kopyr Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Jeśli tworzysz piwo' date=' to trzeba zrobić rozrusznik! Moje ostatnie piwo zrobiłem 8 litra starter do 20 l piwa. Lagers potrzebę starter o wiele więcej niż Ales.[/quote'] Jeśli lager potrzebuje o wiele więcej to ile 16l starter na 20l piwa ? Bez przesady ! Te 8L to już jest to więcej. Zresztą my też to praktykujemy, najpierw na drożdżach warzysz lekkie piwo, a później cięższe. Co do polszczyzny jayb, to raczej obstawiam translator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) a ja dodaję niekiedy na 40 litrów (fakt ale's) 1/3-1/4 paczki suchych drożdży, jedynie rozprowadzonych w wodzie. Piwo wychodzi pijalne, fermentacja jest jak najbardziej - co oceniam po efektach - prawidłowa. 8 litrów startera to dla mnie w pewnym sensie przesada, bo to prawie pół tego 20 litrowego piwa...?... Jakieś siuśki z tego wyjdą, chyba że robic starter na brzeczce ? Edytowane 23 Lutego 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 a ja dodaję niekiedy na 40 litrów (fakt ale's) 1/3-1/4 paczki suchych drożdży, jedynie rozprowadzonych w wodzie. Piwo wychodzi pijalne, fermentacja jest jak najbardziej - co oceniam po efektach - prawidłowa. 8 litrów startera to dla mnie w pewnym sensie przesada, bo to prawie pół tego 20 litrowego piwa...?... Jakieś siuśki z tego wyjdą, chyba że robic starter na brzeczce ? No ale ja rozumiem, że on nie wlewa 8L, tylko drożdże z dna z tych 8L. Dla mnie to i tak ekstrawagancja, zwłaszcza jeśli te 8L się wylewa. Powiem tak ostatnio 70L piwa w 3 fermentorach obdzieliłem jedną saszetką S-04 i jeszcze mi zostało. Fermentacja ruszyła w jakieś 12-16h. Potem stwierdziłem, ze trochę bez sensu tak oszczędzać na drożdżakach, skoro najdroższy jest mój czas, no ale stało się. Piwo po burzliwej w smaku ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Po pierwsze, to bys musiał w wiadrze mieszać te 8 litrów Po drugie drożdże na 20 l nie potrzebują chyba aż tyle miejsca (te 8 litrów) żeby do właściwej ilości się rozmnożyć. Faktem jest, to co piszesz, że fermentacja trochę później się rozkręca. Co do oszczędności to bym tak nie przesadzał, w sumie nie ma co marnotrawić gotówki Często dziele jednoą saszetkę na kilka porcji, a później gęstwą ewentualnie zaszczepiam piwa, które mają szybko "dojść". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Kalkulator faktycznie wylicza starter 8L dla jednej saszetki, bez mieszania startera. Jezeli użyjemy mieszadła magnetycznego schodzimy już do ok. 3L. Jeżeli dodatkowo użyjemy 2 saszetek, lub (jak ja to robię) zrobimy starter w dwóch krokach, to już tylko 1.3L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Kalkulator faktycznie wylicza starter 8L dla jednej saszetki, bez mieszania startera. Jezeli użyjemy mieszadła magnetycznego schodzimy już do ok. 3L. Jeżeli dodatkowo użyjemy 2 saszetek, lub (jak ja to robię) zrobimy starter w dwóch krokach, to już tylko 1.3L ale o co kaman z tą ilością startera ? Czemu jak nie mieszasz, to jest go mniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Odwrotnie - jak mieszasz, to drożdże lepiej się namnażają, wtedy starter może być mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Odwrotnie - jak mieszasz, to drożdże lepiej się namnażają, wtedy starter może być mniejszy. Sorry tak miało być jak piszesz. Interesuje mnie tylko zjawisko, co ma wpływ na rozwój drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Odwrotnie - jak mieszasz' date=' to drożdże lepiej się namnażają, wtedy starter może być mniejszy.[/quote']Sorry tak miało być jak piszesz. Interesuje mnie tylko zjawisko, co ma wpływ na rozwój drożdży ? Gdy drożdżom dostarczamy w sposób ciągły tlen, zajmują się tylko rozmnażaniem, w przeciwnym razie zużywaja pokarm na bezsensowną fermentację. Ponadro mieszanie usuwa CO2 i homogenizuje zawartość startera, co także wpływa pozytywnie na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Odwrotnie - jak mieszasz' date=' to drożdże lepiej się namnażają' date=' wtedy starter może być mniejszy.[/quote'']Sorry tak miało być jak piszesz. Interesuje mnie tylko zjawisko, co ma wpływ na rozwój drożdży ? Gdy drożdżom dostarczamy w sposób ciągły tlen, zajmują się tylko rozmnażaniem, w przeciwnym razie zużywaja pokarm na bezsensowną fermentację. Ponadro mieszanie usuwa CO2 i homogenizuje zawartość startera, co także wpływa pozytywnie na drożdże. Ja to wiem, tylko nie bardzo rozumiem stosowania tych wartości 8 l jak nie mieszasz i 3 litry jak mieszasz. O co chodzi ? o zawartośc tlenu w tych 8 litrach czy co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Zapewne chodzi o gęstość drożdży w starterze. Podejzewam że po osiągnięciu pewnej liczby drożdże przestają się rozmnażać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Zapewne chodzi o gęstość drożdży w starterze. Podejzewam że po osiągnięciu pewnej liczby drożdże przestają się rozmnażać. Ale 8 litrów ... ? Toż to połowa warki. Jak zadasz tyle drożdży to 3 godziny i zjedzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Cześć Ale 8 litrów ... ? Toż to połowa warki. Jak zadasz tyle drożdży to 3 godziny i zjedzone. Tak jak wcześniej ktoś pisał, w takim wypadku dodaje się same drożdże w 3 godziny to one zdążą wszystkiego zjeść, bez obaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Cześć Ale 8 litrów ... ? Toż to połowa warki. Jak zadasz tyle drożdży to 3 godziny i zjedzone. Tak jak wcześniej ktoś pisał, w takim wypadku dodaje się same drożdże w 3 godziny to one zdążą wszystkiego zjeść, bez obaw Ale ja to celowo przerysowuję, bo to dla mnie takie trochę dziwne, a że się zlewa to logiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Chyba sprawię sobie mieszadło. Ile czasu potrzeba do zrobienia prawidłowego startera do lagera na mieszadle? How much time it takes to do correct starter on the stirrer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jayb Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Chyba sprawię sobie mieszadło. Ile czasu potrzeba do zrobienia prawidłowego startera do lagera na mieszadle? How much time it takes to do correct starter on the stirrer? To zależy 1-2 dni zwykle jednak. It Depends 1-2 days is usual though. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Litr startera z zastartowanej saszetki powinien byc gotowy przez 24h. Ale jak robię starter lagerowy z zamrożonych drożdży, to zajmuje ok. tygodnia: - mrożonkę wrzucam do 100 ml brzeczki, kręce na mieszadle 2 doby - wlewam do 500 ml, 1-2 doby - wlewam do 2L, 1 doba - 1 doba na osadzenie gęstwy w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Podepnę się pod temat bo właśnie robię mój pierwszy starter. Drożdze Wyeast 1214 Belgian Abbey Propagator. Zgodnie z instrukcją, drożdże wczoraj rano ładnie napęczniały, więc przygotowałem 2l brzeczki (100g ekstraktu plus 100g cukru), zagotowałem, przelałem do zdezynfekowanego słoja i wystudziłem a następnie zadałem drożdże (opakowanie zdezynfekowałem Chemipro). Przez pierwsze 10h nic się nie działo (do wieczora) a dziś rano już ładnie pracują. I teraz pytania: 1. Chciałem dziś uwarzyć belgijskie, czy jak popracują do wieczora to już się namnożą wystarczająco (minie ponad doba od zrobienia startera co wg instrukcji jest wystarczająco), czy jednak poczekać do jutra? 2. czy lepiej wlać cały starter czy delikatnie wylać np. połowę brzeczki znad osadu i resztę zamieszać i przelać do warki? pozdro s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Jeżeli chcesz zadać dzisiaj, to musisz wlać cały starter, najlepiej w fazie "wysokich krążków" czyli maximum piany. Gdybyś chciał zdekantować, musisz mu się pozwolić przerobić do końca, to potrwa przynajmniej do wieczora i jeszcze zostawić na noc, żeby drożdże zdążyły osiąść na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Jeżeli chcesz zadać dzisiaj, to musisz wlać cały starter, najlepiej w fazie "wysokich krążków" czyli maximum piany. Gdybyś chciał zdekantować, musisz mu się pozwolić przerobić do końca, to potrwa przynajmniej do wieczora i jeszcze zostawić na noc, żeby drożdże zdążyły osiąść na dnie. No to mam zagadkę... chciałem tym starterem obdzielić dwie warki, dziesiejszą i jutrzejszą. Czy jak zrobię tak że dziś wieczorem (bo pewnie zanim uwarzę i zanim ostygnie to będzie wieczór) zamieszam starter by drożdże się równomiernie rozprowadziły i do dzisiejszej warki wleję pół startera a pozostały starter uzupełnię świeżą brzeczką i zostawię na jutro to będzie ok? Doczytałem że mniejsza ilość drożdży zwiększy produkcję estrów co przy belgijskich jest porządane, ale czy połowa zalecanego startera wystarczy na 19°Blg? Wydaje mi się że suchych drożdży zwykle było mniej i wystarczały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Przeczytałem ten wątek ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie: Czy starter robiony na mieszadle magnetycznym, z drożdżami do lagera można przygotowywać w temp. ok. 12°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Przeczytałem ten wątek ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie: Czy starter robiony na mieszadle magnetycznym, z drożdżami do lagera można przygotowywać w temp. ok. 12°C ? Można, tylko dłużej to potrwa. Możesz jednak śmiało robić starter w temperaturze pokojowej, pod warunkiem, że potem zdekantujesz przerobioną brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Przeczytałem ten wątek ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie: Czy starter robiony na mieszadle magnetycznym' date=' z drożdżami do lagera można przygotowywać w temp. ok. 12°C ?[/quote'] Można, tylko dłużej to potrwa. Możesz jednak śmiało robić starter w temperaturze pokojowej, pod warunkiem, że potem zdekantujesz przerobioną brzeczkę. Z tego wynika że to jedynie kwestia czasu przygotowania . Wiem że na temat dekantacji zdania są podzielone , ale... Czy można zaryzykować twierdzenie że przy "chłodniejszym" starterze dekantacja będzie mniej uzasadniona niż przy starterze "pokojowym"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Przeczytałem ten wątek ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie: Czy starter robiony na mieszadle magnetycznym' date=' z drożdżami do lagera można przygotowywać w temp. ok. 12°C ?[/quote'] Można, tylko dłużej to potrwa. Możesz jednak śmiało robić starter w temperaturze pokojowej, pod warunkiem, że potem zdekantujesz przerobioną brzeczkę. Z tego wynika że to jedynie kwestia czasu przygotowania . Wiem że na temat dekantacji zdania są podzielone , ale... Czy można zaryzykować twierdzenie że przy "chłodniejszym" starterze dekantacja będzie mniej uzasadniona niż przy starterze "pokojowym"? Tak. Ale i tak, ten starter będzie mocno utleniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Kupiłem rdzeń magnetyczny w sklepie z artykułami dla laboratorium.Pytanie czy taki rdzeń można gotować wraz z brzeczka w celu sterylizacji i nic mu się nie stanie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się