coder Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Czy słodownie badają temperaturę kleikowania słodu i mogą podawać ten parametr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Na logikę rzecz biorąc temperatury kleikowania słodów powinny być identyczne, jak zbóż z których one powstały. Czyli dla jęczmienia 60-65 st. C, pszenicy 58-64 st. C itd. [za http://blog.homebrewing.pl/?p=195] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Z tego co mi wiadomo, to kiełkowanie jest procesem zmieniającym zborze w słód... więc to musi być to samo... Ale ja się nie znam, ja tu tylko trolluję... i lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Trochę Ci się ze słodowaniem pomyliło pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 mając na względzie to bo byłem młody i głupi, drugi raz tak nie zrobię, bo jestem już tylko młody i to to kiełkowanie jest procesem zmieniającym zborze w słód... to twierdzę, że nadal głupoty piszesz. a to, Ale ja się nie znam, ja tu tylko trolluję... i lubię dobre piwo to plagiat i będę nieugięcie dochodził swoich praw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Ja tam się nie znam, ale słód się też kleikuje? Kliekowanie to jak dobrze pamiętam pękanie ziaren skrobia i jej uwalnianie, w słodzie skrobia nie jest już uwolniona? Jest taki parametr jak rozluźnienie słodu,on jak dobrze pamiętam pokazuje dostępność skrobii i to jak łatwo będzie ona przechodzić do zacieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 No niby się kleikuje, też nie wiedziałem, tu dość ciekawy art http://www.m.kierunekagro.pl/Resources/art/776/bmp_4c6a72885515a.pdf bart3q i dhanab 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się