rajfurke Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Witam, uwarzyłem AIPĘ 100% na brettanomyces clausenii i w niektórych butelkach aromat końskiej derki jest ewidentnie wyczuwalny, a w innych z tej samej warki ledwo co. Skąd taka różnica? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Witam, uwarzyłem AIPĘ 100% na brettanomyces clausenii i w niektórych butelkach aromat końskiej derki jest ewidentnie wyczuwalny, a w innych z tej samej warki ledwo co. Skąd taka różnica? Pozdrawiam Czekaj ubiję kuraka, rozleje krew na moje kości do wróżenia.... Za mało danych kolego żeby coś powiedzieć. Wszystkie butelki w tych samych warunkach trzymane? Czy wszystkie butelki są tak samo nagazowane? Jak robiłeś piwo, starter itp.? Poczytaj kolegę o tych drożdzach: http://www.piwo.org/topic/10465-brasserie-lodzermensch/?p=283480 Generalnie http://www.themadfermentationist.com/różnie się o tym szczepie rozpisywał, one generalnie powinny dawać delikatne i bardzo subtelne owocowe aromaty, więc trochę zdziwiony jestem końską derą, która powinna być w tle pod cytrusowo/ananasowymi zapachami. Na pewno to są clausseni? Trzecia opcja jakaś lekka infekcja. Generalnie z Brettami tak jest, że nie do końca przewidzisz ich efekty, miałem tak samo z Saccharolicious W001 Brett I w jednym piwie dawały mega derkę w inny więcej owoców, ale zależało to w dużej mierze od sposobu użycia ich (100% czy blend) oraz ilości drożdży. Edytowane 29 Września 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajfurke Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Na 100% b. clausenii, konkretnie fiolka WLP-645, starter 2l z 200g suchego ekstraktu robiony na mieszadle magnetycznym wlany w całości do brzeczki. Piwo fermentowało w około 25C, nagazowanie butelek równe, trzymane razem w jednej skrzynce w chłodnej piwnicy. Na zagranicznych forach oprócz owocowych nut podają też light/medium funk, także koń powinien być wyczuwalny, pytanie tylko dlaczego jedna butelka ma go sporo a sąsiednia już dużo mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Na 100% b. clausenii, konkretnie fiolka WLP-645, starter 2l z 200g suchego ekstraktu robiony na mieszadle magnetycznym wlany w całości do brzeczki. Piwo fermentowało w około 25C, nagazowanie butelek równe, trzymane razem w jednej skrzynce w chłodnej piwnicy. Na zagranicznych forach oprócz owocowych nut podają też light/medium funk, także koń powinien być wyczuwalny, pytanie tylko dlaczego jedna butelka ma go sporo a sąsiednia już dużo mniej? Tak piszą, ale głównie że to zapach tła Może natlenienie podczas rozlewu ma tu znaczenie? Nie potrafię ci na to pytanie odpowiedzieć i wątpię, żeby ktoś umiał. A piwo dobre? Jak dobre to w czym problem? W końcu to są piwa dzikie więc efekt nie zawsze jest do przewidzenia i jak widać może być taka sytuacja jak u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Zbyt duża ilość chmielu też hamuje rozwój brettów. Poza tym brettów się nie buja na mieszadle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Buja się kręci bretty, tylko mniej. http://www.milkthefunk.com/wiki/Brettanomyces#Starter_Information Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Zbyt duża ilość chmielu też hamuje rozwój brettów. Poza tym brettów się nie buja na mieszadle A skąd takie wieści? Bretty to drożdże nie bakterie Osobiście robiłem Wild AIPA z goryczką na poziomie 60 IBU, nie zauważyłem zahamowania "rozwoju" bretów. Z tym mieszaniem też nie szalej, to są drożdże tylko dzikie to jakie jest przeciw wskazanie do bujania ich na mieszadle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 To lakto nie kręcimy na mieszadle, chociaż i tutaj można dla niektórych szczepów zrobić wyjątek. A bretty będą wytwarzać więcej octu na takim mieszanym starterze, ale za to będzie lepszy przyrost. Starter można później odstawić do lodówki, poczekać aż drożdże osiądą, resztę wylać i już nam piwa nie zaoctowi za mocno. Bez napowietrzania przyrost jest dość powolny, bawiłem się raz w namnażanie brettów z butelki, zalewałem brzeczką z dodatkiem soku jabłkowego, jak zaczynało się klarować część zlewałem do innego eksperymentu i ubytek uzupełniałem. Sporo czasu zajęło namnożenie ich i chyba z 7-8 razy słoiczek uzupełniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Nie buja się mieszanek brettow z lakto. Same brety można bujać bez obawien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Nie buja się mieszanek brettow z lakto. Same brety można bujać bez obawien. Czemu niby nie? Np. l.brevis lubią tlen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) Jakiś koleś z hameryki pisał, że w ten sposób zakłóca się stosunek brettów do lakto. Co wydaje się być całkiem sensowym wyjaśnieniem. Dlatego zadaje się od razu fiolki. Edytowane 28 Października 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się