Pinhead Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Czy są na forum osoby, które zajmują się domowym wyrobem sera? Miałbym kilka pytań, bo przymierzam się do wejścia w temat i potrzebowałbym trochę pomocy, a z forami na ten temat to chyba u nas słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 A ten wątek by Ci nie pomógł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Biotit był, ale czy jest?http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 http://wedlinydomowe.pl/tam znajdziesz pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Kilka serów zrobiłem, może akurat będę mógł pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Dzięki za linki. @karczmarz, jak uzbieram wszystkie pytania to odezwę się do Ciebie na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 wal pytania tutaj(czy w innym serowym wątku), temat ciekawy i godny prowadzenie publicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Popieram, też robię sery, więc albo pomogę, albo sam się czegoś nauczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Ok. Co prawda już faktycznie jest temat ale już trudno... Pyt.1. Czy jest jakaś alternatywa dla tych drogich form: http://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-serowarskie/1 Są też formy do serów miękkich np: http://allegro.pl/250g-forma-serowarska-do-serow-10x5-5cm-411310-i5544948294.html Jest napisane, że można używać ich do pras. Czy faktycznie wytrzymają nacisk dajmy na to 10kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 my mamy takie, sam robiłem;-) koszt ok 3-4 zł sztuka. nie są idealne ale dają rady jak narazie. w chwili obecnej trwają prace nad prasą. do weekendu powinna być gotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Camilos, również takie zrobiłem jak zaczynałem, ale w dobre formy warto zainwestować, bo będą nam służyć na prawdę bardzo długo. Mam 2 szt takie gouda 0,5kg, idealnie się sprawdzają jak przerabiam 10l mleka ale odkładam powoli sobie na taką 2kg na parmezan. W moich nie byłem do końca zadowolony z ich odciskania. Form do serów miękkich nigdy nie używałem, więc tutaj nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 W formy może i warto zainwestować, ale dopiero jak się przekonamy, że to zabawa na dłużej. Na początek samoróbki wystarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Czy jest różnica w używaniu form 1kg od 0,5kg? Czy większy ser będzie musiał leżakować znacznie dłużej od mniejszego? Jak się uda to będę robił sery z 20L mleka, co da mi ~4x0,5kg a chodzi mi też o oszczędność miejsca bo jak wiadomo sery będą sobie musiały podojrzewać. 2x1kg będzie zajmować mniej miejsca niż 4x05kg. Edytowane 29 Lipca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 A na jakie sery w ogóle się zamierzasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 A i te foremki to dwie lewe nawiercane ta z prawej, prototyp - wypalane otwory rozgrzaną szpilką czy gwoździem. Polecam wiertło, ja je napędziłem nibydremelem o niewielkiej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 A na jakie sery w ogóle się zamierzasz? Głównie sery twarde, dojrzewające. @camilos Dlaczego Twoje formy nie mają dna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 W zasadzie to nie moje formy, tylko Marty ( http://www.piwo.org/user/9793-tofka/ ) ja je tylko wykonałem łatwiej wyjąć ser do obrócenia, a skrzep wkładany jest w gazie/tetrze (chyba dlatego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofka Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Dna nie mają dlatego, że przy prasowaniu nie wyciągam w ogóle sera z formy. Obracam całość z formą, by zmienić stronę nacisku na ser. Zauważyłam, że nie narusza to struktury sera i jest zdecydowanie wygodniejsze. To taki upgrade, który wyszedł w praniu, bo prototyp początkowo był z dnem I fakt wkładam sery zawinięte w tetrę - przynajmniej tuż po odcieku przy pierwszym niewielkim nacisku (do 1-2 kilogramów). Kiedy zwiększam nacisk do kilku kilogramów ser często już prasuję bez tetry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Co ważniejsze? - stabilna temperatura przechowywania sera czy wilgotność podczas jego przechowywania? Kiedyś chciałem parmezan robić ale się zniechęciłem tą stabilnością w tak długim czasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Czekałem jak tylko Tofka się odezwie. Szkoda że nie będzie mnie z wami w Kłodzku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofka Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) Niestety i jedno i drugie jest istotne. Dlatego zazdroszczę wszystkim, którzy dysponują takimi piwnicami... Choć lodówka póki co też się sprawdza, ale ja póki co walczyłam głównie z serami pleśniowymi typu bree i z przerostem niebieskiej pleśni, półtwardy na koncie jeden, więc w tym zakresie doświadczenie mam marne. ps. Quhcik nadrobimy w Rzeczce - głowa do góry Może nawet prócz już wymyślonych specjałów i jakiś ser z nami przyjedzie Edytowane 31 Lipca 2015 przez tofka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Na prośbę wrzucam przepis na oscypka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 A jak wyglada sparawa sterylnosci. Wyglada to tak samo jak w przypadku piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Ja to tu tylko zostawię, jeśli by kogoś interesowało - organizują co jakiś czas warsztaty, na najbliższą edycję tofka się wybiera. https://www.facebook.com/events/1953137824911923/ wśród pytań do zadania fachowcom jest również to o sterylność procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofka Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Higiena bardzo ważna. Wcześniej aż tak o to nie dalam i jak się okazało większość moich serów była zakażona drożdżami ... Jakimiś dzikusami z piwa, sera lub brudu Teraz dbam mniej więcej jak Camilos, bo aż tak dokładna nie jestem. A co z tego wyjdzie się okaże za minimum jakieś 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi