piwnymar Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Witam piwowarska brać! Miałbym prośbę o pomoc/poradę w kwestii zakupu nowego gara do zacierania i chmielenia a mianowicie mój lidlowy kociołek jest już mocno zużyty (ok 50 warek robi swoje - odpryski,przypalenia itp) wiec uznałem ze nastał czas żeby zmienić na coś nowego i mam nadzieje trwalszego. Najchętniej to bym zakupił grainfathera ale 3,6k pln to trochę za dużo tak więc nastąpił czas poszukiwań tańszej opcji. Podczas poszukiwań godnego następcy zmęczonego lidlkociołka natrafiłem na taki oto warnik w sensownej cenie (pojemność rzeczywista 30l ze stali, model RCWK 40l, cena ok 450 pln) : http://www.cateringroyal.de/en/node/296 no i w jednym sklepie był link do instrukcji do tego ustrojstwa w którym zaznaczone było, że warnik nadaje się jedynie do wody i nie należy go używać do napojów zawierających cukier i alkohol co mnie trochę zdziwiło bo przecież jak coś się nadaje do gotowania wody którą potem spożywamy to czemu wykluczone są wszelkie inne płyny.W instrukcji materiał z którego wykonany jest gar jest opisany jako "stal szlachetna" ale bez żadnych innych szczegółów a jako że w kwestii stali jestem zupełnie zielony to miałbym pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czy nadaje się to warzenia piwa czy może należy to odpuścić i szukać nowego sprzętu gdzie indziej? Dodam ze mam możliwość grzania tylko elektryka Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) http://nomart.redcart.pl/p/487/14672463/warnik-inox-kociol-zacierny-warzelny-sprzet-dla-piwowarow-i-winiarzy-piwo-wino-destylaty-i-nalewki.htmlNie wiem czy różnią się znacząco, ale przy tym twierdzą, że nadaje się do warzenia. Ważna jest maksymalna temperatura jaką możesz ustawić, 100oC może być mało. Mając maksymalną dostępną temperaturę 110oC masz pewność, że osiągniesz wrzenie. Edytowane 21 Września 2015 przez baczek1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) http://allegro.pl/garnek-elektryczny-hyundai-pc200ss-pasteryzacja-i5660290822.html Ustawiasz na max i po problemie. Czasami trzeba obejść wyłącznik termiczny. Mam coś takiego, tylko że emalie. Edytowane 21 Września 2015 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fader Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Witam, wlasnie sprawilem sobie taki warnik (tutaj chyba najtaniej jak do tej pory widzialem: http://www.gastrro.pl/royal-catering-warnik-do-wody-30-l.html). Zanim go nabylem poczytalem fora i gdzies wyczytalem, ze nie nadaje sie do warzenia, bo jest z termostatem. Podobalo mi sie jednak rozwiazanie, ze wbudowana ma grzalke, bo ani nie mam gazu ani zony, ktora lubi zapach piwa . Napisalem wiec zapytanie na forum elektrykow i doradzono mi przerobke warnika tak zeby obejsc termostat. Wiec zakupilem dodatkowy modul i wlasnie w ten piatek z sasiadem zamontowalem modul, ktory pozwala mi regulowac moc grzalki. Problem z termostatem jest taki, ze on jest albo wlaczony albo wylaczony (zawsze chodzi na 100% mocy jak jest wlaczony), wiec wyobraz sobie, ze jak probujesz utrzymac np. 61 stopni, to poprostu wlaczasz i wylaczasz pelna moc zmiennie przy tych 61 stopniach. I to jest chyba powod dlaczego niektorzy forumowicze uznali taki warnik za niedostosowany do warzenia piwa. Moj juz jest przerobiony i powinno chodzic (jeszcze nie warzylem na nim). Stal jest szlachetna, ale bardzo cienka. Nie wiem jaki to ma wlplyw na warzenie. Ogolnie jezeli chcesz, to moge wyslac zdjecia i opis jak podlaczylismy ten sterownik zeby obejsc termostat. Generalnie jak tylko otwierasz warnik, przepada Ci automatycznie gwarancja. Wez to pod uwage. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 wrzuć na forum; cena jak kociołka w wersji z nierdzewki a grzałka 3kW, też o takim myślę ;-) rabbek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 a jeszcze prośba - czy możesz podać wymiary wewnętrzne warnika? chciałem zmienić emaliowany Lidl na taki z nierdzewki... warnik mógłby być fajniejszy, ale nie wiem na ile będzie pasowało moje mieszadło itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwnymar Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Dzięki wszystkim za odpowiedzi:) Fader Co do gwarancji to oczywiście od razu ją stracę bo garnek potrzebuje podstawowych modyfikacji w postaci zaworu kulowego pod filtrator z oplotu który znakomicie się spisuje podczas filtracji brzeczki - polecam wszystkim bo przeróbka prosta a bardzo ułatwia warzenie. Poza tym ten wskaźnik poziomu cieczy jest na pewno kłopotliwy w czyszczeniu i może być źródłem zakażeń wiec tez od razu idzie do demontażu. Piszesz ze musiałeś zmostkowac termostat w tym warniku ale powodem było jedynie to ze grzałka działała na maxa albo wogole?na pewno dobrze jest mieć taka regulacje mocy grzania aczkolwiek w lidlowych garach takiej regulacji nie ma i nikt ich nie wykluczał ich z tego powodu do warzenia piwa wiec myślę ze nawet bez tej przeróbki spokojnie można by dobre piwko warzyć ale jakbyś mógł wrzucić jakieś zdjęcie z opisem jak to zrobiliście to byłoby super zwłaszcza że z tego co widzę zainteresowanych jest więcej:) Testowałeś może ten gar przed przeróbką termostatu?udawało się osiągnąć intensywne gotowanie podczas chmielenia?w lidlowskim był to problem wiec się dodatkowa grzałką nurkową musiałem wspomagać sugarsweet Wg instrukcji wymiary zewnętrzne to dł. x szer. x wys = 39x39x52,3 cm więc można by wyliczyć wysokość wewnętrzną ze wzoru na objętość walca Generalnie moją największą wątpliwość wzbudziło poniższe stwierdzenie z instrukcji i to ono mnie skłoniło do zapytania na forum: "Warnika nie należy stosować do: • przygotowywania napojów i płynnych potraw; • podgrzewania cieczy zawierających cukier, słodzik, kwasy, alkalia lub alkohol;" Skoro jest taki zapis to może on tylko wynikać z ograniczeń materiału z którego jest wykonany gar stąd moje pierwotne pytanie o jakość tej stali. Link do instrukcji: http://sklep.jggastro.pl/pl/p/file/b9ef2c883dfc5a74c0ba8cbbbdfbb2de/instrukcja-warniki.pdf Byłoby super gdyby ktoś potwierdził, że to co piszą w tej instrukcji to bullshit i ten gar spokojnie można do warzenia wykorzystywać:)Jest o tyle lepszy od innych tego typu garów, że jest ze stali, ma bardzo mocna grzałkę oraz z 10% większą pojemność niż gary z lidla Pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 w lidlowych garach takiej regulacji nie ma co by nie zmieniać rzeczywistości, to w wersji 2.0 garnek lidlowy posiada automatyczną redukcję mocy o 1/2 przy dochodzeniu do temperatury zadanej. Nie jest to regulacja mocy, ale rozwiązanie przy zacieraniu się sprawdza.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Wymiary w instrukcji widziałem; nieprzypadkowo interesują mnie rzeczywiste wymiary wewnętrzne ;-P BTW: Samael używa podobnego Edytowane 21 Września 2015 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Witam piwowarska brać! Miałbym prośbę o pomoc/poradę w kwestii zakupu nowego gara do zacierania i chmielenia a mianowicie mój lidlowy kociołek jest już mocno zużyty (ok 50 warek robi swoje - odpryski,przypalenia itp) wiec uznałem ze nastał czas żeby zmienić na coś nowego i mam nadzieje trwalszego. Najchętniej to bym zakupił grainfathera ale 3,6k pln to trochę za dużo tak więc nastąpił czas poszukiwań tańszej opcji. Podczas poszukiwań godnego następcy zmęczonego lidlkociołka natrafiłem na taki oto warnik w sensownej cenie (pojemność rzeczywista 30l ze stali, model RCWK 40l, cena ok 450 pln) : http://www.cateringroyal.de/en/node/296 no i w jednym sklepie był link do instrukcji do tego ustrojstwa w którym zaznaczone było, że warnik nadaje się jedynie do wody i nie należy go używać do napojów zawierających cukier i alkohol co mnie trochę zdziwiło bo przecież jak coś się nadaje do gotowania wody którą potem spożywamy to czemu wykluczone są wszelkie inne płyny.W instrukcji materiał z którego wykonany jest gar jest opisany jako "stal szlachetna" ale bez żadnych innych szczegółów a jako że w kwestii stali jestem zupełnie zielony to miałbym pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czy nadaje się to warzenia piwa czy może należy to odpuścić i szukać nowego sprzętu gdzie indziej? Dodam ze mam możliwość grzania tylko elektryka Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Pozdrawiam Marek Trzeba było zapytać na forum piwowarskim Dzięki wszystkim za odpowiedzi:) Fader Co do gwarancji to oczywiście od razu ją stracę bo garnek potrzebuje podstawowych modyfikacji w postaci zaworu kulowego pod filtrator z oplotu który znakomicie się spisuje podczas filtracji brzeczki - polecam wszystkim bo przeróbka prosta a bardzo ułatwia warzenie. Poza tym ten wskaźnik poziomu cieczy jest na pewno kłopotliwy w czyszczeniu i może być źródłem zakażeń wiec tez od razu idzie do demontażu. Piszesz ze musiałeś zmostkowac termostat w tym warniku ale powodem było jedynie to ze grzałka działała na maxa albo wogole?na pewno dobrze jest mieć taka regulacje mocy grzania aczkolwiek w lidlowych garach takiej regulacji nie ma i nikt ich nie wykluczał ich z tego powodu do warzenia piwa wiec myślę ze nawet bez tej przeróbki spokojnie można by dobre piwko warzyć ale jakbyś mógł wrzucić jakieś zdjęcie z opisem jak to zrobiliście to byłoby super zwłaszcza że z tego co widzę zainteresowanych jest więcej:) Testowałeś może ten gar przed przeróbką termostatu?udawało się osiągnąć intensywne gotowanie podczas chmielenia?w lidlowskim był to problem wiec się dodatkowa grzałką nurkową musiałem wspomagać sugarsweet Wg instrukcji wymiary zewnętrzne to dł. x szer. x wys = 39x39x52,3 cm więc można by wyliczyć wysokość wewnętrzną ze wzoru na objętość walca Generalnie moją największą wątpliwość wzbudziło poniższe stwierdzenie z instrukcji i to ono mnie skłoniło do zapytania na forum: "Warnika nie należy stosować do: • przygotowywania napojów i płynnych potraw; • podgrzewania cieczy zawierających cukier, słodzik, kwasy, alkalia lub alkohol;" Skoro jest taki zapis to może on tylko wynikać z ograniczeń materiału z którego jest wykonany gar stąd moje pierwotne pytanie o jakość tej stali. Link do instrukcji: http://sklep.jggastro.pl/pl/p/file/b9ef2c883dfc5a74c0ba8cbbbdfbb2de/instrukcja-warniki.pdf Byłoby super gdyby ktoś potwierdził, że to co piszą w tej instrukcji to bullshit i ten gar spokojnie można do warzenia wykorzystywać:)Jest o tyle lepszy od innych tego typu garów, że jest ze stali, ma bardzo mocna grzałkę oraz z 10% większą pojemność niż gary z lidla Pozdrawiam Zakażenie podczas zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 cena jak kociołka w wersji z nierdzewki a grzałka 3kW, też o takim myślę ;-) Poprawka (pomyliłem cenę netto z brutto) - widzę że "lidl" w wersji INOX jest o ponad stówkę tańszy, do zacierania moc lidla wystarczy (do gotowania lepsza byłby warnik; ale i tak wygodnie jest mieć ekstra grzałkę nurkową...) Różnica w cenie to już prawie koszt sterownika Pamela... chyba już się nie interesuję warnikami ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fader Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Witam, przesylam zdjecia instalacji regulatora napiecia 3000 W z radiatorem. Wysokosc od dna kotla do gornej krawedzi to ok. 28 cm. Piwny.Borsuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Witam, przesylam zdjecia instalacji regulatora napiecia 3000 W z radiatorem. Wysokosc od dna kotla do gornej krawedzi to ok. 28 cm. dzięki, a podasz jeszcze średnicę wewnętrzną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fader Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Witam, przesylam zdjecia instalacji regulatora napiecia 3000 W z radiatorem. Wysokosc od dna kotla do gornej krawedzi to ok. 28 cm. dzięki, a podasz jeszcze średnicę wewnętrzną? srednica wynosi 34 cm pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny.Borsuk Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Witam,Niedawno kupiłem taki sam warnik (poj. 21l.) i na chwilę obecną wymieniłem tylko plastikowy kranik na zawór kulowy oraz dołożyłem do środka filtr z oplotu. Pierwsze warzenie prawdopodobnie w przyszły weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlosboy Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 I jak poszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny.Borsuk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 I jak poszło? Zacieranie bardzo fajnie. Grzałka 3 kW daje sobie bez problemu radę. Dzięki temu, że jest schowana pod dnem to nie przypala się jak na chwilę przestanie się mieszać. Filtracja standardowo jak na oplocie. Gotowanie dość intensywne tzn. mocno bulgocze. Kiedy zmniejszam temperaturę, to termostat wyłącza grzałkę i przestaje wrzeć. Jest to jedyna wada jak dla mnie, którą da się rozwiązać stosując przeróbki, jak kolega Fader. Ogólnie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 W czasie gotowania nic się nie przypala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny.Borsuk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 W czasie gotowania nic się nie przypala? Ani trochę. W piwie zupełny brak nut spalenizny lub czegokolwiek podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się