Dr2 Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Butelkujesz jak przez kolejne dwa dni blg się nie zmieni +1 dzień dla świętego spokoju a wiesz, że to tylko warunek konieczny, ale nie wystarczający? Rzecz w tym żeby to blg było również na rozsądnym poziomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Jak miałem za wysokie blg to jeszcze tydzień czekałem.dla pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Czyli 15 dni burzliwej w zaden sposob nie wpłynie negatywnie na jakość (smak, aromat) piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 W sensie 15 dni nad drożdzami? Nie. Powiedziałbym raczej, że pozytywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Dokonałem pomiaru BLG w odstepie dwudniowym: 19.09 BLG = 5 21.09 BLG = 5 Wynik jest identyczny, fermentacja juz skonczona. Na powierzchni nie ma piany. 26.09 (17 dni po warzeiu) planuje butelkowac. Jezeli BLG bedzie na poziomie 5, moge butelkowac bez obaw? Czy w takim przypadku dac mniej cukru do refermentacji ? Fermentor stoi w temperaturze 19-21 st. C Edytowane 22 Września 2015 przez konrados78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Po 17 dniach burzliwej zabutelkowałem Witbiera. BLG stało na poziomie 5 BLG od tygodnia. Bez fermentacji cichej. Do refermentacji użyłem 135 gr. Glukozy - wlane do fermentora (na 21 litrów) Po 2 tygodniach leżakowania (nomen omen na stojąco) w butelkach piwko jest smaczne, ma przyjemny aromat pomarańczowy i delikatnie wyczuwalną kolendre. Moim zdaniem bardzo udane. Jednyny problem to piana. Jesli piwo jest zimne wyjete z lodówki to piana słabo sie tworzy nawet przy agresynym nalaniu do szła. Piwo w temperaturze pokojowej ma lepszą piane ale i tak daleko jej do ideału i tego czego można oczekiwać po Witbierze. Jaki moga być tego przyczyny? Czy jeszcze zbyt wczesnie zeby oczekiwać piany (2 tygodnie w butelkach), czy wina leży w zacieraniu? A może jest jakiś inny powód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Po pierwsze czym mierzyłeś BLG ? Strasznie sie spieszysz, zreszta tak samo jak ja, moj seison po 2 tyg w butelce tez miał mizerną pianę, dopiero po troche ponad 3 tyg piana jest ok, a mozna by powiedziec ze zbyt obfita. Bądź cierpliwy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 BLG mierzyłem balingometrem (menzurka i spławik). Strasznie sie spiesze z czym? Z butelkowaniem po 17 dniach fermentacji czy z otwieraniem butelek po 2 tygodniach od zabutelkowania? BTW. Saisona otworzyłem po tygodniu pobytu w butelce . Pańskie oko konia tuczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Pianę możesz sobie zrobi za pomocą strzykawki, nabierasz trochę piwa i powietrza i wstrzykujesz to do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się