anteks Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 da się zrobić dobre piwo w 7 dni od zacierania po klarowny dobrze nagazowany browar.Poczytaj o metodzie Nathana. pozdr a nie taniej kupić sobie tyskie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 kolega dziwne rzeczy opowiada. Taniej jest wyprodukować piwo niż kupić w sklepie. Już liczę koledze. słód na warkę 5kg x 2,2 zł= 11 zł chmiel 50 g 1 zł drożdże suche (gęstwa ) 3 generacje/ 2 zł energia 2 kW- 1 zł inne dodatki 1zł warka jasnego piwa 12 °Blg 25 l kosztuje mnie od 10 do 20 zł czyli śr 15 zł / 50 butelek czyli za 1 butelkę 30 gr tyskie kosztuje koło 2,5- 3 zł tak więc Kolego anteks nie jest taniej kupić tyskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 rady kolegi BNP bezcenne :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 jakie rady ? Tobie nie przeszkadza drożdż w butelce więc jedz piwo z drożdżami i takie komentarze zachowaj dla siebie. Jak widać nie tylko ja lubię klarowne piwo bez osadu. Belzebub chce takie zrobić więc mu pomogę. Nie piłeś więc nie gadaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Cześć Widzę ,że motto niektórych to : Dzisiaj warzone jutro wysikane Pako, a Tobie co się robi? Każdy orze jak może Nikt nikomu nie każe stosować klarowania czy filtrowania. Ale to nie jest jakiś temat tabu żeby o nim nie pisać na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 bnp nie policzył roboczogodzin, np. w moim browarku to najdroższa pozycja (brakuje mi czasu). Z drugiej strony On może sobie na takie eksperymenty pozwolić bo ma wyniki w postaci całkiem dobrego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Ale to chyba dla tego tylko, że jako jeden z niewielu tu zdecydował się na takie czynności. Uważam, że można dojść w tym zakresie do jakiejś powtarzalności w kwestii efektu końcowego, zaś sam proces klarowania zdaje się nie wpływać jakoś destrukcyjnie na charakter czy walory piwa. Inna rzecz jest taka, że bez porównania szybciej wykona się klarowane piwo, łącznie ze sztucznym nagazowaniem, niż piwo całkowicie naturalne, nawet przy uwzględnieniu nakładu pracy przy klarowaniu i gazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 @Hasintus No jasne nie policzyłem swej roboczogodziny bo to by było bez sensu lepiej by było kupić Tyskie tak o już jest że nikt nie ma czasu. @Belzebub Ty to rozumiesz ale inni ortodoksi uznają piwowarstwo domowe za mętną, fanatyczna religię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 @Bezelbub Jak nic możesz się spodziewać fanatycznych odwetów i ekstremistów atakujących Twoja warzelnię ja u siebie jakoś nie zamierzam stosować klarowania i filtracji, a już na pewno sztucznego gazowania. Jestem w stanie zrobić bardzo klarowne piwo nawet w dość krótkim czasie. Zwłaszcza że wolę ciemne piwa gdzie zmętnienie nie ma znaczenia. Mimo to mój koźlak po miesiącu w butelkach był tak klarowny że można było go nalać praktycznie do końca i był całkowicie klarowny. Wyznaje zasadę "wolnoć Tomku w swoim domku" i jeśli Bezelbub chce tak czynić ze swoim piwem, to nie należy go potępiać a należy wspierać, bo jest to coś nowego i zacytuję klasyka: "zawsze jest to jakiś postęp" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Jak zwykle kamyczek do tego ogródka wrzuci Jejski . Jako ortodoks zauważę że przynajmniej mnie najbardziej pasuje to co nie udziwnianie i robione naturalnie. Polepszaczom mówię dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Widać dyskusja wzbudza emocje. Poniekąd to rozumiem, ale wydaje mi się to w zasadzie biciem piany. Kilka argumentów : filtracja piwa - a klarowanie żelatyną - zabieg polegający na usunięciu drożdży z piwa to jasne. Oba sposoby różnią się zaawansowaniem technologicznym na korzyść tego pierwszego. A klarowanie jest uznawane nawet przez ortodoksów. Czy zastosowane w pierwszym rozwiązaniu materiały pozostawiają po sobie w piwie jakiś ślad to pytanie do BNP, uważam, że są raczej neutralne. Gazowanie piwa - sztuczne vs naturalne - nawet ortodoksi kegujący swoje piwa nie unikną tego zabiegu i nietrafny jest argument, że to tylko do wypchnięcia piwa naturalnie nagazowanego, bo wszyscy wiemy, że co2 szybko wiąże z płynem w niskich temperaturach. Oczywiście trochę odmienną kwestią jest przelewanie tak nagazowanego piwa do butelki, ale to kwestia wtórna, nie mająca znaczenia. Nie stałem się jakoś nagle przeciwnikiem drożdży w butelce, chętnie pije piwa naturalnie gazowane, a osadzone drożdże nie przeszkadzają mi w piciu, ale metoda filtracji otwiera nowe możliwości. Po pierwsze czas wykonania gotowego piwa znacznie krótszy (a przy jasnych piwach o nieskomplikowanym składzie nie ma co się spodziewać, że z czasem jakoś znacznie zyskają na smaku), a dodatkowo mamy możliwość regulowania kwestii smakowych co jest niewykonalne w przypadku refermentacji, a mam tu na myśli możliwość przerwania fermentacji w dogodnym momencie i uzyskania piwa z większą zawartością cukrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) Co do filtrowania: niewątpliwie wpływa negatywnie (tzn. zmniejsza) treściwość, goryczkę i kolor piwa. Dowody łatwe do znalezienia w literaturze. Czy da się to skompensować przez odpowiednie chmielenie i zacieranie? Zapewne tak, czego dowodem są przyzwoite filtrowane piwa z browarów przemysłowych i rzemieślniczych. Co do nagazowania: niewątpliwie sztuczne nagazowanie smakuje tak samo jak naturalne. Naturalne ma tą przewagę, że zmniejsza ryzyko oksydacji - drożdże zużywaja tlen który dostaje się do piwa przy rozlewie. Sztuczne pozwala precyzyjniej kontrolować nasycenie. Edytowane 12 Maja 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 mam tu na myśli możliwość przerwania fermentacji w dogodnym momencie i uzyskania piwa z większą zawartością cukrów. Heretyk!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Naturalne ma tą przewagę, że zmniejsza ryzyko oksydacji - drożdże zużywaja tlen który dostaje się do piwa przy rozlewie. Ale nie eliminuje utlenienia, dowodem piwa na konkursie. P.S. Używajmy polskiego słownictwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 co do filtracji to jakieś znaczenie ma pewnie użyta gradacja filtra, ale nie jestem pewny. Odnośnie tlenu zarzut trafny. Ale można zminimalizować jego udział poprzez lenie prawie pełnej butelki, a wcześniej wypchanie z kega przez zawór bezpieczeństwa. Inna rzecz jest taka, że to ma być z założenia piwo do szybkiej konsumpcji. O to głównie mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 mam tu na myśli możliwość przerwania fermentacji w dogodnym momencie i uzyskania piwa z większą zawartością cukrów. Heretyk!! He he na stos ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Naturalne ma tą przewagę' date=' że zmniejsza ryzyko oksydacji - drożdże zużywaja tlen który dostaje się do piwa przy rozlewie.[/quote']Ale nie eliminuje utlenienia, dowodem piwa na konkursie. Tak, szczególnie jak drożdże są zmęczone i osłabione, pomaga tu dodanie świeżych drożdzy, a jeszcze lepiej dodanie fermentującej rezerwy (krausen) P.S. Używajmy polskiego słownictwa Ale też sztucznie go nie zawężajmy: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=oksydacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Co jest z kolei argumentem za filtracją. Można przefiltrować piwo, pozbawiając je drożdży zniszczonych i martwych, a dodając niewielką ilość - która zapewne wystarczy - świeżo rozmnożonych Zmniejszy to zapewne osad a przyspieszy naturalne gazowanie, zdrowsze gazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Co jest z kolei argumentem za filtracją. Można przefiltrować piwo, pozbawiając je drożdży zniszczonych i martwych, a dodając niewielką ilość - która zapewne wystarczy - świeżo rozmnożonych Zmniejszy to zapewne osad a przyspieszy naturalne gazowanie, zdrowsze gazowanie. Właśnie tak np. robi browar Sierra Nevada, z dobrym rezultatem. I zapewne dużo innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 czcza dyskusja nie piliście filtrowanego piwa więc to tylko teoretyczne gadanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Piliśmy, piliśmy az na bokiem wyszło, dlatego teraz warzymy własne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 czcza dyskusja nie piliście filtrowanego piwa więc to tylko teoretyczne gadanie . jak to nie? A browary nie filtrują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 kolega dziwne rzeczy opowiada. Taniej jest wyprodukować piwo niż kupić w sklepie. Już liczę koledze. słód na warkę 5kg x 2,2 zł= 11 zł chmiel 50 g 1 zł drożdże suche (gęstwa ) 3 generacje/ 2 zł energia 2 kW- 1 zł inne dodatki 1zł warka jasnego piwa 12 °Blg 25 l kosztuje mnie od 10 do 20 zł czyli śr 15 zł / 50 butelek czyli za 1 butelkę 30 gr tyskie kosztuje koło 2,5- 3 zł tak więc Kolego anteks nie jest taniej kupić tyskie Chwila bo tak od wczoraj mi chodzi po głowie ile kosztuje produkcja butelki piwa przeciętnego (bo takie szeroko są dostępne dla plebsu) browaru przemysłowego?! A ile z tego państwo zabiera? Liczmy 2,5 zł za litr. Bo coś mi tu wygląda, że jak powiem koledze zagorzałemu piwoszowi to się zdziwi .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 my tu dyskutujemy o piwach domowych. Pił ktoś domowe filtrowane ? jak na razie znam z tego forum 4 osoby które piły filtrowane piwo domowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) no sama akcyza na piwo to nie jest tak dużo 6,86 złotego za stopień plato za hektolitr co za zwykłe piwo 12 stopniowe daje 82 grosze na litr. No i oczywiście 22 % vatu. Czyli rzeczywiście litr piwa w sklepie kosztuje 6 złotych to z tego 1,32 to vat i akcyza 0,82 co daje 2,14 dla państwa. Czyli warząc 20 litrów piwa zabieramy państwu 40 złotych edit: ach to mnożenie Edytowane 12 Maja 2010 przez wsaczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się