lgorek Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Witam, Zakładając mam 20 litrów piwa, którego ekstrakt początkowy to 12,0blg a końcowy 3,0blg. Wiedząc że chce nagazować piwo na 2,5 vol muszę dodać 138g cukru. Zawsze robiłem tak że 138g cukru rozpuszczałem w 1000ml wody, następnie ten syrop cukrowy wlałem do fermentora z kranikiem i na niego zlewałem piwo z fermentora. Jednak nie uwzględniałem wcześniej wody zużytej do rozpuszczenia cukru, a przez to zmienia się stopień nagazowania z zakładanego 2,5vol do 2,1vol Obliczenia: po dodaniu 138g cukru daje nam to 3,6582 blg oraz 20,085 litrów po dodaniu 138g cukru i 1000ml wody daje nam to 3,4871 blg oraz 21,085 litrów po dodaniu 175g cukru i 1000ml wody daje nam to 3,6542 blg oraz 21,108 lirtów 138g cukru i 1000ml wody = 12,146 blg oraz 1,0852 litra 175g cukru i 1000ml wody = 14,916 blg oraz 1,1081 litra Różnica w dawce cukru to 37g. Na koniec moje pytanie ponieważ, jak widać różnica cukru nie jest mała. Dlatego czy przy sporządzaniu syropu cukrowego bierzemy pod uwagę ilość zużytej do jej rozpuszczenia wody ? Jeżeli tak to czy moje obliczenia są poprawne i zamiast użycia 138g cukru do sporządzenia syropu cukrowego mam użyć 175g i 1000ml. Jednak w przypadku sypania cukru do butelek ilość do każdej z nich była by to 3,45g czyli 6,9g na 1 litr. PS. Ostanie moje piwa są niedogazowane i badam z czego to wynika. Dlatego tak wszystko dokładnie studiuje Bo są dwie możliwości kapslownica Grifo HD nie zamyka dokładnie kapsli lub za mało cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Prawidłowo powinieneś uwzględniać całkowitą ilość cieczy plus dla objętości syropu uwzględnić że ma zerową zawartość CO2, w praktyce różnica jest minimalna (pewnie 4-5g/20l) na pewno nie wynosi aż tyle, masz gdzieś błąd w obliczeniach, nie wiem po co to przeliczasz na blg. edit wychodzi jednak więcej z moich obliczeń 20l, 2,5v/v, 20°C bez korekty 125g cukru z korektą 135,5g, przy założeniu że rozpuszczasz w 1l wody ale to się pomija z wygody (często też rozpuszcza się mniejszej ilości wody, u mnie całość wynosi 300ml), masz po prostu po paru warkach korelację sensoryczną wysycenia do tego co wbijasz w kalkulator, chociaż pewnie rzeczywiste wysycenie wychodzi zaniżone o 0,1 v/v. Jeżeli wychodzi Ci wysycenie które jest za niskie dla Ciebie to po prostu daj więcej cukru, może wolisz mocniej nagazowane piwa, ja akurat u siebie zauważyłem tendencję odwrotną Edytowane 17 Października 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Zakładając mam 20 litrów piwa, którego ekstrakt początkowy to 12,0blg a końcowy 3,0blg. Wiedząc że chce nagazować piwo na 2,5 vol muszę dodać 138g cukru. Zawsze robiłem tak że 138g cukru rozpuszczałem w 1000ml wody, następnie ten syrop cukrowy wlałem do fermentora z kranikiem i na niego zlewałem piwo z fermentora. Jednak nie uwzględniałem wcześniej wody zużytej do rozpuszczenia cukru, a przez to zmienia się stopień nagazowania z zakładanego 2,5vol do 2,1vol Nie wiem jak Ty to obliczasz (i jaką zakładasz temperaturę butelkowania), ale wg kalkulatora HBD: 20L, 20C, 2.5v - 125g cukru Kolejna niewiadoma: po co rozrabiasz cukier aż w 1L wody? Nawet zakładając taką pojemność to musimy to doliczyć ją do całkowitej objętości piwa: 21L, 20C, 2.5v - 131g cukru Różnica: 6g cukru także nie wiem skąd u Ciebie różnica 37g. Ostanie moje piwa są niedogazowane i badam z czego to wynika. Dlatego tak wszystko dokładnie studiuje Bo są dwie możliwości kapslownica Grifo HD nie zamyka dokładnie kapsli lub za mało cukru do refermentacji. Jeżeli tak samo odmierzasz cukier jak go liczysz to się nie dziwię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 21L, 20C, 2.5v - 131g cukru ten jeden litr nie ma wysycenia resztkowego CO2 (0,86v/v) więc jakby być super dokładnym to wychodzi więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Korzystam z programu do refermentacji dostępnego w dziale pobrań na piwo.org Co do moich wyliczeń to tak: Wiedząc że mamy 20 litrów piwa 3,0blg dodając do niego 138g cukru daje nam to roztwór o ekstrakcie 3,6582blg Jednak jak ten cukier rozpuścimy w 1 litrze wody czyli mamy 20 litrów 3,0blg oraz 138g i 1000ml wody 0blg daje nam to wynik 3,4871blg W tym momencie mamy różnicę 0,1711 aby ją zrekompensować należy dodać więcej cukru do tych 1000ml i w tym momencie mamy. 20 litrów 3,0blg oraz 1000ml wody + 175g cukru co w całości daje nam 3,6542 blg czyli dokładnie taki sam wynik jak przy dodaniu tylko cukru bez dodatku wody. Bo w tym przypadku mamy dwa roztwory jeden to 3,0blg piwa oraz 0,0blg wody Łukasz Jak przelicze Twój to mam:20L, 20C, 2.5v - 125g cukru - 3,5966blg (20litrów 3,0blg + 125g cukru)21L, 20C, 2.5v - 131g cukru - 3,4554blg (20litrów 3,0blg + 131g cukru + 1,0lira 0,0blg wody) Nie wiem czy moje przeliczenia są poprawne dlatego pisze tego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Nie ma to jak skomplikować proste wyliczenia Nie rozumiem po co przeliczasz na blg, potrzebujesz masę dodanego cukru do nasycenia określonej objętości i tyle. edit: Zakładasz chyba, że jak będzie identyczne blg to będzie tyle samo cukru do przerobienia na litr, a to jest błędne bo masz dwa roztwory, jeden który już nie będzie fermentował i drugi o całkowitej fermentowalności, w zależności od stosunku między nimi, zakładając że blg będzie takie samo, będzie różna ilość cukrów do zjedzenia przez drożdże. 20L, 20C, 2.5v - 125g cukru - 3,5966blg (20litrów 3,0blg + 125g cukru) 21L, 20C, 2.5v - 131g cukru - 3,4554blg (20litrów 3,0blg + 131g cukru + 1,0lira 0,0blg wody) te roztwory mają różne °Blg ale taką samą ilość g cukru do zjedzenia na litr, wobec czego dadzą takie samo nagazowanie (prawie ) Edytowane 17 Października 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) 12blg, 3blg, 20l, 2,5v/v- 137g cukru 12blg, 3blg, 20,5l, 2,5v/v- 141g cukru (w tym 0,5l roztworu cukru) 12blg, 3blg, 21l, 2,5v/v- 144g cukru (w tym 1l roztworu cukru) I tyle, więcej kombinować nie ma potrzeby. 0,5 l roztworu to i tak za dużo. Edytowane 17 Października 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Jaki kalkulator i przy jakiej temperaturze wyrzuca Ci takie wyniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) RefRez z WIKI, przy 20st. Edytowane 17 Października 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 ten jeden litr nie ma wysycenia resztkowego CO2 (0,86v/v) więc jakby być super dokładnym to wychodzi więcej O 0,5g cukru 12blg, 3blg, 20l, 2,5v/v- 137g cukru 12blg, 3blg, 20,5l, 2,5v/v- 141g cukru (w tym 0,5l roztworu cukru) 12blg, 3blg, 21l, 2,5v/v- 144g cukru (w tym 1l roztworu cukru) I tyle, więcej kombinować nie ma potrzeby. 0,5 l roztworu to i tak za dużo. Jacenty, mi HBD i Piwowar dają takie same wyniki praktycznie: 20L, 20C, 2.5v - 125,3g cukru (bez wliczania wody) 20,5L, 20C, 2.5v - 128,4g cukru (0,5L wody) 21L, 20C, 2.5v - 131,5g cukru (1L wody) Nie wiem skąd ten Twój kalkulator tak zawyża (13g różnicy to już coś). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 O 0,5g cukru O 3,28g cukru przy 1l syropu Wg mnie też ten kalkulator Jacentego daje już sporo rozbieżne wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 kantor, Łukasz, Jacenty - czy w tych kalkulator co używacie jest opcja korekcji do ilość wody dodanej do rozpuszczenia. Bo albo jestem głupi albo mnie w szkole źle uczyli. Przykład Mając 20 litrów piwa które zeszło do 3 i dodamy do niego zakładając 1 litr wody wartość cukrów (2,8587) nam spadnie ponieważ dodaliśmy wody gdzie nie było cukru. W tym momencie wg mnie drożdże nic nie będą robić. Natomiast gdy dodamy do tych 20 litrów piwa, 1litr wody którego eksrakt jest taki sam jak piwa. Czyli mam 20 litrów 3,0 oraz 1 litr 3,0 (rozpuszczono 31g cukru). Wtedy nasz całe piwo będzie mieć 21 litrów oraz 3,0blg - Wg mnie fermentacja nie ruszy z uwagi że jest dokładnie tyle cukru ile było. ALE dodaliśmy czystą glukozę i czy w tym momencie jest tak że fermentacja ruszy czy musi być więcej cukru czyli do tych naszych 31g dodajemy tyle ile chcemy nagazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Igorek, ale drożdże chyba nie siedzą z kalkulatorami i nie liczą ile ballingow przerobily i na tej podstawie kontynuują fermentację tylko po prostu przerabiają cukry dla nich fermentowalne, z których została im tylko glukoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ja korzystam z http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/, cukier rozrabiam w takich proporcjach, aby uzyskać ekstrakt początkowy (czasami i litr wody w zależności ile wyjdzie cukru). Zauważyłem, że od pewnego czasu mam bardzo przewidywalny poziom nagazowania jak w kalkulatorze podaję maksymalną temperaturę piwa jakie osiągnęło po fermentacji. Wcześniej wpisywałem temperaturę piwa przy rozlewie i efekty były różne. Np przy cold crashu po cichej, jeśli fermentowałeś w 19 stopniach to tyle podajesz w kalkulatorze, a nie 3 stopnie czy do ilu aktualnie schłodzone jest piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 albo mnie w szkole źle uczyli. W tym sęk. Dzisiejsze szkoły nie uczą myślenia. Podałem przykłady z jednego kalkulatora. Nie dlatego, że uważam, że jest idealny, bezbłędny i pozwalający na wyeliminowanie myślenia w dalszych krokach. Tylko dlatego, że jakąś bazę trzeba mieć, a ten jest sprawdzony. Czynników wpływających na poziom nasycenia w gotowym piwie, dojrzewającym w butelkach jest tyle, że nowy temat można by założyć. Z mniejszej ilości cukru można uzyskać dużo wyższe nasycenie niż z większej i odwrotnie. Wracając do pierwszego postu, skoro nasycenie masz nieprzewidywalne, to przeanalizuj choćby postępowanie z butelkami po napełnieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Natomiast gdy dodamy do tych 20 litrów piwa, 1litr wody którego eksrakt jest taki sam jak piwa. Czyli mam 20 litrów 3,0 oraz 1 litr 3,0 (rozpuszczono 31g cukru). Wtedy nasz całe piwo będzie mieć 21 litrów oraz 3,0blg - Wg mnie fermentacja nie ruszy z uwagi że jest dokładnie tyle cukru ile było. Dodaj do tego piwa o 3°Blg, roztwór cukru o ekstrakcie 3°Blg i sprawdź czy ruszy, jak tylko drożdże są żywe to gwarantuję Ci, że ruszy I po co przeliczasz to wszystko na blg, dla mnie to wygląda jakbyś mierzył np. przewodnictwo właściwe roztworu i na tej podstawie próbował określić ile dodać cukru, pewnie się da ale nie jest to zależność wprost? Edytowane 20 Października 2015 przez kantor orcen92 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 W ogóle w jakim celu do obliczania surowca do refermentacji bierze się początkowe i końcowe blg? Domyślam się, że chodzi o juz rozpuszczony dwutlenek węgla w piwie, ale czy to nie jest zależne od temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Do obliczenia ilości cukru nie bierze się początkowego i końcowego blg Chyba że się używa rezerwy, to tak określa się jej fermentowalność Edytowane 20 Października 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się