Skocz do zawartości

Chmiel Puławski oraz Polski Cascade


anteks

Rekomendowane odpowiedzi

Uwarzylem lekkiego lagera (9blg) na S-189 z chmielem puławskim. Chmielone klasycznie na 60, 15, 5 minut. W aromacie truskawka, poziomka. W smaku mocno ziołowe i truskawkowe. Goryczka mocno ziołowa, trochę herbaciana. Ale na goryczkę dałem też trochę marynki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, koholet napisał:

Uwarzylem lekkiego lagera (9blg) na S-189 z chmielem puławskim. Chmielone klasycznie na 60, 15, 5 minut. W aromacie truskawka, poziomka. W smaku mocno ziołowe i truskawkowe. Goryczka mocno ziołowa, trochę herbaciana. Ale na goryczkę dałem też trochę marynki. 

 

Czyli ogólnie myślisz że dobry chmiel? Truskawka brzmi fajnie. Na mocne chmielenie (IPA) się nada?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

mam już wstępne wyniki z mojego puławskiego warzenia, goryczki daje sporo, na aromat i smak to ziemia, przyprawy ziemne/korzenne, kwiatów póki co i owoców brak. Własnie chmiele na zimno na 3 dni i później w butelki, zobaczymy co z tego wyjdzie aczkolwiek według mnie na SH się nie nadaje Puławski przynajmniej ja już nie zrobię. Następną warkę jadę pilsa na lubelskim i coś na goryczkę może z angielskich bo mam trochę starszych w zamrażarce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.