DonBeer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Szczep dolnej fermentacji o najwyższym odfermentowaniu. Temperatura fermentacji 9-20°C Temperatura optymalna fermentacji 12-15°C Flokulacja najwyższa Tolerancja na alkohol 6,9% żródło: Gozdawa Edytowane 26 Czerwca 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Podchodzę w weekend drugi raz do tych drożdży, pierwszy raz użyłem w #58 100% Smoked Lager, 11,7°Blg i 22l, uwodniona paczka, start fermentacji w 30h (niewielka piana na wierzchu). Piwo było na 100% słodzie wędzonym (polecam) więc estry jeśli nawet były, były dość dobrze przykryte przez słód wędzony, z fermentacji i efektu w piwie byłem zadowolony. Piwo było idealnie klarowne jak drożdże dolnej fermentacji przystało. Teraz kolejna warka ale na bardziej neutralnym w aromacie piwie więc dam znać jakiesz tego będą efekty. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Ale się naciąłem tym razem. Dwie warki i obie po dwóch tygodniach po zakończeniu fermentacji mocno mętne. Pierwsze piwo po prawie dwóch tygodniach na cichej wciąż opalizuje. Jak na dolny szczep to flokuacja kiepska. Będę jeszcze lagerowal żeby zobaczyć czy coś da się jeszcze powalczyć z klarownością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Ale się naciąłem tym razem. Dwie warki i obie po dwóch tygodniach po zakończeniu fermentacji mocno mętne. Pierwsze piwo po prawie dwóch tygodniach na cichej wciąż opalizuje. Jak na dolny szczep to flokuacja kiepska. Będę jeszcze lagerowal żeby zobaczyć czy coś da się jeszcze powalczyć z klarownością. Jakie efekty końcowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Jakie efekty końcowe? Kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 (edytowane) Jakie efekty końcowe? Kanał. Czyli infekcja? W obu warkach? Edytowane 22 Lipca 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Raczej tak, oba piwa był słabe (pierwsze kwaskowate) więc szkoda mojej wątroby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukBeer Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 (edytowane) Jestem po butelkowaniu lagera. Dwie paczki poszły na 23 litry, bez uwodnienia, standardowy zasyp, zacieranie dekokcyjne ,11.5Blg Brzeczka napowietrzna przez lanie z góry klarsztajna. 15 dni na burzliwej 12C 14 dni na cichej w 15C Start bardzo wolny, około 30h. Praktycznie brak piany przy burzliwej, jedynie sporo zbitych glutów na powierzchni aż do rozlewu, opaść nie chciały. Ostatecznie zjechały do 3Blg. Gęstwy na dnie bardzo mało i dość luźna. Podczas fermentacji cały czas zapach owocowy, brak siarkowych zapachów, możliwe że przegapiłem. Próba smakowa przy rozlewie całkiem pozytywna, piwo wyszło mało estrowe, bardzo neutralne, na pierwszym planie chmiel i finisz słodowy. Nie mogłem wyczuć charakterystycznych dla lagerów kwiecistych aromatów. Piwo wyszło w miarę klarowne poza większymi farfoclami. Puki co jestem bardzo zadowolony z eksperymentu, piwo przy rozlewie było dobre mając na uwadze to że jeszcze się ułoży, za trzy miesiące opisze co z piwem. Edytowane 25 Stycznia 2023 przez LukBeer Pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefisto_____ Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 (edytowane) Wydaje mi się, że jakieś leniwe te drożdże. Start po około 48 godzinach, 14 dzień fermentacji burzliwej i jeszcze dojadają. Dwie paczki uwodnione na 20 litrów, 12,5Blg Fermentacja w 12-13C pod ciśnieniem 1bar - piana ok 2cm. Edytowane 6 Października 2023 przez mefisto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 U mnie też zaliczyły srogiego laga i tak, wydaję się, że są leniwe. Aczkolwiek swoje zrobiły. Aby je lepiej ocenić, musiałbym na tym samym ekstrakcie robić, aczkolwiek piwo samo w sobie nie było złe, moim zdaniem całkiem czysty profil wyszedł, ale jakieś takie... markotne.. Od biedy mogą być moim zdaniem. Aktualnie na Lallemand Diamond i nie ma porównania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się