szajsiwo Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 No, zgodze sie. Jednak w momencie zakonczenia fermentacji burzliwej kiedy to juz bardzo niewiele sie produkowalo CO2 piwo wciaz stalo na 18°C - dopiero po przelaniu na cicha obnizalem do 14°C, choc to "niewiele" moze byc jednoczesnie wystarczajace by skompensowac roznice w rozpuszczalnosci CO2 w temp 18 i 14°C. Podsumowujac do kalkulatora wpisac 14°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Dzizus ,myślisz, że te 2 st. to jakaś różnica... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajsiwo Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) 2 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Dzizus ,myślisz, że te 2 st. to jakaś różnica... W podstawowce nauczylem sie ze roznica miedzy 18 a 14 to 4 a wiec nie 2 a 4°C. Kalkulator przy wysyceniu niskim rzedu 2v/v pokazuje okolo 15% roznicy w ilosci surowca do refermentacji przy obu temperaturach a wiec jak dla mnie roznica jest. Swoja droga wpis kompletnie nic nie wnoszacy. Wyobraz sobie ze w innym piwie roznica temperatur moze byc jeszcze wieksza a stopien wysycenia mniejszy i co tedy? 30% tez olejesz? Wiele rzeczy mozna olewac, kazdy robi piwo jak mu sie podoba co nie znaczy ze nie warto zrozumiec dokladnie jak powinno sie np takie narzedzie jak ten kalkulator obslugiwac prawidlowo. Nie znasz odpowiedzi to nie nabijaj bzdurnych postow. Dzieki. Edytowane 8 Października 2017 przez szajsiwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 18 minut temu, szajsiwo napisał: kazdy robi piwo jak mu sie podoba co nie znaczy ze nie warto zrozumiec 19 minut temu, szajsiwo napisał: W podstawowce nauczylem sie ze roznica miedzy 18 a 14 to 4 a wiec nie 2 a 4°C. 5 godzin temu, szajsiwo napisał: dopiero po przelaniu na cicha obnizalem do 14°C, choc to "niewiele" moze byc jednoczesnie wystarczajace by skompensowac roznice w rozpuszczalnosci CO2 w temp 18 i 14°C. No popatrz z arytmetyki w podstawówce 5, a z fizyki? Rozpuszczalność gazów w cieczach to chyba zakres fizyki z podstawówki? Tylko dlatego, że to "piaskownica" napiszę, że Twoich obaw nie da się na postawie podanych informacji rozwiać bo nikt nie ma szklanej kuli i nie wie ile stało to piwo w tych 14°C i czy w tym czasie drożdże jeszcze produkowały CO2 (ostatecznie napisałeś, że to byłą fermentacja cicha) czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajsiwo Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 1 minutę temu, Dr2 napisał: No popatrz z arytmetyki w podstawówce 5, a z fizyki? Rozpuszczalność gazów w cieczach to chyba zakres fizyki z podstawówki? Z fizyki tez 5 ale do zrozumienia tego zjawiska wystarczy nawet 3. Ja pytam o obsluge programu kalkulatora a nie o samo zjawisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Teraz, szajsiwo napisał: Ja pytam o obsluge programu kalkulatora a nie o samo zjawisko. Przepraszam, że nie rozumiem Twojego pytania 5 godzin temu, szajsiwo napisał: No, zgodze sie. Jednak w momencie zakonczenia fermentacji burzliwej kiedy to juz bardzo niewiele sie produkowalo CO2 piwo wciaz stalo na 18°C - dopiero po przelaniu na cicha obnizalem do 14°C, choc to "niewiele" moze byc jednoczesnie wystarczajace by skompensowac roznice w rozpuszczalnosci CO2 w temp 18 i 14°C. Podsumowujac do kalkulatora wpisac 14°C? Na podstawie powyższego wywnioskowałem jakże błędnie iż nie rozumiesz w czym rzecz z tą rozpuszczalnością gazów Jeśli jednak wiesz na czym to polega to nadal nie rozumiem o co pytasz? Wg mnie to wpisz najwyższą temperaturę do kalkulatora w jakiej piwo było po zakończeniu fermentacji. No chyba, że trzymałeś to piwo w 20^C po fermentacji, a potem z tydzień w 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajsiwo Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 2 minuty temu, Dr2 napisał: Wg mnie to wpisz najwyższą temperaturę do kalkulatora w jakiej piwo było po zakończeniu fermentacji. No chyba, że trzymałeś to piwo w 20^C po fermentacji, a potem z tydzień w 14°C. To chyba jest sluszna rada ( i zbiezna z tym co pisal juz wczesniej bart3q). Dzieki Panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 49 minut temu, szajsiwo napisał: W podstawowce nauczylem sie ze roznica miedzy 18 a 14 to 4 a wiec nie 2 a 4°C. Kalkulator przy wysyceniu niskim rzedu 2v/v pokazuje okolo 15% roznicy w ilosci surowca do refermentacji przy obu temperaturach a wiec jak dla mnie roznica jest. Swoja droga wpis kompletnie nic nie wnoszacy. Wyobraz sobie ze w innym piwie roznica temperatur moze byc jeszcze wieksza a stopien wysycenia mniejszy i co tedy? 30% tez olejesz? Wiele rzeczy mozna olewac, kazdy robi piwo jak mu sie podoba co nie znaczy ze nie warto zrozumiec dokladnie jak powinno sie np takie narzedzie jak ten kalkulator obslugiwac prawidlowo. Nie znasz odpowiedzi to nie nabijaj bzdurnych postow. Dzieki. Tak, oleje jak wszystkie kalkulatory, wkręciłeś się w obliczenie które nijak nie maja się do rzeczywistości, żaden nie uwzględnia, że piwo to organizm żywy, drożdże są różne i często występują mikroiniekcje i regularne infekcje, ale nauczysz się na swoich błędach jak Ci piana będzie nosem wychodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 28 minut temu, Dr2 napisał: Twoich obaw nie da się na postawie podanych informacji rozwiać bo nikt nie ma szklanej kuli i nie wie ile stało to piwo w tych 14°C kalkulator wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajsiwo Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 1 minutę temu, dziedzicpruski napisał: Tak, oleje jak wszystkie kalkulatory, wkręciłeś się w obliczenie które nijak nie maja się do rzeczywistości, żaden nie uwzględnia, że piwo to organizm żywy, drożdże są różne i często występują mikroiniekcje i regularne infekcje, ale nauczysz się na swoich błędach jak Ci piana będzie nosem wychodzić. W moje ocenie maja. A piana nosem nie bedzie mi wychodzic - najwyrazniej blednie zalozyles, jak mniemam z ilosci moich postow na tym forum, ze jestem zupelnie poczatkujacy. W kazdym razie dzieki za nic. Czesc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 18 godzin temu, szajsiwo napisał: W kazdym razie dzieki za nic. Czesc. Paka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się