Browarzyciel Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) Witam, Z prawdziwą przyjemnością, chciałbym zaprezentować prototyp małej instalacji browarniczej. Od razu zaznaczam, że to nie lata i NASA nie ma nic wspólnego z tym projektem. Instalacja składa się z trzech oddzielnych kotłów, które stoją jeden na drugim. Dzięki czemu całość zajmuje b. mało miejsca. Warka 50-60 L. Kadź zacierna z profesjonalnym sitem szczelinowym i ręcznym mieszadłem. Kocioł warzelny z płaszczem olejowym i trzema niezależnymi grzałkami 1,0; 1,5; 2,0 kW. Funkcja Whirlpool w kotle warzelnym. Zbiornik z wodą posiada płynowskaz. Pozdrawiam Raf. Edytowane 28 Listopada 2009 przez Browarzyciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Rafał gratulacje! Jak pierwsze testy sprzętu? Jak wiesz, planuje również zbudować coś o podobnej zasadzie działania. dhanab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Zmieniłeś koncepcję browaru, czy to, co prezentujesz to wytwór na inne potrzeby? Będziesz to sprzedawał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Rafał gratulacje! Jak pierwsze testy sprzętu? Jak wiesz, planuje również zbudować coś o podobnej zasadzie działania. No więc tak: Są pewne mankamenty, ale do usunięcia. Póki co, 50 litrów Bittera kończy fermentację. Jestem jak na razie zadowolony z rezultatów. Następny egzemplarz będzie rozbieralny, ale nie koniecznie co każdą warkę. Mam już zamówiony cudny właz 120x 300 mm. Poza tym nie koniecznie będzie wziernik w kotle warzelnym. Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Zmieniłeś koncepcję browaru, czy to, co prezentujesz to wytwór na inne potrzeby? Będziesz to sprzedawał? Nieee, mój browar czuje się dobrze i właśnie dzisiaj zmieniliśmy jedną grzałkę. W przyszłym tygodniu testy warzelni (kolejne ). Brew Tower - to oddzielny projekt :rolleyes: Studio Metro Goldwyn Mayer zamówiło jeden dla Jamesa Bonda do filmu "One Beer is not Enough". Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 No ładne cacko. Tylko mogłoby być większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 No ładne cacko. Tylko mogłoby być większe. W kotle można gotować max. 75 litrów ... ale większe da się zrobić - wystarczy, że będzie szersze, trochę mocniejsze grzałki, ... pzdr Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Jestem pod wrażeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 A jak się go myje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 A jak się go myje? Hej, Jak wspomniałem, wszystkie elementy są rozłączne, więc można to porozkładać i umyć. Po zamontowaniu włazu, będzie można usunąć młóto ręcznie, a resztę wypłukać wodą, bez zdejmowania kadzi warzelnej. Do kadzi warzelnej jest dostęp od góry, więc w ogóle nie ma problemu. Da się ogarnąć, Pzdr Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Gratulacje Rafał. Piękne cuda robicie z Wesołym. Ile taka piękność kosztuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Gratulacje Rafał. Piękne cuda robicie z Wesołym.Ile taka piękność kosztuje? Powiem tak, oststeczna kalkulacja jeszcze nie jest gotowa. Mimo, że o 50% tańsze niż za zachodnią granicą, takie urządzenie niestety do najtańszych nie należy. Materiał, usługi, armatura, robocizna, osprzęt elektryczny, montaż, etc, ... - trochę tego jest. Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Gratulacje Rafał. Piękne cuda robicie z Wesołym.Ile taka piękność kosztuje? Powiem tak' date=' oststeczna kalkulacja jeszcze nie jest gotowa. Mimo, że o 50% tańsze niż za zachodnią granicą, takie urządzenie niestety do najtańszych nie należy. Materiał, usługi, armatura, robocizna, osprzęt elektryczny, montaż, etc, ... - trochę tego jest. Raf.[/quote'] Prosimy o rząd wielkości chociaż, rozumiem, że główną docelową grupą nie są piwowarzy domowi tylko mikrobrowary restauracyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Brew Tower jest zrobiona higienicznie, ale wydajność i funkcjonalność, nie kwalifikują jej jako instalacji do większego browaru restauracyjnego. Myślę jednak, że jest to urządzenie dla pasjonatów oraz np. gospodarstw agroturystycznych, gdzie oprócz własnego piwa, właściciele mogliby pochwalić się również ciekawą, dekoracyjną warzelnią. Jeżeli chodzi o rząd wielkości to mniej więcej podałem, że wychodzi około 50% tego co oferują wytwórnie austriackie, czy niemieckie. Nie chcę teraz dokładnie podawać kwot, ponieważ sprawdzam jeszcze pewne możliwości, które mogą znacznie obniżyć koszty. Pzdr Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Tak nieśmiało zapytam, bo widzę na zdjęciu rurę do odprowadzania pary, i wychodzi z tego, że kadź zacierna jest środkowym garem, i wynika, że brzeczka do warzelni jest transportowana wyżej pompą do gotowania ? dobrze rozumuję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Mnie się bardzo podoba właśnie ze względu na higieniczy i schludny wygląd, no i za kompaktowość. Jak będę potrzebował większego wybicia, to przede wszystkim pomyslę o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Tak nieśmiało zapytam, bo widzę na zdjęciu rurę do odprowadzania pary, i wychodzi z tego, że kadź zacierna jest środkowym garem, i wynika, że brzeczka do warzelni jest transportowana wyżej pompą do gotowania ? dobrze rozumuję ? Dokładnie tak. Najniższy zbiornik jest zasobnikiem na wodę oraz wymiennikiem ciepła jednocześnie. Środkowa kadź, to k. zacierna. Najwyższy element to kadź warzelna. Całość obsługuje jedna pompa, która umiejscowiona jest pod zbiornikiem z wodą. Raf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) Witam, Wczoraj zdegustowałem pierwsze piwo testowe zrobione w Brew Tower. Wyszło zadziwiająco poprawnie, jak na pierwszą próbę. Cieszę się, bo mam go przeszło 50 litrów he he he. Jeżeli czas pozwoli, to dzisiaj spróbuję opisać smak i wygląd na www.browarzyciel.pl (patrz. Arkusz Oceny Piwa). Przetestuję też Skalę Kolorów Piwa. Pozdrawiam Raf. Edytowane 20 Lutego 2010 przez Browarzyciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Brew Tower (wraz z Browarzycielem ) będzie można obejrzeć na żywo na Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich 8 maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam, Wczoraj zdegustowałem pierwsze piwo testowe zrobione w Brew Tower. Wyszło zadziwiająco poprawnie, jak na pierwszą próbę. Cieszę się, bo mam go przeszło 50 litrów he he he. Jeżeli czas pozwoli, to dzisiaj spróbuję opisać smak i wygląd na www.browarzyciel.pl (patrz. Arkusz Oceny Piwa). Przetestuję też Skalę Kolorów Piwa. Pozdrawiam Raf. Piwo opisane na www.browarzyciel.pl - trochę bezkrytycznie ha ha ha Pozdrawiam Raf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 W którym miejscu? Nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Też tego nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Też tego nie widzę Wejdźcie na stronę, następnie w Arkusz Oceny Piwa (napis pod bannerem) i na dole jest tabelka. Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam, Wczoraj zdegustowałem pierwsze piwo testowe zrobione w Brew Tower. Wyszło zadziwiająco poprawnie, jak na pierwszą próbę. Cieszę się, bo mam go przeszło 50 litrów he he he. Jeżeli czas pozwoli, to dzisiaj spróbuję opisać smak i wygląd na www.browarzyciel.pl (patrz. Arkusz Oceny Piwa). Przetestuję też Skalę Kolorów Piwa. Pozdrawiam Raf. Czy będzie możliwość degustacji tego piwa na Warsztatach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam' date=' Wczoraj zdegustowałem pierwsze piwo testowe zrobione w Brew Tower. Wyszło zadziwiająco poprawnie, jak na pierwszą próbę. Cieszę się, bo mam go przeszło 50 litrów he he he. Jeżeli czas pozwoli, to dzisiaj spróbuję opisać smak i wygląd na www.browarzyciel.pl (patrz. Arkusz Oceny Piwa). Przetestuję też Skalę Kolorów Piwa. Pozdrawiam Raf. Czy będzie możliwość degustacji tego piwa na Warsztatach ? Pewnie i możnaby przytrzymać beczkę lub dwie do maja, ale nie wiem, czy wówczas to piwo bedzie miało swoje optimum smaku. Niech się Marusia wypowie, to ew. zrobię tak, że uwarzę w Brew Tower dwa 20 litrowe kegi i wystawimy do degustacji. Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się