LukaszU Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Cześć, Noszę się z zamiarem uwarzenia kolejnej warki IPA. W trakcie "układania" receptury naszła mnie taka myśl, aby zmienić zasyp na styl podobny do wheat IPA. Wyszły mnie 2 receptury, inne zasypy natomiast chmielenie i drożdże bez zmian. Powiedzcie proszę co sądzicie o tych recepturach, czy idzie to w dobrym kierunku. Która wg. was lepsza ? IPA: OG: 15,5 Plato IBU: 54 EBC: 12,8 ABV: 6,6 % Zacieranie 60 minut (lub negatywnej próby jodowej) w temp. 62 st C. Pale Ale (Strzegom) - 4 kg Słód karmelowy (Strzegom) - 0,5 kg Słód pszeniczny (Strzegom) - 0,3 kg Gotowanie 60 minut: 30 g Amarillo - 60 minut 10 g Citra - 15 minut 10 g Mosaic - 15 minut 30 g Mosaic - po wyłączeniu palnika Chmielenie na zimno: 50 g Citra - 7 dni 50 g Mosaic - 7 dni Drożdże California Ale White Labs WLP001 Wheat (?) IPA: OG: 15 Plato IBU: 55 EBC: 11 ABV: 6,2 % Zacieranie 60 minut (lub negatywnej próby jodowej) w temp. 62 st C. Słód pszeniczny (Strzegom) - 2,5 kg Pale Ale (Strzegom) - 1,5 kg Słód karmelowy (Strzegom) - 0,5 kg Gotowanie 60 minut: 30 g Amarillo - 60 minut 10 g Citra - 15 minut 10 g Mosaic - 15 minut 30 g Mosaic - po wyłączeniu palnika Chmielenie na zimno: 50 g Citra - 7 dni 50 g Mosaic - 7 dni Drożdże California Ale White Labs WLP001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Jeśli już zacierasz jednotemperaturowo to ustal temperaturę na poziomie 67-68 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Jeśli już zacierasz jednotemperaturowo to ustal temperaturę na poziomie 67-68 st. C. a dlaczego? Sugerujesz, aby popełnił kolejne ulepkowate IPA, czy widzisz jakiś inny cel/powód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Jeśli już zacierasz jednotemperaturowo to ustal temperaturę na poziomie 67-68 st. C. Celowo chcę spróbować na wytrawnie, bo przy poprzedniej warce (aipa) temp były wyższe i piwo nie do końca mi odpowiadało, wyszło trochę słodkie, ulepkowate ( kolejne ulepkowate IPA ) właśnie tak jak wspomniał Dr2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Ja bym ten karmel wywalił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Sugerujesz, aby popełnił kolejne ulepkowate IPA, Nie. Sugerujesz, żeby zacierał w 62 st. C? czy widzisz jakiś inny cel/powód? Powodem jest praktycznie całkowity brak działania alfa-amylazy w 62 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Sugerujesz, żeby zacierał w 62 st. C? Tak, zdecydowanie zacierałbym IPA z takim jak wyżej zasypem, na wytrawnie. IMHO, w przeciwnym przypadku otrzymane piwo będzie "ulepkowate", a IPA takim być nie powinien, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 A ja bym sporo zmniejszył ilość karmelu i zacieral w 66°C. Pół kg karmelu to za dużo jak na aipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Pół kg karmelu to za dużo jak na aipa Zgadzam się z przedmówcą w zupełności. Nawet na east coast ipa to jest zbyt dużo.. Nie napisałeś jakiej barwy jest ten karmel. Edytowane 19 Października 2015 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 A ja bym sporo zmniejszył ilość karmelu i zacieral w 66°C. Pół kg karmelu to za dużo jak na aipa Ok, zmniejszę karmelowy do 0,2kg, powinno być ok. Macie rację, za dużo go. Dam znać dziś odnośnie koloru itd. Jeśli chodzi o temperatury to myślałem aby startować z 66 st, po wrzuceniu słodów powinno się ustabilizować na 62-63 st. To za mało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Jeżeli chcesz zacierać jedno-temperaturowo, to w zależności od tego jakiej temp masz słód i jak gęsty zacier chcesz mieć.. średnio temp wody spada o 10°C. Polecam podgrzać wodę (3:1) do 76-77°C i wtedy wykonać zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Polecam podgrzać wodę (3:1) do 76-77°C i wtedy wykonać zasyp. Zakładałem proporcje 3,5:1 wtedy zacier powinien być odrobinę rzadszy. Spróbuję wystartować z podanych przez ciebie temperatur. Nie napisałeś jakiej barwy jest ten karmel. Dam znać wieczorem, ale chyba 30tka czy jakoś tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 średnio temp wody spada o 10°C. w moim przypadku (kociołek lidl) spadek temperatury to jednak tylko 3-4°C przy 18l wody i zasypach +/- 6 kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Jeżeli chcesz zacierać jedno-temperaturowo, to w zależności od tego jakiej temp masz słód i jak gęsty zacier chcesz mieć.. średnio temp wody spada o 10°C. Polecam podgrzać wodę (3:1) do 76-77°C i wtedy wykonać zasyp. 10 stopni? Chyba przesadziłeś, albo masz słód trzymany w lodówce U mnie spadek temperatury wynosi jakieś 3-4 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 U mnie około 2-3 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Tak więc wychodzi, że jednak start z 66-67 st będzie ok Panowie, a powiedzcie mi proszę jaki myk zastosować aby piana była "treściwa" zwłaszcza w przypadku IPA ? Sam zasyp (jak w recepturze) ze słodu pszenicznego da radę czy trzeba dorzucić coś jeszcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Przeprowadź poprawnie fermentację, startując z niższych temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Przeprowadź poprawnie fermentację, startując z niższych temperatur. Wymyśliłem sobie aby przez kilka pierwszych dni wystartować mniej więcej z 18 st. Pogoda sprzyja więc jest na to szansa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Pół kg karmelu to za dużo jak na aipa Nie napisałeś jakiej barwy jest ten karmel. Słód karmelowy 30 EBC. Zmniejszyłem w obu zasypach do 0,2 kg. Kolor jest na niższej granicy skali, mam nadzieję, że się lekko poprawi. Odrobinę dłuższe gotowanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Olej skale. IPA na 100% pale ale pewnie nie jest w skali, a jest jak najbardziej poprawna. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Słód trzymam w trochę chłodniejszym.. poza tym nie zacieram w garnku wiec przez cały czas mieszania zacier mi się wychładza. Zacieranie angielskie. Używam takiego wzoru na temp. wody. Sprawdza się dobrze. =temp. docelowa[°C]+(0.5*(temp.docelowa[°C]-temp.słodu[°C])*ilość_słodu[kg]/ilość_wody[l]) przykład: Temp wody pierwszej temp docel 67.5 temp słodu 19 ilosc slodu 5 ilosc wody 15 temp wody 75.6 "Domowe Warzenie Piwa", R. Lehr Więcej potrzebnych kalkulatorów w moim arkuszu Edytowane 20 Października 2015 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) http://www.rackers.org/calcs.shtml http://www.brewersfriend.com/mash/ Edytowane 20 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 o, dzięki za te kalkulatory ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi