Skocz do zawartości

kalkulator do obliczania wielkości brzeczki do refermentacji.


Pancho

Rekomendowane odpowiedzi

No, zgodze sie. Jednak w momencie zakonczenia fermentacji burzliwej kiedy to juz bardzo niewiele sie produkowalo CO2 piwo wciaz stalo na 18°C - dopiero po przelaniu na cicha obnizalem do 14°C, choc to "niewiele" moze byc jednoczesnie wystarczajace by skompensowac roznice w rozpuszczalnosci CO2 w temp 18 i 14°C.

Podsumowujac do kalkulatora wpisac 14°C?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.10.2017 o 16:51, dziedzicpruski napisał(a):

Dzizus ,myślisz, że te 2 st. to jakaś różnica...

Rozwiń  

 

W podstawowce nauczylem sie ze roznica miedzy 18 a 14 to 4 a wiec nie 2 a 4°C. Kalkulator przy wysyceniu niskim rzedu 2v/v pokazuje okolo 15% roznicy w ilosci surowca do refermentacji przy obu temperaturach a wiec jak dla mnie roznica jest.

Swoja droga wpis kompletnie nic nie wnoszacy. Wyobraz sobie ze w innym piwie roznica temperatur moze byc jeszcze wieksza a stopien wysycenia mniejszy i co tedy? 30% tez olejesz?

Wiele rzeczy mozna olewac, kazdy robi piwo jak mu sie podoba co nie znaczy ze nie warto zrozumiec dokladnie jak powinno sie np takie narzedzie jak ten kalkulator obslugiwac prawidlowo.

Nie znasz odpowiedzi to nie nabijaj bzdurnych postow. Dzieki.

Edytowane przez szajsiwo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.10.2017 o 18:54, szajsiwo napisał(a):

kazdy robi piwo jak mu sie podoba co nie znaczy ze nie warto zrozumiec

Rozwiń  

 

  W dniu 8.10.2017 o 18:54, szajsiwo napisał(a):

W podstawowce nauczylem sie ze roznica miedzy 18 a 14 to 4 a wiec nie 2 a 4°C.

Rozwiń  

 

  W dniu 8.10.2017 o 14:12, szajsiwo napisał(a):

dopiero po przelaniu na cicha obnizalem do 14°C, choc to "niewiele" moze byc jednoczesnie wystarczajace by skompensowac roznice w rozpuszczalnosci CO2 w temp 18 i 14°C.

Rozwiń  

No popatrz z arytmetyki w podstawówce 5, a z fizyki?

Rozpuszczalność gazów w cieczach to chyba zakres fizyki z podstawówki?

 

Tylko dlatego, że to "piaskownica" napiszę, że Twoich obaw nie da się na postawie podanych informacji rozwiać bo nikt nie ma szklanej kuli i nie wie ile stało to piwo w tych 14°C i czy w tym czasie drożdże jeszcze produkowały CO2 (ostatecznie napisałeś, że to byłą fermentacja cicha) czy nie?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.10.2017 o 19:20, Dr2 napisał(a):

No popatrz z arytmetyki w podstawówce 5, a z fizyki?

Rozpuszczalność gazów w cieczach to chyba zakres fizyki z podstawówki?

Rozwiń  

Z fizyki tez 5 ale do zrozumienia tego zjawiska wystarczy nawet 3.

 

Ja pytam o obsluge programu kalkulatora a nie o samo zjawisko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.10.2017 o 19:24, szajsiwo napisał(a):

Ja pytam o obsluge programu kalkulatora a nie o samo zjawisko.

Rozwiń  

Przepraszam, że nie rozumiem Twojego pytania :(

  W dniu 8.10.2017 o 14:12, szajsiwo napisał(a):

No, zgodze sie. Jednak w momencie zakonczenia fermentacji burzliwej kiedy to juz bardzo niewiele sie produkowalo CO2 piwo wciaz stalo na 18°C - dopiero po przelaniu na cicha obnizalem do 14°C, choc to "niewiele" moze byc jednoczesnie wystarczajace by skompensowac roznice w rozpuszczalnosci CO2 w temp 18 i 14°C.

Podsumowujac do kalkulatora wpisac 14°C?

Rozwiń  

Na podstawie powyższego wywnioskowałem jakże błędnie iż nie rozumiesz w czym rzecz z tą rozpuszczalnością gazów :(

Jeśli jednak wiesz na czym to polega to nadal nie rozumiem o co pytasz?

Wg mnie to wpisz najwyższą temperaturę do kalkulatora w jakiej piwo było po zakończeniu fermentacji.

No chyba, że trzymałeś to piwo w 20^C po fermentacji, a potem z tydzień w 14°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.10.2017 o 19:29, Dr2 napisał(a):

Wg mnie to wpisz najwyższą temperaturę do kalkulatora w jakiej piwo było po zakończeniu fermentacji.

No chyba, że trzymałeś to piwo w 20^C po fermentacji, a potem z tydzień w 14°C.

Rozwiń  

To chyba jest sluszna rada ( i zbiezna z tym co pisal juz wczesniej bart3q). Dzieki Panowie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.10.2017 o 18:54, szajsiwo napisał(a):

 

W podstawowce nauczylem sie ze roznica miedzy 18 a 14 to 4 a wiec nie 2 a 4°C. Kalkulator przy wysyceniu niskim rzedu 2v/v pokazuje okolo 15% roznicy w ilosci surowca do refermentacji przy obu temperaturach a wiec jak dla mnie roznica jest.

Swoja droga wpis kompletnie nic nie wnoszacy. Wyobraz sobie ze w innym piwie roznica temperatur moze byc jeszcze wieksza a stopien wysycenia mniejszy i co tedy? 30% tez olejesz?

Wiele rzeczy mozna olewac, kazdy robi piwo jak mu sie podoba co nie znaczy ze nie warto zrozumiec dokladnie jak powinno sie np takie narzedzie jak ten kalkulator obslugiwac prawidlowo.

Nie znasz odpowiedzi to nie nabijaj bzdurnych postow. Dzieki.

Rozwiń  

Tak, oleje jak wszystkie kalkulatory, wkręciłeś się w obliczenie które nijak nie maja się do rzeczywistości, żaden nie uwzględnia, że piwo to organizm żywy, drożdże są różne i  często występują mikroiniekcje i regularne infekcje, ale nauczysz się na swoich błędach jak Ci piana będzie nosem wychodzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.10.2017 o 19:47, dziedzicpruski napisał(a):

Tak, oleje jak wszystkie kalkulatory, wkręciłeś się w obliczenie które nijak nie maja się do rzeczywistości, żaden nie uwzględnia, że piwo to organizm żywy, drożdże są różne i  często występują mikroiniekcje i regularne infekcje, ale nauczysz się na swoich błędach jak Ci piana będzie nosem wychodzić.

Rozwiń  

W moje ocenie maja.

A piana nosem nie bedzie mi wychodzic - najwyrazniej blednie zalozyles, jak mniemam z ilosci moich postow na tym forum, ze jestem zupelnie poczatkujacy.

W kazdym razie dzieki za nic. Czesc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.