Oskaliber Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Co prawda kilka tematów o płatkach już jest, ale nie znalazłem żadnego typowo o tych pochodzących z beczek po innych alkoholach. W sklepach piwowarskich można znaleźć płatki po whisky lub sherry (przykładowo tutaj). Moje pytania są następujące: 1. Jakie są Wasze ogólne doświadczenia z tymi płatkami? Czy efekt faktycznie dobrze symuluje leżakowanie w beczce po danych trunkach, czy zachowują się raczej jak zwykłe płatki dębowe i to jakiś pic na wodę? 2. Czy w jakimś sklepie są do kupienia płatki po innych alkoholach niż whisky/sherry, np. rum? 3. Czy jest jakiś sposób na zasymulowanie pochodzenia płatków z beczki po danym trunku, np. przez przetrzymanie zwykłych płatków dębowych w nim przez określony czas? Sporo osób zalewa alkoholem, ale raczej w celach dezynfekcji niż uzyskania takiego efektu i zalanie na te 2~ dni wydaje mi się niewystarczające. Edytowane 24 Września 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Ad. 3 Wg mnie dobre, robiłem tak z rumem tylko płatki czekały na swoją kolej sporo, pewnie z ponad rok jak nic. Teraz inne w calvadosie się moczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 W sensie, że zalałeś płatki rumem na rok i dopiero potem ich użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Winohobby ma całkiem spory wybór różnych płatków, zarówno po różnych alkoholach jak i samych rodzajów. Edytowane 24 Września 2015 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Ja moczyłem płatki w tanim bourbonie z Lidla przez miesiąc i efekt w piwie był całkiem niezły porównując do piw leżakowanych w beczkach z USA. Zamierzam powtórzyć eksperyment z JB albo JD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Będę zaskoczony jak zauważysz różnicę... ale może jestem ignorantem. Czuję różnicę między tymi whiskey i to nawet bardzo, ale nie sądzę, by ta różnica mogła przebić się do piwa w wyczuwalnym stopniu. Edytowane 24 Września 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Płatki 1,5 miesiąca w brandy dodane do Risa 25 BLG i czuć wpływ brandy, także moim zdaniem kupuj płatki normalne (oczywiście opiekane tak jak chcesz) i mocz w danym alkoholu tak przez miesiąc czy dwa, co jakiś czas zamieszaj słoikiem. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Płatki 1,5 miesiąca w brandy dodane do Risa 25 BLG i czuć wpływ brandy, także moim zdaniem kupuj płatki normalne (oczywiście opiekane tak jak chcesz) i mocz w danym alkoholu tak przez miesiąc czy dwa, co jakiś czas zamieszaj słoikiem. Będzie dobrze. Olo, jakie płatki używałeś, ile ich dałeś i na ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Ja trzymałem dokładnie miesiąc w Jack'u po 80g płatków dębowych mocno oraz średnio opieknych. To dodałem na cichą do 25l risa 28BLG na około 25 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Ale po takim miesięcznym przetrzymaniu wrzucacie je razem z alkoholem, w którym trzymaliście czy odcedzacie? Bo to dosyć istotne i smak może pochodzić od faktycznego dodatku tego alkoholu, a nie od tego, że płatki go wchłonęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Ja trzymałem dokładnie miesiąc w Jack'u po 80g płatków dębowych mocno oraz średnio opieknych. To dodałem na cichą do 25l risa 28BLG na około 25 dni. 160g to dość sporo - jak to było wyczuwalne? I czy wrzucałeś z płynem czy odcedziłeś przed wrzuceniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 (edytowane) Ale po takim miesięcznym przetrzymaniu wrzucacie je razem z alkoholem, w którym trzymaliście czy odcedzacie? Bo to dosyć istotne i smak może pochodzić od faktycznego dodatku tego alkoholu, a nie od tego, że płatki go wchłonęły. Ja wlałem z alkoholem ale nie było go dużo może z 50ml, smak pewnie pochodzi od tego dodatku alkoholu ale efekt finalny był dobry. Edytowane 25 Września 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 160g to dość sporo - jak to było wyczuwalne? I czy wrzucałeś z płynem czy odcedziłeś przed wrzuceniem? Napisz mi PW z adresem to CI wyślę. Płatków nawet bardzo dużo. Jakoś miesiąc po dodaniu pomyślałem że chyba przesadziłem, ale finalnie się cieszę, gdyż mogę wyczuć z całą pewnością co oddają płatki i alkohol. Wg mnie czuć i jedno i drugie. Dodałem razem z whiskey było tego gdzieś 200ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Płatki 1,5 miesiąca w brandy dodane do Risa 25 BLG i czuć wpływ brandy, także moim zdaniem kupuj płatki normalne (oczywiście opiekane tak jak chcesz) i mocz w danym alkoholu tak przez miesiąc czy dwa, co jakiś czas zamieszaj słoikiem. Będzie dobrze. Olo, jakie płatki używałeś, ile ich dałeś i na ile litrów? 50 g płatków dębowych Sherry Oloroso (akurat takie kupiłem) moczonych 1.5 miesiąca w Brandy St Remy Napoleon i 20 g mocno opiekanych moczonych miesiąc. W sumie ze 100 mL brandy myślę na całą warkę ponad 20 L dolałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Podepnę się pod temat. Mam zamiar kupić płatki z beczek dębowych po amerykańskim Bourbonie i zastanawiam się jakiego efektu mogę się psodziewać? Dodać chcę eksperymentalnie do 3l porteru bałtyckiego około 20g płatków na okres około 3 miesięcy. Dodatkowo chciałbym się spytać jak płatki dezynfekować? Macerować w spirytusie, czy może poprostu pogotować przez 10min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Ja maceruje w alkoholu, gotowanie też zrobi swoje ale 20g na 3l przez 3 miesiące to jakiś hardcor jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Tak mniej więcej sobie to wyobraziłem, wszelkie rady mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Przy takiej dawce w tym piwie nie będzie nic oprócz dębu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Na 3 litry celowałbym w jakieś 5-10 gram i nie trzymał dłużej niż miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Przy takiej długości to 1 g/l to sporo, zależy też co chcesz osiągnąć, ja nie jestem wielkim miłośnikiem piw mocno zdominowanych przez nuty drewniane/waniliowe ale nie wątpię, że tacy miłośnicy są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Właśnie nigdy jeszcze nie używałem płatków, ale piłem whisky stouta i ta wanilia tak przypadła mi do gustu, że jestem ciekawy jak taki porter będzie smakował. Generalnie nie upieram się przy 3 miesiącach. Jeśli starczy miesiąc, czy 2-3 tygodnie to tyle cichej przeprowadzę. Generalnie każda rada jest mile widziana. Póki co porter stoi około 3 tygodnie w średniej temperaturze 9°C na burzliwej fermentacji. Za tydzień będę przelewał na cichą i obniżał temperaturę do 4°C i zadawał płatki. Skorzystam z okazji i zapytam: Ile powinna trwać cicha fermentacja porteru 22 blg? Czy płatki zadać na cały okres cichej? No i jak je przygotować? Planowałem gotować je przez 10min. A no i ile płatków polecacie na tą małą część, którą postanowiłem przeznaczyć na testy Edytowane 5 Listopada 2015 przez ModyCHOW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 W sumie jak przeznaczasz tak małą ilość to daj te 20g, zobaczysz co to są mocne nuty drewniane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 W sumie jak przeznaczasz tak małą ilość to daj te 20g, zobaczysz co to są mocne nuty drewniane Właśnie nie za wiele mam ogólnie tego piwa. Dam mniej tylko ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Jeśli chodzi o czas, to w piwach z drewnem najlepiej nie zakładać z góry, tylko próbować co kilka dni i zadecydować kiedy starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się