Jump to content

pomoc przy chmieleniu


Pogan

Recommended Posts

Witam. Zabieram sie właśnie za moja drugą warke i potrzebuje pomocy przy chmieleniu. Chciałbym osiągnąć wyrazna gorycz i duzy aromat chmielu.

Moje skladniki:

2x ekstrakt niechmielony jasny 1,7kg

Chmiel lubelski 30g granulat

Chmiel marynka 30g granulat

Drozdze safale s04

Planuje dac 30g marynki na 60min gotowania, 25g lubelskiego na 10min i na chlodzenie, 5g lubelskiego na cichą. Co o tym sądzicie? Moze cos zmienić? A moze ktos zaproponuje mi zupełnie inną opcje. Prosze i pomoc. Z gory dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

5 g lubelskiego na cichą nie ma sensu dawać - efekt żaden, tylko niepotrzebna komplikacja. Dysponując taką ilością chmielu wrzuciłbym pewnie cały lubelski po wyłączeniu palnika, ewentualnie 10 g na 5 minut, resztę po wyłączeniu palnika.

Link to comment
Share on other sites

Po wyłączeniu palnika na jak dlugo zostawić lubelski w garze?

Aż nie schłodzisz do temperatury pozwalającej zadać drożdże (realnie pewnie około 20°C) i przelejesz do fermrntora.

edit: skoro używasz granulatu i tak nie będziesz mógł inaczej (szyszkę w hopspiderze albo woreczku byłbyś jeszcze w stanie usunąć)

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Myślalem o chmieleniu w woreczkach z pieluchy tetrowej.

Bez sensu, chyba że masz szyszki. Granulat i tak przeleci przez pieluchę a do tego zbije się i nie odda do piwa całości goryczki i aromatu.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.