razorro Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 cześć, mam zestaw z twojbrowar.pl na piwo ciemne pszeniczne, ale nie mam pojęcia jak sie za nie zabrać. surowce to: Słód Pszeniczny 2,2kgSłód Monachijski 0,8kgSłód Wiedeński 0,8kgSłód Karmelowy ciemny 0,2kgSłód Czekoladowy 0,1kg Chmiel Lubelski 30g (szyszka) czy mógłby mi ktoś napisać jak chmielić to piwo? i czy przy zacieraniu wszystkie słody sypać na raz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Na pewno na forum jest masa tematów o tym kiedy dodawać ciemne słody, ja polecam artykuł z homebrewing - http://blog.homebrewing.pl/?p=657 Jak chmielić dunkelweizena: http://www.piwo.org/topic/1171-dunkelweizen/ Jak chmielić szyszką: http://www.piwo.org/topic/3424-chmielenie-na-zimno/?p=63558 http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Postaci_chmielu http://www.piwo.org/topic/34-granulat-czy-szyszki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zamawiałem kilka zestawów z tego sklepu i zawsze była dołączona do nich instrukcja warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Chmiel w jednej porcji tylko na goryczkę (60min). Słody bym sypał na raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Przecież masz instrukcję jak zestaw zamawiałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 wlasnie gdzies ja zapodzialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 wlasnie gdzies ja zapodzialem Ale już wiesz jak sobie poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zrobię chyba jak kolega Oskaliber radzi. Chyba ze ktoś będzie miał instrukcje i może podeśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zrobię chyba jak kolega Oskaliber radzi. Chyba ze ktoś będzie miał instrukcje i może podeśle Żeby Ci troszkę namieszać to bardzo proszę instrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) To może zrobić tak, że wsypie całe slody zacieranie: 44°C - 20 min 52°C - 15 min 62°C - 30 min 72°C - 30 min Podgrzać do 78°C i filtracja Chmielenie: 30g lubelskiego szyszki wsypać na początku gotowania. Będzie ok ? Niestety nie wiem czy poradzę sobie z dekokcja, chyba za wcześnie jeszcze Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez razorro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Skoro zgubiłeś instrukcję, może napisz do sprzedawcy, na pewno Ci wyślą w formie elektronicznej. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Pisałem, nie wysłali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Jeżeli to jest pierwsze warzenie, to nie wiem czy tyle przerw to dobry pomysł. Będziesz miał problem z utrzymaniem temperatury i nie wiem czy poczujesz jakąś różnicę ostatecznie. Poczytaj to: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Ja bym zrobił jednotemperaturowe, bliżej 62 jeżeli chcesz na wytrawnie, bliżej 72 jeżeli na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Pisałem, nie wysłali to bardzo ciekawe co piszesz. Napisali że nie wyślą, czy po prostu nie odpisali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Nie odpisali, po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 No to słabo z ich strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Nie odpisali, po prostu. Wojtek 792-252-573 Michał 604-085-522 Dzwoń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeżeli to jest pierwsze warzenie, to nie wiem czy tyle przerw to dobry pomysł. Będziesz miał problem z utrzymaniem temperatury i nie wiem czy poczujesz jakąś różnicę ostatecznie. Poczytaj to: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Ja bym zrobił jednotemperaturowe, bliżej 62 jeżeli chcesz na wytrawnie, bliżej 72 jeżeli na słodko. Jak czytam takie "rady" to nie wierzę własnym oczom! Przypominam temat "jak-z-tego-zrobić-pszeniczne-ciemne-piwo" i cytuję posta. Zrobić można wszystko, ale nazwać tego stylową warką się nie da! Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) To nie jest pierwsza warka i utrzymam raczej temperatury PS. to jak będzie dobry mój plan? Bo link kolegi trochę za ciężki chyba... Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez razorro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 46°- 10' 63°- 30' 72°- 30' Na koniec wsyp czekoladowy. Polowa chmielu od razu, połowa na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Czyli czekoladowy dać na jakieś ostatnie 5 min zacierania ? A resztę sypać normalnie od początku ? Bo ten karmelowy mam 600 a czekoladę 1200. I nie robić przerwy bialkowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się