Pogan Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Witam. Zabieram sie właśnie za moja drugą warke i potrzebuje pomocy przy chmieleniu. Chciałbym osiągnąć wyrazna gorycz i duzy aromat chmielu. Moje skladniki: 2x ekstrakt niechmielony jasny 1,7kg Chmiel lubelski 30g granulat Chmiel marynka 30g granulat Drozdze safale s04 Planuje dac 30g marynki na 60min gotowania, 25g lubelskiego na 10min i na chlodzenie, 5g lubelskiego na cichą. Co o tym sądzicie? Moze cos zmienić? A moze ktos zaproponuje mi zupełnie inną opcje. Prosze i pomoc. Z gory dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) Przy tych chmielach i z tą ilością chmieli to za dużo nie osiągniesz, mówię o warce 20l a i przy 10 l nie za wiele Edytowane 30 Lipca 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 5 g lubelskiego na cichą nie ma sensu dawać - efekt żaden, tylko niepotrzebna komplikacja. Dysponując taką ilością chmielu wrzuciłbym pewnie cały lubelski po wyłączeniu palnika, ewentualnie 10 g na 5 minut, resztę po wyłączeniu palnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogan Opublikowano 30 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Po wyłączeniu palnika na jak dlugo zostawić lubelski w garze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) Po wyłączeniu palnika na jak dlugo zostawić lubelski w garze? Aż nie schłodzisz do temperatury pozwalającej zadać drożdże (realnie pewnie około 20°C) i przelejesz do fermrntora. edit: skoro używasz granulatu i tak nie będziesz mógł inaczej (szyszkę w hopspiderze albo woreczku byłbyś jeszcze w stanie usunąć) Edytowane 30 Lipca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogan Opublikowano 30 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) Myślalem o chmieleniu w woreczkach z pieluchy tetrowej. Edytowane 30 Lipca 2015 przez adamoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogan Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Doradzcie czy dokupic jeszcze jakiegoś chmielu. Moze na cichą cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Myślalem o chmieleniu w woreczkach z pieluchy tetrowej.Bez sensu, chyba że masz szyszki. Granulat i tak przeleci przez pieluchę a do tego zbije się i nie odda do piwa całości goryczki i aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się