Skocz do zawartości

pomoc przy chmieleniu


Pogan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zabieram sie właśnie za moja drugą warke i potrzebuje pomocy przy chmieleniu. Chciałbym osiągnąć wyrazna gorycz i duzy aromat chmielu.

Moje skladniki:

2x ekstrakt niechmielony jasny 1,7kg

Chmiel lubelski 30g granulat

Chmiel marynka 30g granulat

Drozdze safale s04

Planuje dac 30g marynki na 60min gotowania, 25g lubelskiego na 10min i na chlodzenie, 5g lubelskiego na cichą. Co o tym sądzicie? Moze cos zmienić? A moze ktos zaproponuje mi zupełnie inną opcje. Prosze i pomoc. Z gory dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 g lubelskiego na cichą nie ma sensu dawać - efekt żaden, tylko niepotrzebna komplikacja. Dysponując taką ilością chmielu wrzuciłbym pewnie cały lubelski po wyłączeniu palnika, ewentualnie 10 g na 5 minut, resztę po wyłączeniu palnika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po wyłączeniu palnika na jak dlugo zostawić lubelski w garze?

Aż nie schłodzisz do temperatury pozwalającej zadać drożdże (realnie pewnie około 20°C) i przelejesz do fermrntora.

edit: skoro używasz granulatu i tak nie będziesz mógł inaczej (szyszkę w hopspiderze albo woreczku byłbyś jeszcze w stanie usunąć)

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.