koholet Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Uwarzylem lekkiego lagera (9blg) na S-189 z chmielem puławskim. Chmielone klasycznie na 60, 15, 5 minut. W aromacie truskawka, poziomka. W smaku mocno ziołowe i truskawkowe. Goryczka mocno ziołowa, trochę herbaciana. Ale na goryczkę dałem też trochę marynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 2 godziny temu, koholet napisał: Uwarzylem lekkiego lagera (9blg) na S-189 z chmielem puławskim. Chmielone klasycznie na 60, 15, 5 minut. W aromacie truskawka, poziomka. W smaku mocno ziołowe i truskawkowe. Goryczka mocno ziołowa, trochę herbaciana. Ale na goryczkę dałem też trochę marynki. Czyli ogólnie myślisz że dobry chmiel? Truskawka brzmi fajnie. Na mocne chmielenie (IPA) się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 27 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 W słodszym piwie i przy chmieleniu na zimno może dać ciekawe efekty. Choć bardzo intensywnego aromatu puławski nie ma. To nie cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Temat wprawdzie sprzed kilku tygodni, ale truskawki w aromacie lekkiego lagera to chyba wada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 mam już wstępne wyniki z mojego puławskiego warzenia, goryczki daje sporo, na aromat i smak to ziemia, przyprawy ziemne/korzenne, kwiatów póki co i owoców brak. Własnie chmiele na zimno na 3 dni i później w butelki, zobaczymy co z tego wyjdzie aczkolwiek według mnie na SH się nie nadaje Puławski przynajmniej ja już nie zrobię. Następną warkę jadę pilsa na lubelskim i coś na goryczkę może z angielskich bo mam trochę starszych w zamrażarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 To kapota. Sporo Puławskiego kupiłem. 1 godzinę temu, Gwynbleidd napisał: na aromat i smak to ziemia, przyprawy ziemne/korzenne, kwiatów póki co i owoców brak Rocznik chmielu 2017 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi