Kilian Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Witam Was serdecznie, postanowiłem wczoraj uwarzyć swoje pierwsze piwo z zacieraniem. Wybrałem Belgian Tripel 18.0°Blg, wszystko poszło dobrze (przynajmniej tak sądzę ), jako że był to zestaw gotowych surowców na 10l piwa to postanowiłem zrobić 20l z dwóch zestawów na raz, czyli 2x słód, chmiele i drożdże (zgodnie z zaleceniem producenta). O godzienie 23:30 dodałem drożdży po wcześniejszej rehydratacji i spać. Obudziłem się, sprawdziłem fermentor i wszystko ładnie, fermentacja zaczęła przebiegać, pojawiła się piana i uchodził gaz. Aktualnie jest po 17:00 i piana zaczęła wydobywać się z fermentora. Nie mam pojęcia co mogę z tym zrobić, nie mam większego pojemnika aby przenieść piwo, poza tym pewnie zakłócił bym proces. Czy w takim wypadku mam 'zbierać' tą pianę? lub usunąć troszkę osadu z drożdżami z góry fermentora? Nie mam możliwości na pewno doglądania piwa co 30m, jutro do pracy więc będzie musiało samo stać przez co najmniej 9h. Poniżej zdjęcia jak to obecnie wygląda. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Słowa klucze: blow-off tube a fermentor postaw do miski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Miałem identyczny problem http://www.piwo.org/topic/19014-ris-265-blg-wychodzi-z-wiadra/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilian Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Ok, dziękuję na szybko zmontowałem coś takiego jak na http://i235.photobucket.com/albums/ee75/intrinsic1/BlowOffTube.jpg, może da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 u mnie wiadro było tak wybrzuszone że aż się bujało mimo zastosowania blow-off tube dobrze by było zrobić coś na rurce dużego przekroju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Co to za drożdże, tak z ciekawości? Z niecałych 19 litrów wyjść z wiadra to całkiem nieźle się rozszalały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Nie wiesz? Grzejnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilian Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Grzejnik wyłączony temp. utrzymuje się w granicach 20°C. Drożdże to Safbrew Abbaye 11,5g z tym że tak jak pisałem wyżej, dawka podwójna bo piwo robione z dwóch zestawów po 10l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Też o tym pomyślałem. Nie dość, że belgi, to przy grzejniku. ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Miałem identyczny problem http://www.piwo.org/topic/19014-ris-265-blg-wychodzi-z-wiadra/ i nie odpisałeś -w jakiej temperaturze miałeś fermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) i nie odpisałeś -w jakiej temperaturze miałeś fermentację? Sorki już odpisałem "Start fermentacji w 17 stopniach po 2 dniach podniesiona do 18" Edytowane 16 Października 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się