Aquila Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Szanowni Koledzy, postanowiłem uwarzyć piwo (BLG ok. 13) z resztek słodów, które mi zostały po sezonie. Ma być mocno chmielone na aromat i smak, IBU określone na ok. 30. Barwa złocista. Poniżej podaję zasyp: Pilzneński 49% Pale Ale 31% Caramel(30) 7% Słód owsiany 13% Wszystko wrzucone na początku zacierania W sumie jakieś 5 kg zasypu Zacieranie w 68 C Chmielenie: Ahtanum 4,6% 30g przez 25 min Lemon drop 4,6% 30g przez 25 min Fantasia 4,3% 20g przez 15 min Halleratu Blanc 7,6% 20g przez 5 min Ahtanum 4,6% 15g przez 5 min Lemon drop 4,6% 15g przez 5 min Czy ktoś wie do jakiego stylu takie piwo podpada? Czy ktoś ma jakieś propozycje co do warzenia? ;D Z góry dzięki za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Skup się na ważniejszej rzeczy mianowicie na prawidłowej fermentacji i doborze odpowiednich drożdży do warunków jakie posiadasz bo to pominąłeś. Na podstawie fermentacji możesz zbliżyć się jakiegoś stylu, ale po co Ci to? Nazwij je "Jasne Pełne" będzie uniwersalnie Edytowane 14 Lipca 2015 przez danielson83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Nazwij je "Jasne Pełne" będzie uniwersalnie No i obowiązkowo niepasteryzowane i niefiltrowane - będzie tak kraftowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Jak dla mnie to będzie APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquila Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedź! Styl chciałem poznać z ciekawości ;d Zastanowię się nad tym "Jasnym Pełnym", przyszła mi jeszcze do głowy nazwa "Wolna Amerykanka" (chyba też brzmi całkiem nieźle ;p) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Jakie drożdże? Bo to wiele może zmienić. Z dolnymi nie będzie to ale. Z belgijskimi może być roznie. Na upartego z tego saisona można zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquila Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Wykorzystam chyba US-05 ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Pale Ale. Bardzo szeroki styl. Może byc jak wspomnieli koledzy jasne pełne Aquila 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się