Dario84 Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Hej,Niedługo chcę zrobić piąte piwo i wyszło na Witbiera. Przeglądając surowce do tego stylu, zastanowiło mnie to czemu akurat w tym stylu stosuje sie zawsze niesłodowana pszenice (a nie słód)? Czy to daje inny smak ? Bardzo inny ? Czy to jest wlasnie to co daje charakterystyczny smak Wita czy to te skorki pomaranczy i koledra? Czy jest to po prostu kwestia na zasadzie taki jest styl, taki jest przepis i należy się tego trzymać by zrobić stylowo Wita ?Nigdzie na necie nie znalazłem odpowiedzi na to. Edytowane 6 Lipca 2015 przez Dario84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Hej, Na blogu Dori znajdziesz sporo informacji na temat witbiera: http://blog.homebrewing.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Niestety nie ma tam wlasciwie odpowiedzi na moje watpliwosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Daje się niesłodowaną pszenicę (UWAGA, nie "przenicę") bo w Belgii browary płaciły akcyzę na podstawie ilości zużytego słodu. Edytowane 6 Lipca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 A jeżeli chodzi o smak, to surowe ziarno daje piwo jakby bardziej wytrawne, puste w smaku, ale tak naprawdę drożdże mają więcej w tej materii do powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Daje się niesłodowaną pszenicę (UWAGA, nie "przenicę") bo w Belgii browary płaciły akcyzę na podstawie ilości zużytego słodu. Kilka razy uzylem slowa pszenica poprawnie. Literowka zwykla ale dobrze ze czuwasz A jeżeli chodzi o smak, to surowe ziarno daje piwo jakby bardziej wytrawne, puste w smaku, ale tak naprawdę drożdże mają więcej w tej materii do powiedzenia. Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ? Jak przeprowadzisz fermentację w górnym zakresie temperatur, to już nie będą takie neutralne. Piłem już kilka fajnych witów na S33. Dario84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Daje się niesłodowaną pszenicę (UWAGA, nie "przenicę") bo w Belgii browary płaciły akcyzę na podstawie ilości zużytego słodu. Kilka razy uzylem slowa pszenica poprawnie. Literowka zwykla ale dobrze ze czuwasz A jeżeli chodzi o smak, to surowe ziarno daje piwo jakby bardziej wytrawne, puste w smaku, ale tak naprawdę drożdże mają więcej w tej materii do powiedzenia. Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ? Nie chodzi mi o smak, ale o głębokość odfermentowania. Dario84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario84 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 ok, temat troche sie wyjasnil. Dzieki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się