Skocz do zawartości

Słód pszeniczny, pszenica niesłodowana, płatki


Rekomendowane odpowiedzi

Hej,
Niedługo chcę zrobić piąte piwo i wyszło na Witbiera. Przeglądając surowce do tego stylu, zastanowiło mnie to czemu akurat w tym stylu stosuje sie zawsze niesłodowana pszenice (a nie słód)? Czy to daje inny smak ? Bardzo inny ? Czy to jest wlasnie to co daje charakterystyczny smak Wita czy to te skorki pomaranczy i koledra? Czy jest to po prostu kwestia na zasadzie taki jest styl, taki jest przepis i należy się tego trzymać by zrobić stylowo Wita ?
Nigdzie na necie nie znalazłem odpowiedzi na to.

Edytowane przez Dario84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Daje się niesłodowaną pszenicę (UWAGA, nie "przenicę") bo w Belgii browary płaciły akcyzę na podstawie ilości zużytego słodu.

Kilka razy uzylem slowa pszenica poprawnie. Literowka zwykla ale dobrze ze czuwasz

 

A jeżeli chodzi o smak, to surowe ziarno daje piwo jakby bardziej wytrawne, puste w smaku, ale tak naprawdę drożdże mają więcej w tej materii do powiedzenia.

Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ?

 

Jak przeprowadzisz fermentację w górnym zakresie temperatur, to już nie będą takie neutralne. Piłem już kilka fajnych witów na S33.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Daje się niesłodowaną pszenicę (UWAGA, nie "przenicę") bo w Belgii browary płaciły akcyzę na podstawie ilości zużytego słodu.

Kilka razy uzylem slowa pszenica poprawnie. Literowka zwykla ale dobrze ze czuwasz

 

A jeżeli chodzi o smak, to surowe ziarno daje piwo jakby bardziej wytrawne, puste w smaku, ale tak naprawdę drożdże mają więcej w tej materii do powiedzenia.

Hm ok ale wielu robi wita na S-33, ktore sa chyba neutralne smakowo ?

 

Nie chodzi mi  o smak, ale o głębokość odfermentowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.