Morten Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Cze! Chciałbym skonsultować recepturę na IIPA, single hop Mosaic. Mianowicie, w weekend chciałbym uwarzyć coś cięższego i przede wszystkim nie z gotowców więc wymyśliłem coś takiego:) Zasyp: -pale ale 5,5kg -munich I 1kg -caramunich I 0,5kg zacieranie: 64C - 40min 72C - 20min 76C - filtracja 60' - 50g Mosaic 20' - 30g Mosaic 5' - 30 g Mosaic hop stand - 50g Mosaic cicha- 100g mosaic Gęstwa US-05 po NZ IPA 15BLG BS wyrzucił mi takie parametry;; 19,1 BLG 97 IBU 8,9% abv Generalnie surowce będę dopiero zamawiał wraz z śrutownikiem biowinu:D Stąd pilnie potrzebne konsultacje odnośnie receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 wyrzuć tych munichów i będzie super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Bardziej ten karmelowy (albo max 100-200g), z tego to będzie lekki American Barleywine a nie IIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 A ja wyrzuciłbym karmelowy a monachijski zostawił. Piwo będzie miało lepszy kolor. Przypuszczam, że nie wyczujesz tego słodu w piwie, wszystko przykryje chmiel. Od jakiegoś czasu nie stosuję karmelowego w takich piwach jak APA, AIPA i jestem zadowolony. Nie napisałeś jakie wybicie Cię interesuje. Bez tego niczego nie obliczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Caramunich do wywalenia, monachijski wedle uznania, ja osobiście nie używam. Zasyp na IPA to dla mnie po prostu pale ale/pilzneński + mała ilość jasnego karmelu, przy standardowej warce jakies 200-250g carapils/carahell. Co do chmielenia - olej to na 5 minut i przesuń całość na hop stand + dry hopping (ja skłaniam się do opcji 1/3 hop stand i 2/3 dry hopping, ale popularny jest również podział tych dawek na pół). Chmielenie aromatyczne podczas gotowania mija się kompletnie z celem, skoro wiele lepszy efekt z tej samej ilości chmielu uzyskujemy w 60-80 stopniach. Oczywiście mowa tu o sytuacji, w której chcemy uzyskać aromatyczną bombę. I jeszcze jedno - rozważ użycie cukru, tak powiedzmy do ~10% zasypu wagowo. Chyba, że jesteś mocno reinheitsgebot. Edytowane 28 Lipca 2015 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Wywale ten caramunich, bałem się o barwę bo chciałbym uzyskać srm ~10. Chociaż przy tej ilości chmielu karmel chyba by go nie przykrył ;p ? W każdym razie bez caramunich spada mi BLG do ~17, co jest w porządku. Cukier mi nie straszny, chociaż był narazie wykorzystywany tylko do refermentacji. Nie rozumiem do końca pojęcia wybicia ;p Chodzi o straty brzeczki ze względu na użycie dużej ilości chmielu? Bo jeżeli chodzi o wydajność warzelni, to nie zawracam sobie tym głowy, gdyż warzę na piecu węglowym i zug komina zależy od dnia xD Czasami brzeczka tak się gotuje, że odleci mi z 28l do 22l, a innym razem z 28l do 24 także duże wahania. Niestety taki wongiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Nie rozumiem do końca pojęcia wybicia bo chyba wiele jeszcze nie przeczytałeś - wybicie IMHO, robisz 2 eksperymenty równocześnie: 1. warzysz IIPA (19blg) 2. single hop Mosaic Obawiam się, że w Twoim przypadku trudno Ci będzie wyciągnąć z tej warki właściwe wnioski skoro temat ogarniasz raczej pobieżnie ale to Twoje piwo (może być pyszne) i twoja sprawa Zwróć tylko uwagę, że IIPA to nie jest piwo, które po nagazowaniu będzie się nadawało do picia. Ponieważ będzie musiało poleżeć trochę, to walka o aromaty chmielowe w tym piwie trochę mija się z sensem, ale ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Zawsze można je potrzymać dłużej w fermentorze (najlepiej szkło, wiadomo) i nachmielić solidnie na zimno zaraz przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Generalnie postanowienia podczas planowania tej warki były następujące; -single hop mosaic -wykorzystanie gęstwy US05 po NZ IPA 15blg (oszczędności!!) No i jak wiadomo, gęstwę należy zadać do mocniejszego piwa więc wykombinowałem sobie IIPA. Chodzi mi oczywiscie glownie o aromaty chmielowe, sądzicie że warto zjechać z blg? Może do dolnego zakresu wg bjcp 17blg. Edytowane 28 Lipca 2015 przez Morten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 i jak wiadomo, gęstwę należy zadać do mocniejszego piwa IMHO, błąd tak nie musi być Jeśli by mi zależało na sprawdzeniu chmielu to uwarzyłbym single hop na bazie prostego przepisu na zwykłe pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Iipa ma być złożone chmielowo. Jak chcesz sprawdzać chmiel to rób apa lub sesyjne IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Ok dzięki za porady! A więc rezygnuje z IIPA i zrobię IPA tak z 16BLG. Zasyp: -pale ale 6kg zacieranie: 64C - 40min 72C - 20min 76C - filtracja 60' - 30g Mosaic 20' - 20g Mosaic 5' - 30 g Mosaic hop stand - 80g Mosaic cicha- 100g mosaic Gęstwa US-05 po NZ IPA 15BLG BS wypluł: 16BLG, 68IBU, 5,8 SRM, 7,3% abv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Wywalczył mosaic z 5 min i daj na hop stand albo na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Wywalczył mosaic z 5 min i daj na hop stand albo na cichą. A w mojej ocenie ten hop stand wcale pośladków nie urywa... próbowałem już 2-3 piwa chmielić w ten sposób. Ostatnio chciałem sprawdzić sam hop stand i zrobiłem APA 12,5 Blg, chmieloną tylko na goryczkę 40', a potem w sumie 75g na hop stand. Aromat i smak chmielowy faktycznie przyjemny, ale raczej delikatny, bardziej retronosowo. Spodziewałem się czegoś więcej. Odnoszę wrażenie, że normalnym, późnym chmieleniem uzyskałbym lepszy efekt. Niestety nie robiłem testu 1 vs 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 http://www.piwo.org/topic/10159-single-hop-mosaic-ipa-andrzeja-milera/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się