ZIC Posted December 17, 2009 Share Posted December 17, 2009 (edited) Drogą umowy sprzedaży wszedłem w posiadanie dwóch kegów 50L (docelowo chyba będą trzy). Zaczęło się przerabianie ich na gary i tu pojawiła się wątpliwość. Jak zamontować (na stałe lub nie) termometry? Pierwszy problem - jakie, drugi - w jaki sposób? Nie mam pomysłu jak odizolować sondę termometru żeby nie mierzyła mi temperatury gara zamiast zawartości itd. Jakie macie doświadczenia i rozwiązania w tym zakresie. Tylko błagam nie piszcie tym językiem "technicznych kosmitów", bo jak sobie poczytałem (nota bene na tym forum) o "histerezach itp.", to wpadłem w panikę i zwątpienie co do celowości długoletniej edukacji. Piszcie jak dla humanisty . Na co jeszcze mam zwrócić uwagę, żeby nie powielać Waszych błędów? Edited December 17, 2009 by ZIC Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzi Posted December 18, 2009 Share Posted December 18, 2009 Jak planujesz mieszać ręcznie - to można przyczepić do łyżki a nawet wrzucić sonde luzem do gara, jak chcesz mieszadło - to zależy od konstrukcji. Poszperaj w tematach o budowie własnego "browaru" na forum, pewnie znajdziesz dużo sugestii. O tym jakiego termometru użyć też już wylano tu setki porad. Każdy lubi coś innego - zwykły z cieczą, kupiony elektroniczny czy wreszcie zmontowany własnoręcznie. Jak ktoś lubi pobawić się elektroniką, może kupić miernik uniwersalny z pomiarem temperatury. Ceny takich zaczynają się od ~60 zł. Miernik przyda się wtedy też w wielu innych zastosowaniach. Dobrze tylko upewnić się czy w zestawie jest odpowiednia sonda wpasowana w zakres który nas interesuje. Ja mam dostęp do wszystkich w/w metod i pozostaje przy klasycznym termometrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted December 18, 2009 Share Posted December 18, 2009 Jak ktoś lubi pobawić się elektroniką, może kupić miernik uniwersalny z pomiarem temperatury. Ceny takich zaczynają się od ~60 zł. Można kupić już za 36,10zł z przesyłką: http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/mierni/1873 Sonda jest w zestawie. Ja w/w miernik używam zamiennie ze zwykłym analogowym termometrem (chyba alkoholowym) z BA. A tak przy okazji pytanie dot. termopar: czy długotrwale moczenie w brzeczce nie wpływa na ich żywotność/dokładność? Bo właściwie to pomiar trwa chwilę i potem wyjmuję sondę. A gdyby tak ją w garze zamontować na stałe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted December 18, 2009 Share Posted December 18, 2009 Śmiało można zamontować na stałe, żadna termopara, czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku13 Posted December 18, 2009 Share Posted December 18, 2009 Moje rozwiązanie nie jest może tanie, ale sprawuje się bardzo dobrze. Zacieram w garnku "z lidla" czyli garnku do pasteryzacji z grzałką 1800W. Zastosowałem taki czujnik temperatury http://thermoplus.pl/katalog/czujniki-temperatury/uniwersalne/ptc-g.html Jest to jedyny taki krótki czujnik z możliwością zamontowania w garze na stałe. Musze przyznać że nie przeszadza w mieszaniu zacieru. Ponieważ podgrzewacz jest elektryczny można zastosować regulator: http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/podstawowe-1/esm-3710.html Niestety moc maksymalna to 2000W... Nie wiem jak chcesz podgrzewać zacier. Temperatura mierzona jest dość dokładnie, w każdym razie wystarczająco, zakres dla tego czujnika to -50 do 150 °C. Jeśli chcesz tylko miernik to chyba najtańszy jest taki: http://thermoplus.pl/katalog/mierniki/podstawowe.html Można tez zaszaleć i skompletować sobie lepszą automatykę np. na dwie czujki + programator Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIC Posted December 19, 2009 Author Share Posted December 19, 2009 Chodzi mi o montaż na stałe, bowiem mam zamiar także używać mieszadła. Konstrukcja od podstaw "urządzenia do pomiaru" nie wchodzi w grę, to mnie z pewnością przerośnie. Myślałem, że ktoś używa już takich termometrów i mi wskaże model i sposób montażu. Rodzaj obojętny elektroniczny czy "mechaniczny" bez różnicy - oby trwały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 19, 2009 Share Posted December 19, 2009 żadna termopara, czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru. To co jest używane w pH metrach, skoro zużywa się w rok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 19, 2009 Share Posted December 19, 2009 żadna termopara' date=' czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru.[/quote']To co jest używane w pH metrach, skoro zużywa się w rok? Pehametr to inaczej woltomierz. Mierzy różnicę potencjałów pomiędzy elektrodą wzorcową i badanym roztworem. W sondzie wzorcowej jest chlorek srebra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted December 19, 2009 Share Posted December 19, 2009 żadna termopara' date=' czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru.[/quote']To co jest używane w pH metrach, skoro zużywa się w rok? Nie znam działania pH metru, i nie wiem czemu tam sonda się zużywa. Pisałem o wszelakich czujnikach do termometrów, co do ich trwałości jestem absolutnie pewien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku13 Posted December 19, 2009 Share Posted December 19, 2009 Chodzi mi o montaż na stałe To jest na stałe. Wiercisz dziurę, uszczelka nakrętka i masz czujnik. Dwa druty do miernika i finito Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now