouta. Wyszło mi około 2 skrzynki. Obie trzymalem na pulce w takim kantorku. Temperatura jest tam trochę zależna od temperatury na dworze, ale nie zdarzyło się aby przekroczyła 23 stopnie. Jedna z tych skrzynek była głębiej włożona i była praktycznie nieoswietlona. W ciągu miesiąca wypilem pierwsza skrzynkę i było bardzo dobrze. Smak, aromat wszystko było tak jak chciałem. Niestety wczoraj otworzyłem piwko z tej drugiej skrzynki i się zawiodłem. Piwo miało bardzo dziwne odczucie w ustach, gorzkie, sciagające może. Im piwo było zimniejsze tym bardziej dawało się to we znaki. Aromat był podobny, może troszeczkę mniej intensywny jak te z pierwszej skrzynki. Smak również był ok, po za tym bardzo nie miłym posmakiem. Czy ktoś ma pomysły co to mogło być? Aha, no i piwo było bardziej nagazowane. Pytanie czy cukry zjadły drożdże czy jakieś inne ciekawe mikroby.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No raczej infekcja i jak zwykle przy okazji wkleję dwa linki: 

http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/

http://www.piwo.org/topic/7167-mycie-fermentatora-po-kwasiezakazeniu/

 

Umyć dokładnie cały sprzęt, a przy następnej warce zadbać o lepsze odkażenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.