Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w określeniu stylu


Aquila

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

 

postanowiłem uwarzyć piwo (BLG ok. 13) z resztek słodów, które mi zostały po sezonie. Ma być mocno chmielone na aromat i smak, IBU określone na ok. 30. Barwa złocista. Poniżej podaję zasyp:

 

Pilzneński        49%

Pale Ale           31%

Caramel(30)      7%

Słód owsiany    13% 

 

Wszystko wrzucone na początku zacierania

W sumie jakieś 5 kg zasypu

Zacieranie w 68 C

 

Chmielenie:

 

Ahtanum           4,6%          30g   przez 25 min

Lemon drop      4,6%          30g   przez 25 min

Fantasia            4,3%         20g   przez 15 min

Halleratu Blanc  7,6%         20g   przez   5 min

Ahtanum           4,6%          15g   przez   5 min

Lemon drop      4,6%          15g   przez   5 min

 

 

Czy ktoś wie do jakiego stylu takie piwo podpada? Czy ktoś ma jakieś propozycje co do warzenia? ;D

 

Z góry dzięki za odpowiedź!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skup się na ważniejszej rzeczy mianowicie na prawidłowej fermentacji i doborze odpowiednich drożdży do warunków jakie posiadasz bo to pominąłeś. Na podstawie fermentacji możesz zbliżyć się jakiegoś stylu, ale po co Ci to? Nazwij je "Jasne Pełne" będzie uniwersalnie :)

Edytowane przez danielson83
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź! Styl chciałem poznać z ciekawości ;d  Zastanowię się nad tym "Jasnym Pełnym", przyszła mi jeszcze do głowy nazwa "Wolna Amerykanka" (chyba też brzmi całkiem nieźle ;p)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.