maku13 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 6 dni temu zacierałem marcowe z zestawu BA. Wyszło 13°Blg, zadałem drożdże W 34/70 i wstawiłem do piwnicy, temp 12°C. Po 24h zaczęło ładnie pracować i pracuje do dzisiaj. Nie jest to szalona fermentacja, ale dla dolniaka w takiej temperaturze nie spodziewałem się nic więcej. Dzisiaj zmierzyłem areometrem i pokazał 10°Blg. Nie wiem czy nie za dużo... Oczywiscie próbkę spożyłem i smakuje, jeśli "odjąć" słodycz, wyśmienicie. Zacierałem dokładnie w/g przepisu, napowietrzyłem, może za mało drożdży zadałem? Wsypałem to, co było w zestawie.. Kiedy zlać na cichą? Czekać do skutku na obniżenie °Blg ? Do ilu musiało by zejść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Cześć. Myśl o zlewaniu przy 4-5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Obserwuj stopień odfermentowania bo musi jeszcze sporo zejść, przy 10 nie przelewaj na cichą, bo odfermentuje niewiele albo wcale, co byś później nie miał problemów z granatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Tak myślałem, tylko zmartwiło mnie zejście o 3 °Blg w 6 dni. Dzień później nastawiłem Koelsch'a w 18°C i zeszło już do 3,5°Blg. Wiem, że to górna, ale to są pierwsze moje piwa z zacieraniem, więc troszkę panikuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Spoko spoko nie ma się co stresować potrzymaj na burzliwej tak jak mówi bielok i będzie si, i zamelduj za kilka dni jak tam balling wygląda w tym marzowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Co masz na myśli mówiąc "może za mało drożdży zadałem" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Kiedyś, gdzieś czytałem, może słyszałem, że przy takiej temperaturze i Blg lepiej dodać dwie saszetki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Tak myślałem, tylko zmartwiło mnie zejście o 3 °Blg w 6 dni.Dzień później nastawiłem Koelsch'a w 18°C i zeszło już do 3,5°Blg. Wiem, że to górna, ale to są pierwsze moje piwa z zacieraniem, więc troszkę panikuję Spokojnie. A panikować zacznij dopiero za dwa tygodnie Pewnie coś sknociłeś przy zadawaniu (może temperatura lub ilość). Drożdże to wrażliwe stworzenia (prawie jak kobiety ). Ale na 90 % wcześniej czy później Ci odfermentują do przyzwoitego poziomu. Cierpliwości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Rehydrację zrobiłem w wodzie 20 °C i wlałem do brzeczki o takiej samej temperaturze. Więcej nie byłem w stanie jej schłodzić chłodnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Maku ja bym temu piwu dal 2-3 tygodnie w burzliwej, 3-4 w "spokojnej". Sprawdz FG po conajmniej 2 tygodniach burzliwej, nie ma po co sie az tak spieszyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 z moich obserwacji wiem że te drożdże są leniwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Rehydrację zrobiłem w wodzie 20 °C i wlałem do brzeczki o takiej samej temperaturze. Więcej nie byłem w stanie jej schłodzić chłodnicą. I tu pewnie będziesz miał prawdopodobną przyczynę wolnego startu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Cześć. I tu pewnie będziesz miał prawdopodobną przyczynę wolnego startu. Możesz rozwinąć swoją myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 W takim razie w jakich temperaturach to najlepiej robić dla dolniaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Na początku tego roku również uwarzyłem Marcowe 13,8°Blg . ( Oktoberfest ) Drożdże w34/70 - zrobiłem starter z 1/2 saszetki i 0,7 L brzeczki , zadałem w temp. 27°C (drożdże i brzeczka) i przeniosłem do piwnicy gdzie było 12°C . Wystartowały na drugi dzień i temp. spadła w ciągu doby do 15°C ,a następnie do 12°C . Po 13 dniach burzliwej było 4,2°Blg i poszło na cichą gdzie po 25 dniach zeszło do 3,5°Blg . Zabutelkowane z 150 g cukru na 25,5 L piwa. Obecnie stwierdzam ,że piwo jest przegazowane ale bardzo smaczne. Dlatego nie spiesz się z butelkowaniem, i przetrzymaj na burzliwej co najmniej 2 tyg. i 4 tyg na cichej, aż zejdzie do ok. 3°Blg . Dolniaki same w sobie są już sporo nagazowane więc do referment. nie dawaj więcej jak 5 - 5,5 g cukru na 1L piwa. Życzę powodzenia i cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Cześć. I tu pewnie będziesz miał prawdopodobną przyczynę wolnego startu. Możesz rozwinąć swoją myśl? Zauważyłem u siebie, że jak zadawałem startery drożdży dolnej fermentacji do brzeczki o wysokiej temp., i od razu wstawiałem do chłodnego pomieszczenia, narażając tym samym drożdże na stres, fermentacja startowała mi bardzo topornie. Trzeba było przenosić w cieplejsze, trzepać fermentor itp. Obecnie zadaję drożdże w temp. 14-15 °C, czekam aż pojawią się oznaki fermentacji i dopiero przenoszę do piwnicy. Bawienia się trochę więcej, ale drożdże szczęśliwsze Inna sprawa, że używam tylko płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Książkowe ilości drożdży dla lagera 14 Blg 22L wg http://www.mrmalty.com/calc/calc.html to: drożdże suche - 2 paczki starter na mieszadle - 2L starter potrząsany - 3L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi_4444 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Robiłem ostatnio warke na tych drożdżach. Blg początkowe około 13. Starter zacząłem robic około tygodnia wczesniej z minimalnej ilości drożdży i codziennie przelewałem do większej ilości brzeczki. Do warki Zadałem drożdze w temp pokojowej ( 21-22 C) około południa, a około 20stej była juz super piana. I wtedy przeniosłem fermentator do 15C. po 9 dniach odfermentowało do 5 Blg. odczekałem jeszcze 3 dni i zlałem na cichą. Ile teraz ma nie wiem. Będę sprawdzał p oświętach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitos Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 moje marcowe w ubiegła sobotę zlewałem na cicha i po 3 tygodniach w burzliwej miało 5 °Blg także trochę to trwa z tymi dolniakami ps. dzięki pako1 za info z tą glukozą bo pewnie bym zapodał 200 g i by było zbyt nagazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 W 19-tym dniu burzliwej zeszło na 5,5 °Blg. Temperatura w piwnicy spadła do 10 °C. Dalej pracuje, wolno, ale pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 maku13 napisał/a:Kiedyś, gdzieś czytałem, może słyszałem, że przy takiej temperaturze i Blg lepiej dodać dwie saszetki... hmm... sam już nie wiem jak to jest z tymi drożdżami (34/70). Ja mam nieco inne świeże doświadczenie. Kilkanaście dni temu robiłem dwa dolniaki po 20 l. Ponieważ noc mnie zastała, drożdże zadałem w temp 24-25°C . Co ciekawe, saszetkę podzieliłem na dwie porcje i dodałem bezpośrednio do fermentatorów. Intensywnie mieszając łychą jeszcze przez kilka minut. Po 20 godzinach piana i oznaki startu drożdży były już widoczne. Wtedy piwo przeniosłem do temperatury 9-10°C. Po trzech dniach od zadnia drożdży fermentacja prawidłowa z pianą na dwa palce. Zostawiłem sobie jeszcze dosłownie odrobinę tych drożdży z myślą o zrobieniu startera z tak minimalnej ilości. Zobaczymy czy sie uda. Jeszcze apropo zadawania drożdży w wysokiej temperaturze. IMO nie powinno to mieć większego znaczenia jeśli chodzi o smak piwa. W początkowej fazie tzw. fermentacji tlenowej drożdże intensywnie się rozmnażają pobierając tlen z otoczenia a wysoka temp. (18-21) temu sprzyja. Fermentacja alkoholowa następuje później gdy zaczyna już brakować tlenu. Myślę że przetrzymanie dolniaka przez dzień w temp. pokojowej nie powinno zaszkodzić a jedynie pomóc drożdżom w prawidłowym starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Po 28 dniach 4°Blg . Zlewam na cichą, nareszcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Po 28 dniach 4°Blg . Zlewam na cichą, nareszcie... No to się naczekałeś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Cześć. Myślę że ta sytuacja powinna przekonać nas do robienie choćby 0,5 litrowych starterów do warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się