Ernest Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Układam właśnie recepturę na American Wheat, który mam zamiar robić pierwszy w kolejności, za tydzień lub dwa, więc jeszcze nieco czasu na dopracowanie jest. Warka docelowo 21L OG: 1.045 FG: 1.010-011 IBU: 38 alk: ~4.5% Zastanawiam się nad jednym. Gdy wybieram w BrewTarget recepturę American Wheat, w automacie ustawia mi zacieranie w 12L wody + sparge 18L dla warki docelowej 20L. Jako że zwiększyłem warkę o 1L to i ilość wody do zacierania zwiększyłem o 1L, czyli teraz mam 13L wody początkowej i 18L sparge. Czy może lepiej zrobić np. 24L wody początkowej a sparge 7L? Wartości wszystkich parametrów wychodzą te same, ale może jest jakaś różnica, o której ja jeszcze nie wiem... Zasyp: 2,5kg - 2-row Pale, 2kg - Słód pszeniczny 250g - Crystal 45 Gotowanie i Chmielenie: 90min Mosaic + Cascade (jeśli nie będzie któregoś to biorę pod uwagę jeszcze Ahtanum i Citrę). '60 - 7g Mosaic '60 - 25g Cascade '15 - 7g Mosaic '15 - 28g Cascade '0 - 28g Mosaic '0 - 31g Cascade Drożdże: Safale US-05 Fermentacja burzliwa 3tyg, bez przelewania na cichą i chmielenia na zimno. Butelkowanie i leżakowanie min. 2-3tyg. Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Pszenica do AW? Zawsze myślałem, że powinien być słód pszeniczny, a pszenica ewentualnym dodatkiem. Sama pszenica w witbierze to tak, ale tutaj chyba zamienił bym na słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Oczywiście chodzi o słód, to był taki skrót myślowy, ale poprawię żeby nie było niedomówień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Nikt nie ma żadnych uwag? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Ja ostatnio robiłem Amerykańską pszenicę według przepisu Dori z jej bloga. Wszystkim bardzo smakowała bo już jej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Ja bym skrócił czas gotowania do 60 minut. Resztę bym zostawił jak jest. Jeśli chodzi o ilość wody do zacierania to ogólnie przyjmuje się 3-3,5 l wody na 1 kg słodu. Tutaj jest więcej o tym napisane. IMO lepiej zacierać w 13 l niż w 24 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Czy skrócenie czasu gotowania da jakiś konkretny efekt? Oraz dzięki za wyjaśnienie kwestii zacierania w mniejszej ilości wody, tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Przy dłuższym gotowaniu odparowuje więcej wody, więc można uzyskać mocniejszy ekstrakt. Jeśli celujesz w konkretny ekstrakt to potrzebujesz odpowiednio więcej brzeczki przed gotowaniem. Poza tym piwo staje się ciemniejsze i nabiera bardziej karmelowego smaku na skutek zachodzących w kotle procesów. Tyle teorii. IMO amerykańskiej pszenicy nie ma co gotować 90 minut, bo to piwo powinno być raczej wytrawne i rześkie. Szkoda czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Brew Target ustawił mi OG i FG takie jak wyżej, przy wpisanym czasie gotowania 90min, więc generalnie ekstrakt chyba jest na właściwym poziomie (mieści się w widełkach). Natomiast chciałbym, by było rześkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Na Twoim miejscu jak chcesz rześkie to bym zmienił chmiele na inne. Mosaic to raczej nie w tą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Kolego mylisz się, z całym szacunkiem do Twego dorobku: http://www.beeradvocate.com/beer/profile/29378/158405/ Pijąc to piwo zdecydowałem się zrobić American Wheat. Chmiele jakie użyli to głównie Mosaic (plus Ahtanum). Piwo jest rześkie jak cholera! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka docelowo 21L OG: 1.045 FG: 1.010-011 IBU: 38 Polecam zmniejszyć IBU. 38 to nawet przy maksymalnym ekstrakcie jest za dużo a co dopiero przy tak lekkiej wersji. Najlepiej trzymać się w okolicy 20IBU. Polecam też zastosować chmielenie na zimno. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 W piwie które podlinkowałem posta wyżej, jest 37 IBU, których nie czuć ani trochę A jako że ja lubię goryczkę to pozostanę przy mojej wartości. Zastanawiam się właśnie nad tym chmieleniem na zimno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) To nie APA, chmielenie na zimno jest zbyteczne. Nadmierna goryczka też nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale jak kto lubi. AW powinno mieć między 15-30 IBU. Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez baczek1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Nie rozumiem co miałeś na celu zakładając ten temat. cml i GB... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Podepnę się pod temat. Czy drożdże S-04 przejdą w tym stylu? Kończy się ich termin ważności, a obiecałem żonie właśnie amerykańską pszenicę. Bardzo jej posmakował ten styl.;-) Wracam po przerwie do warzenia i chcę nieco załagodzić sprawę zajętej kuchni na cały dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Idealne nie są, ale piwo wyjdzie WojtekW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Fermentuj najchłodniej jak się da i coś tam wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Dzięki za cenne rady. Uwarzę AW według przepisu Dori. To wracam do gry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się