Undeath Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) Ogłoszono kategorie: http://www.kamnapivo.sk/webtron/biela-vrana-2016-kategorie.html A. category:Biére de Garde 16. D, (new BJCP: 24. Belgian ale - 24. C Biére de Garde) B. category:Russian Imperial Stout 13. F, (new BJCP: 20. American Porter and Stout – 20. C RIS) C. category:Rye IPA 23. Speciality Beer, (new BJCP: 21. IPA – 21. B Speciality Rye IPA) D. category:Dunkelweizen 15. B, (new BJCP: 10. German Wheat Beer - 10. B Dunkels Weissbier) E. category:Irish Red Ale 9. D, (new BJCP: 15. Irish Beer – 15. A Irish Red Ale) F. category:Experimental Beer - Slovak Herbal Ale (according to the specification) W linku jest też wytłumaczone po słowacku jak ma wyglądać Herbal Ale... może jak ktoś zna język by przetłumaczył? Tylko nie google translate bo głupoty wychodzą! Edytowane 9 Lipca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) Krzyś in iglesio też jest Experimental Beer - Slovak Herbal Ale Specification: Top-fermented herbal ale OG: 1.064 and higher FG: 1018 Alc .: min. 6.5% SRM: 2-6 ° Aroma: The character of the used herb/s should be of adequate intensity, noticeable and identifiable in the aroma. When combining several herbs, emphasis is on harmonious character. Smell should be pleasant, it should not be artificial and uncomfortably dominant, strong. Accepted is also hop aroma, but must be harmonious, balanced with herbal aroma, it can complement the overall character, even at the end become clearer. The absence of hop aroma is not a defect. Appearance: The liquid should take the brightest tone, from straw-yellow to fine orange. Head thicker, white, higher. The ale should be clear, but may have fine haze, not cloudy, or strongly turbid. Flavor: Like the aroma, the taste should be characterized by the herb/s used, but not aggressive, consistent with the overall body, bitterness after the used hops, malt, fermentation method and their products - esters. The aim is to create a harmonious and balanced taste sensation of the used herbs and hops. Undesirable element is sharp spiciness, bitterness/harshness. Mouthfeel: May vary depending on the herbs. The body should be full after the malt, slightly carbonated, with a smoother drink. Overall impression: The basis is a harmonious blend of aromas and flavors of the herbs, especially appreciated will be inventiveness of a homebrewer, which will be assessed. Ingredients: Yeast: top fermentation Malt: generally pale malt, like light pilsner, pale ale, wheat, Bavarian, ... Hops: use "European" hops (not American, New Zealand, ...), for example: German, Czech, Slovenian, Slovak, French, English, ... etc. We recommend using the "dry hoping" technique. Herbs: recommend ed is to focus on herbs (even with medicinal properties; perigonium, flowers or petals, roots, fruits) growing in Slovakia, but it is not a condition, e.g.: elderflower, lime blossom (linden), yellow gentian, juniper, lemon balm (melissa), dog rose (Rosa canina), sage, hawthorn flowers, wormwood, mint, lavender, coriander, curacao - bitter orange peel, ginger, licorice, vanilla beans, spices, anise, fennel, .... etc. Supplements: admissible are wheat, oat, rye flakes, molasses, oak chips, Irish moss, .... etc. Unacceptable is white sugar, white candy sugar, dark sugar, maltose, maltodextrin, honey. Labelling: used herbs, hops and supplements must be marked in the application. Edytowane 9 Lipca 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) A faktiko. Nie czytałem do końca bo myślałem, że wszystko po Słowacku Zaraz poprawię na Angielski Edytowane 9 Lipca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Jakaś zbiorowa wysyłka w tym roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwochłon Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Tak na marginesie, biela vrana nie znaczy "biała wrona" tylko "biały kruk". Właśnie się dowiedziałem, ku swojemu rozbawieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Ten wątek nie powinien być w podkategorii "konkursy 2016" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Jakaś zbiorowa wysyłka w tym roku? Podbijam pytanie, chętnie bym wysłał piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Konkurs Biała Wrona odbędzie się 20.02.2016 roku pod adresem Pivovar Hostinec, Hlavná ulica 65, 040 01 Košice.Rozpoczęcie godzina 9.30. Piwa można dostarczyć osobiście dnia 19.02.2016 do godziny 20.oo Możecie również wysłać piwa na mój adres jak w zeszłym roku. Termin do 10.02.2016. Adres podam na PW. Formularz zgłoszeniowy niżej. http://goo.gl/forms/pm7bTgMeIM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Proszę ponownie chętnych do wysyłki piwa do Koszyc o kontakt na moje PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Pisałem 2 dni temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Ci, którzy się zgłosili dostali dane adresowe. Czekam na dalsze zgłoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Przypominam o wysyłaniu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Z tego co wyczytałem w necie w tym konkursie mają uczestniczyć także bułgarscy piwowarzy, którzy pod koniec stycznia zdominowali pierwszy międzynarodowy konkurs piw domowych w Bukareszcie. Zatem spodziewajcie się nie tylko słowackiej i węgierskiej konkurencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 PREZES masz rację nie będzie łatwo. Pierwsze piwa już do mnie dotarły. Czekam na następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Ostatni monit - czas na wysyłkę piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Czy po wypełnieniu formularza dostał ktoś potwierdzenie na maila? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Czy po wypełnieniu formularza dostał ktoś potwierdzenie na maila?Tym się nie przejmujcie. Główny organizator miał małe problemy zdrowotne więc wiele rzeczy umknęło. Najważniejsze, że piwa będą dostarczone i konkurs się odbędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Czy wiadomo jakie są wyniki konkursu. Kto dostał się do finału? Ile zgłoszeń w danej kategorii? Nie mogę znaleźć tych informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 A. kategória Biére de Garde 1. miesto Andrzej Pietrzyk, PL, Birdegarda Bruna 18°, 75b. Strieborná šiška 2. miesto Ján Demko, SK, Hildeguard 16°, 59b. Bronzová šiška 2. miesto Ivan Trpiš, SK, MAŇO 18,5°, 59b. Bronzová šiška 3. miesto Nako Nakov, BG, North France nights 17,2°, 54b. Bronzová šiška B. kategória Russian Imperial Stout 1. miesto Marek May, PL, RIS 29°, 90b. Zlatá šiška 2. miesto Drahoš Horváth, SK, Morgosh 24°, 84b. Strieborná šiška 3. miesto Hajdyla & Blachut, PL, W 32 RIS 27°, 76b. Strieborná šiška 3. miesto Drahoš Horváth, SK, Dark Angel 26°, 76b. Strieborná šiška C. kategória Rye IPA 1. miesto Matija Mrazek, HR, Pančoferi 17°, 89b. Zlatá šiška 2. miesto Peter Oriešek a Róbert Ruman, SK, Jožo 14,7°, 87b. Strieborná šiška 3. miesto Piotr Kowalski, PL, Z žytem, Panowie! 16°, 83b. Strieborná šiška D. kategória Dunkels Weissbier 1. miesto Jakub Kalivoda, SK, Dunkel-unkel 13,3°, 75b. Strieborná šiška 2. miesto Marcell Paulis & Márton Kóny, HU, Wunderscher Weizenkraft Dunke,70b. Bronzová šiška 3. miesto Drahoš Horváth, SK, D. W. 12°, 62b Strieborná šiška E. kategória Irish Red Ale 1. miesto Krzysztof Zach, PL, Chief Red Cloud 11,5°, 95b. Zlatá šiška 2. miesto Andrej Polanec, HR, Burning Red 11,4°, 94,5b Zlatá šiška 3. miesto Yordan Chenkov, BG, Bloody Muddy, 87b. Strieborná šiška F. kategória Experimental beer - Slovak Herbal Ale 1. miesto Pavol Kocsis, SK, Mother´s Spirit vol. 2 16,6°, 83b. Strieborná šiška 2. miesto Jakub Kalivoda, SK, Morena 17°, 82b. Strieborná šiška 3. miesto Martin Fek, SK, Herb & Frodit 16°, 80b. Strieborná šiška 3. miesto Tomáš Pivarči, SK, Good moon 16°, 80b. Strieborná šiška 3. miesto Peter Bognár, SK, WBM AWA Maple&Edeflouer 55, 80b. Strieborná šiška Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się