Skocz do zawartości

Automatyczny zestaw zacierno-warzelny


Rekomendowane odpowiedzi

Cel i zasada działania

 

Obawiając się osadzania białek na grzałkach i możliwych przypaleń na elektrycznej warzelni (http://www.piwo.org/topic/16147-browar-gorczanski/?do=findComment&comment=354326) skonstruowałem budżetowy obiegowy zestaw z pompą do zacierania i warzenia w jednym. W 19l garnku umieszczone jest wiaderko z dziurkami do dna którego są wkręcone 4 śruby, aby plastyk nie miał kontaktu z dnem garnka oraz umożliwił swobodna cyrkulacje. Wewnątrz wiaderka umieszczamy siatkę ze stali nierdzewnej i gesty worek nylonowy do BIAB i zabezpieczamy klipsami naokoło garnka. Ważne, aby wierzch wiaderka był położony niżej od garnka, aby przelew miał nadmiar brzeczki który nie spłynął przez młóto. Pompa zasysa brzeczkę z samego dna garnka, co zapewnia natychmiastowy odbiór ciepła i wraca na wierzch młota. 

 

Jakie są główne zalety: 

 

  • łatwość utrzymania żądanej temperatury
  • zwiększenie efektywności procesu
  • eliminacja przegrzania zacieru 

CDN :)

post-6841-0-26126200-1436114086_thumb.jpg

post-6841-0-19375100-1436114088_thumb.jpg

Edytowane przez jawakow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Udoskonalenie kotła elektrycznego cd.

 

Podczas ostatniego warzenia wystąpił efekt tzw. 'worka powietrznego' co powodowało niebezpieczne obniżanie się poziomu brzeczki w okolice grzałki oraz groziło przelaniem się brzeczki z kotła. Wtedy przydał się dawno nieużywany wężyk z oplotu, który utworzył 'tunel' pomiędzy obszarem pod workiem zaciernym a światem zewnętrznym :). Nadmiar brzeczki jest przelewany bezpośrednio pod worek zacierny a powietrze usuwane.

 

 

post-6841-0-41613100-1436115853_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jak wyszło z wydajnością?

 

Wydajność ok 85-87% wg BrewSmith(bez wysładzania) - całkiem nieźle w porównaniu z tradycyjnym zacieraniem, kiedy to wydajność oscylowała między 65-70%. Myślę, że wpływają na to:

  • jednakowa temperatura całego zacieru
  • brak miejscowych przegrzań/niedogrzań(?)
  • wymuszony obieg powoduje wydajniejszą konwersję 
  • brak wysładzania jest zastąpiony przez umożliwienie obcieknięcie młota, co nie jest raczej możliwe(stosowane) przy tradycyjnym wysładzaniu
  • stała temperatura zacieru(przy ustabilizowaniu układu wachania temperatury wynoszą ~0.2'C)

Bez wysładzania na 25l wiadrze da się wyciągnąć ok 19l brzeczki(ok 22.5 l wody na 3 kg słodu), ostateczny wolumin przed butelkowany jest zmienny i zależy od stylu piwa(zimny osad) oraz stopnia w jakim drożdże flokulują. 

Edytowane przez jawakow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

brak wysładzania jest zastąpiony przez umożliwienie obcieknięcie młota

 

 

da się wyciągnąć ok 19l brzeczki(ok 22.5 l wody na 3 kg słodu

to drugie nie potwierdza tego pierwszego bo przy wysładzaniu nie wiele więcej wody pozostaje w młócie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

brak wysładzania jest zastąpiony przez umożliwienie obcieknięcie młota

 

 

da się wyciągnąć ok 19l brzeczki(ok 22.5 l wody na 3 kg słodu

to drugie nie potwierdza tego pierwszego bo przy wysładzaniu nie wiele więcej wody pozostaje w młócie.

 

To jest objętość po gotowaniu i oddzieleniu części osadów, także przez gotowaniem jest ok 21l. Młóto obcieka ok 30 min także dużo brzeczki da się odzyskać. Chmielę w woreczkach, także osadów jest znikoma ilość. Jednak zawsze niewielka ilość brzeczki przedniej jest uwięziona w młócie.

Edytowane przez jawakow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem chyba do końca w temacie, ale całość odbywa się tylko w jednym plastikowym fermentatorze? Ile trwa w sumie zacieranie całej warki od rozłożenia sprzętu do początku sprzątania?

Jak jest z szybkością grzania na takiej grzałce i prądożernością takiego rozwiązania?

 

Pzdr

 

Edit:

Do chmielenia używasz woreczków muślinowych czy to jakieś inne rozwiązanie?

Edytowane przez maciek1221
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem chyba do końca w temacie, ale całość odbywa się tylko w jednym plastikowym fermentatorze? Ile trwa w sumie zacieranie całej warki od rozłożenia sprzętu do początku sprzątania?

Jak jest z szybkością grzania na takiej grzałce i prądożernością takiego rozwiązania?

 

Pzdr

 

Edit:

Do chmielenia używasz woreczków muślinowych czy to jakieś inne rozwiązanie?

 

Tak, używam tylko jednego wiaderka do wszystkich etapów. Generalnie ze standardowym zacieraniem bez przerw białkowych, zakwaszających można się zmieścić w 4 godziny. Część sprzętu po zacieraniu(worek do zacierania, wiaderko do obciekania słodu) można myć na bieżąco. Generalnie sprzęt jest łatwy do umycia, gdyż na dnie zostaje tylko osad z przełomu. Grzałkę i zawory można wykręcić do czyszczenia ale nie jest to konieczne.

 

Wiaderko zawiera jedną grzałkę ze zwykłego czajnika, podana na niej moc wynosi 1850 - 2200W. Pełną moc stosuję do grzania wody i gotowania brzeczki - szybkość pogrzewania to ok 1.5'C na minutę. Podczas zacierania redukuję moc grzałek do 50%.

 

Do chmielenia używam woreczków nylonowych(takich ze sznurkiem), taką samą ale o wymiarach 600x600mm używam do filtracji osadów zimnych i gorących. Nie wrzucam bezpośrednio chmielu do brzeczki aby uniknąć przypaleń(nie dotyczy kotła gazowego).

 

Zapomniałem dodać że można zwiększyć wybicie poprzez wysłodzenie młóta ok 3l wody, wtedy mamy ok. 25l przed gotowaniem.

Edytowane przez jawakow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety trafilem za czesc slodu z dna worka, ktora w zasadzie jest maka, takze zatkala cala siatke od wewnatrz. Brzeczke zwrotna puscilem bokiem. Sprobuje ponownie pompowac przez worek po 30 min kiedy wiekszosc slodu bedzie zatarta:

 

 

post-6841-0-72665700-1436801737_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Moim zdaniem masz super pomysł. Technicznie: jaka pompa? Te z pralki są tanie, ale mają inną średnicę wężyków na wlotach (31-35mm) i na wylotach (22-24mm). Tu pojawia się problem odpowiednich wężyków i podłączenia do zaworu.

Edytowane przez Nemrod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.