Dario84 Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Hej,Niedługo chcę zrobić piąte piwo i wyszło na Witbiera. Przeglądając surowce do tego stylu, zastanowiło mnie to czemu akurat w tym stylu stosuje sie zawsze niesłodowana pszenice (a nie słód)? Czy to daje inny smak ? Bardzo inny ? Czy to jest wlasnie to co daje charakterystyczny smak Wita czy to te skorki pomaranczy i koledra? Czy jest to po prostu kwestia na zasadzie taki jest styl, taki jest przepis i należy się tego trzymać by zrobić stylowo Wita ?Nigdzie na necie nie znalazłem odpowiedzi na to. Edytowane 6 Lipca 2015 przez Dario84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Hej, Na blogu Dori znajdziesz sporo informacji na temat witbiera: http://blog.homebrewing.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Niestety nie ma tam wlasciwie odpowiedzi na moje watpliwosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Daje się niesłodowaną pszenicę (UWAGA, nie "przenicę") bo w Belgii browary płaciły akcyzę na podstawie ilości zużytego słodu. Edytowane 6 Lipca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 A jeżeli chodzi o smak, to surowe ziarno daje piwo jakby bardziej wytrawne, puste w smaku, ale tak naprawdę drożdże mają więcej w tej materii do powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Daje się niesłodowaną pszenicę (UWAGA, nie "przenicę") bo w Belgii browary płaciły akcyzę na podstawie ilości zużytego słodu. Kilka razy uzylem slowa pszenica poprawnie. Literowka zwykla ale dobrze ze czuwasz A jeżeli chodzi o smak, to surowe ziarno daje piwo jakby bardziej wytrawne, puste w smaku, ale tak naprawdę drożdże mają więcej w tej materii do powiedzenia. Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ? Jak przeprowadzisz fermentację w górnym zakresie temperatur, to już nie będą takie neutralne. Piłem już kilka fajnych witów na S33. Dario84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Daje się niesłodowaną pszenicę (UWAGA, nie "przenicę") bo w Belgii browary płaciły akcyzę na podstawie ilości zużytego słodu. Kilka razy uzylem slowa pszenica poprawnie. Literowka zwykla ale dobrze ze czuwasz A jeżeli chodzi o smak, to surowe ziarno daje piwo jakby bardziej wytrawne, puste w smaku, ale tak naprawdę drożdże mają więcej w tej materii do powiedzenia. Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ? Nie chodzi mi o smak, ale o głębokość odfermentowania. Dario84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 ok, temat troche sie wyjasnil. Dzieki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi