Zamerstary Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Dzień dobry,planuję uwarzyć piwo, coś na wzór IIPA Winchester z browaru Faktoria (pierwsze warki). Piwo to składa się z: - słód pilsnerski - słód karmelowy -drożdże Safale US-05 chmiele: Zeus, Amarillo, Simcoe, Cascade Chce wycelować w około 7-9% Alkoholu i 18-20 blg Jakie proporcje składników użyć aby piwo wyszło takie jakpodałem wyżej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie ten koziol Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 To ja się zapytam, jakie drożdze z sucharów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 -drożdże Safale US-05 Nie jestem pewien ale chyba US-05. Dzień dobry,planuję uwarzyć piwo, coś na wzór IIPA Winchester z browaru Faktoria (pierwsze warki). Piwo to składa się z: - słód pilsnerski - słód karmelowy -drożdże Safale US-05 chmiele: Zeus, Amarillo, Simcoe, Cascade Chce wycelować w około 7-9% Alkoholu i 18-20 blg Jakie proporcje składników użyć aby piwo wyszło takie jakpodałem wyżej? Nie piłem tego piwa ale sieknąłbym z tych składników coś takiego: na 20 litrów Pilzeński - 7,5 kg Karmelowy 30 - 0,3 kg Karmelowy 150 - 0,1 kg 60' Zeus 30 g 30' Zeus 10 g 15'Simcoe 15 g 10' Amarillo 15 g 5' Cascade 15 g w 75C na whirpool po 15 g Amarillo, Simcoe, Cascade na 30 minut Na cichą po 20-25 g Amarillo, Simcoe i Cascade. I tyle bez kombinacji większych. Wychodzi coś koło 75-80 IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 (edited) Jakie proporcje składników użyć aby piwo wyszło takie jakpodałem wyżej? Nie wiem kiedy próbowałeś, ale jeżeli na ostatnim Warszawskim Festiwalu Piwa, to ta warka była dodatkowo stuningowana jeszcze chmielami Citra i Centennial. Ze stronki WFP: Podwójna bomba chmielowa połączona z mocną goryczką, specjalnie na III WFP do standardowego chmielenia dorzuciliśmy dodatkowo porcje Citry i Centenniala. Nie piłem tego piwa [...] Żałuj, bo jest bardzo fajna - przede wszystkim bardzo dobrze zbalansowana, mocno aromatyczna, a alkohol jest skrzętnie ukryty. Dziwię się, że piszą o niej że ma ~150 IBU - w ogóle tego nie czuć, nawet przy dosyć wytrawnym finiszu. Sam jestem ciekaw tego tematu i receptury, bo chętnie bym coś takiego ukręcił. Edited October 21, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted October 21, 2015 Author Share Posted October 21, 2015 Nie wiem kiedy próbowałeś, ale jeżeli na ostatnim Warszawskim Festiwalu Piwa, to ta warka była dodatkowo stuningowana jeszcze chmielami Citra i Centennial. Piwo to próbowałem około roku temu, każde kolejne warki były już takie bardziej "cywilizowane" w sensie łagodniejsze z goryczką i ogólnie jakieś takie gładkie. Ja chce zrobić coś z tych pierwszych warek. Czyli tak: Drożdze: US-05 - czy saszetka 11,5g wystarczy na 20l ? Słody: Pilznerski 7,5 kg Karmelowy 30 0,3 kg Karmelowy 150 0,1 kg Chmiele jak wyżej, czy jeszcze coś do dodania? Nie za mało tego Zeusa na goryczkę? chce coś zrobić koło 100IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 Nie wiem kiedy próbowałeś, ale jeżeli na ostatnim Warszawskim Festiwalu Piwa, to ta warka była dodatkowo stuningowana jeszcze chmielami Citra i Centennial. Piwo to próbowałem około roku temu, każde kolejne warki były już takie bardziej "cywilizowane" w sensie łagodniejsze z goryczką i ogólnie jakieś takie gładkie. Ja chce zrobić coś z tych pierwszych warek. Czyli tak: Drożdze: US-05 - czy saszetka 11,5g wystarczy na 20l ? Słody: Pilznerski 7,5 kg Karmelowy 30 0,3 kg Karmelowy 150 0,1 kg Chmiele jak wyżej, czy jeszcze coś do dodania? Nie za mało tego Zeusa na goryczkę? chce coś zrobić koło 100IBU No to wrzuć na 30' 30g zeusa i chyba osiągnie 100 IBU, ja nie lubię przeginać i wydaje mi się że 70-80 będzie odpowiednie do tych 20 blg i raczej powinno dobrze kontrować resztę piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now