Jump to content

Termometr w kegu - garze zaciernym


ZIC

Recommended Posts

Drogą umowy sprzedaży wszedłem w posiadanie dwóch kegów 50L (docelowo chyba będą trzy). Zaczęło się przerabianie ich na gary i tu pojawiła się wątpliwość. Jak zamontować (na stałe lub nie) termometry? Pierwszy problem - jakie, drugi - w jaki sposób? Nie mam pomysłu jak odizolować sondę termometru żeby nie mierzyła mi temperatury gara zamiast zawartości itd. Jakie macie doświadczenia i rozwiązania w tym zakresie. Tylko błagam nie piszcie tym językiem "technicznych kosmitów", bo jak sobie poczytałem (nota bene na tym forum) o "histerezach itp.", to wpadłem w panikę i zwątpienie co do celowości długoletniej edukacji. Piszcie jak dla humanisty :D.

Na co jeszcze mam zwrócić uwagę, żeby nie powielać Waszych błędów?

Edited by ZIC
Link to comment
Share on other sites

Jak planujesz mieszać ręcznie - to można przyczepić do łyżki a nawet wrzucić sonde luzem do gara, jak chcesz mieszadło - to zależy od konstrukcji. Poszperaj w tematach o budowie własnego "browaru" na forum, pewnie znajdziesz dużo sugestii.

 

O tym jakiego termometru użyć też już wylano tu setki porad. Każdy lubi coś innego - zwykły z cieczą, kupiony elektroniczny czy wreszcie zmontowany własnoręcznie. Jak ktoś lubi pobawić się elektroniką, może kupić miernik uniwersalny z pomiarem temperatury. Ceny takich zaczynają się od ~60 zł. Miernik przyda się wtedy też w wielu innych zastosowaniach. Dobrze tylko upewnić się czy w zestawie jest odpowiednia sonda wpasowana w zakres który nas interesuje.

 

Ja mam dostęp do wszystkich w/w metod i pozostaje przy klasycznym termometrze.

Link to comment
Share on other sites

Jak ktoś lubi pobawić się elektroniką, może kupić miernik uniwersalny z pomiarem temperatury. Ceny takich zaczynają się od ~60 zł.

Można kupić już za 36,10zł z przesyłką:

http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/mierni/1873

Sonda jest w zestawie.

 

Ja w/w miernik używam zamiennie ze zwykłym analogowym termometrem (chyba alkoholowym) z BA.

A tak przy okazji pytanie dot. termopar: czy długotrwale moczenie w brzeczce nie wpływa na ich żywotność/dokładność? Bo właściwie to pomiar trwa chwilę i potem wyjmuję sondę. A gdyby tak ją w garze zamontować na stałe?

Link to comment
Share on other sites

Moje rozwiązanie nie jest może tanie, ale sprawuje się bardzo dobrze.

Zacieram w garnku "z lidla" czyli garnku do pasteryzacji z grzałką 1800W.

 

Zastosowałem taki czujnik temperatury http://thermoplus.pl/katalog/czujniki-temperatury/uniwersalne/ptc-g.html

Jest to jedyny taki krótki czujnik z możliwością zamontowania w garze na stałe. Musze przyznać że nie przeszadza w mieszaniu zacieru.

 

Ponieważ podgrzewacz jest elektryczny można zastosować regulator:

http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/podstawowe-1/esm-3710.html

Niestety moc maksymalna to 2000W... Nie wiem jak chcesz podgrzewać zacier.

 

Temperatura mierzona jest dość dokładnie, w każdym razie wystarczająco, zakres dla tego czujnika to -50 do 150 °C.

Jeśli chcesz tylko miernik to chyba najtańszy jest taki: http://thermoplus.pl/katalog/mierniki/podstawowe.html

 

Można tez zaszaleć i skompletować sobie lepszą automatykę np. na dwie czujki + programator :D

Link to comment
Share on other sites

Chodzi mi o montaż na stałe, bowiem mam zamiar także używać mieszadła. Konstrukcja od podstaw "urządzenia do pomiaru" nie wchodzi w grę, to mnie z pewnością przerośnie. Myślałem, że ktoś używa już takich termometrów i mi wskaże model i sposób montażu. Rodzaj obojętny elektroniczny czy "mechaniczny" bez różnicy - oby trwały.

Link to comment
Share on other sites

żadna termopara' date=' czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru.[/quote']

To co jest używane w pH metrach, skoro zużywa się w rok?

Pehametr to inaczej woltomierz. Mierzy różnicę potencjałów pomiędzy elektrodą wzorcową i badanym roztworem. W sondzie wzorcowej jest chlorek srebra.

Link to comment
Share on other sites

żadna termopara' date=' czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru.[/quote']

To co jest używane w pH metrach, skoro zużywa się w rok?

Nie znam działania pH metru, i nie wiem czemu tam sonda się zużywa. Pisałem o wszelakich czujnikach do termometrów, co do ich trwałości jestem absolutnie pewien.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.