Skocz do zawartości

Jak z tego zrobić pszeniczne ciemne piwo?


razorro

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, mam zestaw z twojbrowar.pl na piwo ciemne pszeniczne, ale nie mam pojęcia jak sie za nie zabrać. surowce to:

 

Słód Pszeniczny 2,2kg
Słód Monachijski 0,8kg
Słód Wiedeński 0,8kg
Słód Karmelowy ciemny 0,2kg
Słód Czekoladowy 0,1kg

Chmiel Lubelski 30g (szyszka)

czy mógłby mi ktoś napisać jak chmielić to piwo? i czy przy zacieraniu wszystkie słody sypać na raz ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno na forum jest masa tematów o tym kiedy dodawać ciemne słody, ja polecam artykuł z homebrewing - http://blog.homebrewing.pl/?p=657

 

Jak chmielić dunkelweizena:

http://www.piwo.org/topic/1171-dunkelweizen/

 

Jak chmielić szyszką:

http://www.piwo.org/topic/3424-chmielenie-na-zimno/?p=63558

http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Postaci_chmielu

http://www.piwo.org/topic/34-granulat-czy-szyszki/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może zrobić tak, że wsypie całe slody zacieranie:

44°C - 20 min

52°C - 15 min

62°C - 30 min

72°C - 30 min

Podgrzać do 78°C i filtracja

 

Chmielenie:

30g lubelskiego szyszki wsypać na początku gotowania. Będzie ok ?

 

Niestety nie wiem czy poradzę sobie z dekokcja, chyba za wcześnie jeszcze :)

Edytowane przez razorro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to jest pierwsze warzenie, to nie wiem czy tyle przerw to dobry pomysł. Będziesz miał problem z utrzymaniem temperatury i nie wiem czy poczujesz jakąś różnicę ostatecznie. 

 

Poczytaj to:

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

Ja bym zrobił jednotemperaturowe, bliżej 62 jeżeli chcesz na wytrawnie, bliżej 72 jeżeli na słodko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to jest pierwsze warzenie, to nie wiem czy tyle przerw to dobry pomysł. Będziesz miał problem z utrzymaniem temperatury i nie wiem czy poczujesz jakąś różnicę ostatecznie. 

 

Poczytaj to:

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

Ja bym zrobił jednotemperaturowe, bliżej 62 jeżeli chcesz na wytrawnie, bliżej 72 jeżeli na słodko.

 

Jak czytam takie "rady" to nie wierzę własnym oczom! Przypominam temat "jak-z-tego-zrobić-pszeniczne-ciemne-piwo" i cytuję posta. Zrobić można wszystko, ale nazwać tego stylową warką się nie da!

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.