jawakow Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Cel i zasada działania Obawiając się osadzania białek na grzałkach i możliwych przypaleń na elektrycznej warzelni (http://www.piwo.org/topic/16147-browar-gorczanski/?do=findComment&comment=354326) skonstruowałem budżetowy obiegowy zestaw z pompą do zacierania i warzenia w jednym. W 19l garnku umieszczone jest wiaderko z dziurkami do dna którego są wkręcone 4 śruby, aby plastyk nie miał kontaktu z dnem garnka oraz umożliwił swobodna cyrkulacje. Wewnątrz wiaderka umieszczamy siatkę ze stali nierdzewnej i gesty worek nylonowy do BIAB i zabezpieczamy klipsami naokoło garnka. Ważne, aby wierzch wiaderka był położony niżej od garnka, aby przelew miał nadmiar brzeczki który nie spłynął przez młóto. Pompa zasysa brzeczkę z samego dna garnka, co zapewnia natychmiastowy odbiór ciepła i wraca na wierzch młota. Jakie są główne zalety: łatwość utrzymania żądanej temperatury zwiększenie efektywności procesu eliminacja przegrzania zacieru CDN Edytowane 6 Lipca 2015 przez jawakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Udoskonalenie kotła elektrycznego cd. Podczas ostatniego warzenia wystąpił efekt tzw. 'worka powietrznego' co powodowało niebezpieczne obniżanie się poziomu brzeczki w okolice grzałki oraz groziło przelaniem się brzeczki z kotła. Wtedy przydał się dawno nieużywany wężyk z oplotu, który utworzył 'tunel' pomiędzy obszarem pod workiem zaciernym a światem zewnętrznym . Nadmiar brzeczki jest przelewany bezpośrednio pod worek zacierny a powietrze usuwane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) ... Edytowane 6 Lipca 2015 przez jawakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Krótki film z pracy warzelni: Gruby. i dżazder 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 I jak wyszło z wydajnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) I jak wyszło z wydajnością? Wydajność ok 85-87% wg BrewSmith(bez wysładzania) - całkiem nieźle w porównaniu z tradycyjnym zacieraniem, kiedy to wydajność oscylowała między 65-70%. Myślę, że wpływają na to: jednakowa temperatura całego zacieru brak miejscowych przegrzań/niedogrzań(?) wymuszony obieg powoduje wydajniejszą konwersję brak wysładzania jest zastąpiony przez umożliwienie obcieknięcie młota, co nie jest raczej możliwe(stosowane) przy tradycyjnym wysładzaniu stała temperatura zacieru(przy ustabilizowaniu układu wachania temperatury wynoszą ~0.2'C) Bez wysładzania na 25l wiadrze da się wyciągnąć ok 19l brzeczki(ok 22.5 l wody na 3 kg słodu), ostateczny wolumin przed butelkowany jest zmienny i zależy od stylu piwa(zimny osad) oraz stopnia w jakim drożdże flokulują. Edytowane 12 Lipca 2015 przez jawakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 brak wysładzania jest zastąpiony przez umożliwienie obcieknięcie młota da się wyciągnąć ok 19l brzeczki(ok 22.5 l wody na 3 kg słodu to drugie nie potwierdza tego pierwszego bo przy wysładzaniu nie wiele więcej wody pozostaje w młócie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) brak wysładzania jest zastąpiony przez umożliwienie obcieknięcie młota da się wyciągnąć ok 19l brzeczki(ok 22.5 l wody na 3 kg słodu to drugie nie potwierdza tego pierwszego bo przy wysładzaniu nie wiele więcej wody pozostaje w młócie. To jest objętość po gotowaniu i oddzieleniu części osadów, także przez gotowaniem jest ok 21l. Młóto obcieka ok 30 min także dużo brzeczki da się odzyskać. Chmielę w woreczkach, także osadów jest znikoma ilość. Jednak zawsze niewielka ilość brzeczki przedniej jest uwięziona w młócie. Edytowane 12 Lipca 2015 przez jawakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) Nie jestem chyba do końca w temacie, ale całość odbywa się tylko w jednym plastikowym fermentatorze? Ile trwa w sumie zacieranie całej warki od rozłożenia sprzętu do początku sprzątania? Jak jest z szybkością grzania na takiej grzałce i prądożernością takiego rozwiązania? Pzdr Edit: Do chmielenia używasz woreczków muślinowych czy to jakieś inne rozwiązanie? Edytowane 12 Lipca 2015 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) Nie jestem chyba do końca w temacie, ale całość odbywa się tylko w jednym plastikowym fermentatorze? Ile trwa w sumie zacieranie całej warki od rozłożenia sprzętu do początku sprzątania? Jak jest z szybkością grzania na takiej grzałce i prądożernością takiego rozwiązania? Pzdr Edit: Do chmielenia używasz woreczków muślinowych czy to jakieś inne rozwiązanie? Tak, używam tylko jednego wiaderka do wszystkich etapów. Generalnie ze standardowym zacieraniem bez przerw białkowych, zakwaszających można się zmieścić w 4 godziny. Część sprzętu po zacieraniu(worek do zacierania, wiaderko do obciekania słodu) można myć na bieżąco. Generalnie sprzęt jest łatwy do umycia, gdyż na dnie zostaje tylko osad z przełomu. Grzałkę i zawory można wykręcić do czyszczenia ale nie jest to konieczne. Wiaderko zawiera jedną grzałkę ze zwykłego czajnika, podana na niej moc wynosi 1850 - 2200W. Pełną moc stosuję do grzania wody i gotowania brzeczki - szybkość pogrzewania to ok 1.5'C na minutę. Podczas zacierania redukuję moc grzałek do 50%. Do chmielenia używam woreczków nylonowych(takich ze sznurkiem), taką samą ale o wymiarach 600x600mm używam do filtracji osadów zimnych i gorących. Nie wrzucam bezpośrednio chmielu do brzeczki aby uniknąć przypaleń(nie dotyczy kotła gazowego). Zapomniałem dodać że można zwiększyć wybicie poprzez wysłodzenie młóta ok 3l wody, wtedy mamy ok. 25l przed gotowaniem. Edytowane 12 Lipca 2015 przez jawakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Rozumiem, że plastikowe wiadro się nie niszczy od temperatury grzałki? Bardzo fajne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Grzalka jest umocowana w oryginalnej podstawie, także nie ma bezpośredniego kontaktu wiaderkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Woda szybko odbiera ciepło i nie pozwala się plastikowi stopic https://youtu.be/xV2gsWHhDhY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Niestety trafilem za czesc slodu z dna worka, ktora w zasadzie jest maka, takze zatkala cala siatke od wewnatrz. Brzeczke zwrotna puscilem bokiem. Sprobuje ponownie pompowac przez worek po 30 min kiedy wiekszosc slodu bedzie zatarta: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Wynika z tego, ze po 30 min wiekszosc maki zalepiajaca worek zostala przetworzona, takze recurkulacja idzie teraz przez mloto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Drobna modyfikacja przy warzeniu Bittera: Edytowane 14 Lipca 2015 przez jawakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Kolejna modyfikacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemrod Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Moim zdaniem masz super pomysł. Technicznie: jaka pompa? Te z pralki są tanie, ale mają inną średnicę wężyków na wlotach (31-35mm) i na wylotach (22-24mm). Tu pojawia się problem odpowiednich wężyków i podłączenia do zaworu. Edytowane 16 Września 2015 przez Nemrod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Pomysł rzeczywiście super. Ile maksymalnie kg słodu da się zacierać na Twoim sprzęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się