buber Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Zeszły z 5 Blg do 4 Blg, piana opadła, Odfermentowanie ok. 70 proc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Zeszły z 5 Blg do 4 Blg, piana opadła, Odfermentowanie ok. 70 proc. A u mnie cisza, piany zero i w dalszym ciągu 5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Dla porównania na gęstwie w teMp. 17 st.C 12 litrów 15,8 Blg (z ekstraktu) zjadły w 7 dni. Odfermentowanie 71 proc. Edytowane 17 Października 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Witam,podepnę się pod temat . W niedziele ważyłem dla żony polskie jasne (lubi takie) a że nie miałem drożdży takich jak zawsze do tego piwa używam Californian Lager m54 a miałem tylko PURE ALE YEAST7 i je zadałem.Fermentacja ruszyła wieczorem w niedziele w poniedziałek bulgało raz na raz a dziś przestało bulgać. Doradzi ktoś co mam zrobić pierwszy raz mam taką sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Poczekać jeszcze z tydzień i zrobić pomiary blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ok dzięki a jak słabo odfermentuje? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 To wtedy będziesz się martwił na razie nie zakładaj, że jak nie bulka to fermentacja stanęła. Poza tym nie wiesz, do ilu już odfermentowało. Może być już po ptokach i tylko dojadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Już więcej tych leniuchow nie użyję Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Zeszło do 5 blg w rurce cisza zlewać na cichą czy jeszcze poczekać ? Edytowane 3 Maja 2017 przez Piotr Rosiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogaty Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) Ale 7 używałem jak dotąd 3 razy - India Pale Ale z Ekstraktów (nie bijcie, była to moja 2 warka ) - z 15 BLG zeszło do 5,5 po 1 tyg burzliwej i 1 tyg cichej - APA - z 12 BLG zeszło do 4,5. Fermentacja t. j. wyżej. - Sweet Stout - z 15 BLG spadło do 6 (ale tutaj po 3 tygodniach), zacierane na słodko oczywiście. We wszystkich trzech przypadkach odfermentowanie jest porostu niskie, a przelanie na "cichą" fermentację nie daje praktycznie zauważalnych różnic (w najlepszym przypadku zejdzie te 0,5 BLG) Mam szczere wrażenie, że jeżeli chodzi o profil smakowy jaki zostawiają te drożdże, to zdecydowanie pozostawiają po sobie taką lekko męczącą karmelowość. Zauważyłem też, że piwo bardzo "żywo" zmienia profil smakowy po długawym leżakowaniu (zdecydowanie na plus), jak na piwa jasne. (>2 miesiące), a piana jeszcze bardziej bogata, niż w przypadku piwa leżakowanego 2 tyg. Na piwa jasne, muszę powiedzieć, że się nie nadają. Chyba że planujemy zrobić sobie Belga Karmelowego długo leżakującego. EDIT: Jeszcze chcę coś doprecyzować. Tak, te BLG koncowe wydaje się niebezpieczne, lecz poświadczam, ani razu nic nie wybuchło, a piwo otwarte nie wypływało ani nie wystrzeliwało z butelki. Edytowane 28 Października 2017 przez Rogaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Pociągnął ktoś fermentację na PAY7 nieco cieplej? Estry w powiedzmy 20'C w jakim idą kierunku? Zrobiłem na nich eksperymentalnie grodziskie w temperaturze 14-16'C, zakładając czysty profil (jeszcze w wiadrze jest), a teraz myślę nad czymś w deseń angielski, british golden ale dajmy na to. Jakie są wasze doświadczenia?Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Przy wyższych temperaturach, ewentualnie underpitchingu idą raczej w klimaty belgijskie. Czyli oprócz owoców (głównie banan) jeszcze jakieś lekko przyprawowe fenole. Jak dla mnie nawet przyjemny profil ale nie wiem jak bardzo pasujący do anglików - z rasowymi brytyjskimi drożdżami nie miałem doczynienia. Z drugiej strony golden ale to w miarę czysty profil, więc PAY7 puszczone poniżej 20C będą ok. Ryland 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Skrzyński Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Puściłem je w 22°C zadane do brzeczki 24°C wydały piękne belgijskie estry guma balonowa trochę przypraw i landrynki. Belgian dubbel 2 saszetki na 22l 18blg zeszły do 4,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi