Przemas.IE Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 I po co się tak napinać? Najgorzej jak ktoś sobie robi religię z hobby i patrzy na innych z gory. Lekko przesadziłeś , lubię też chodzić na ryby . może następnym razem zabiorę sieć to będzie szybciej ale nie patrzcie na innych z góry bo nie jesteście w żadnym ekskluzywnym klubie Masz rację nie jesteśmy w ekskluzywnym klubie , ale każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii Przepraszam jeżeli ktoś poczuł sie dotkniety ale piwo mi się kwasi jak czytam takie wpisy. Daj znać jak już będzie gotowe, dobry kwach nie jest zły po za tym nie spinaj się tak bo to przepis na udar lub wylew . Kurde i znowu zrobiła się gównoburza . Każdy warzy jak chce , ja nie miałem na celu pouczanie kogokolwiek lub narzucanie swojego sposobu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Myślisz ze taki woreczek przefiltruje granulat chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Zobaczymy, w każdym razie to nie ja znalazłem takie rozwiązanie ale ktoś z forum, z tego co pisał był zadowolony więc mam nadzieję, że wszystko się elegancko przefiltruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 I po co się tak napinać? Najgorzej jak ktoś sobie robi religię z hobby i patrzy na innych z gory. Lekko przesadziłeś , lubię też chodzić na ryby . może następnym razem zabiorę sieć to będzie szybciej ale nie patrzcie na innych z góry bo nie jesteście w żadnym ekskluzywnym klubie Masz rację nie jesteśmy w ekskluzywnym klubie , ale każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii Przepraszam jeżeli ktoś poczuł sie dotkniety ale piwo mi się kwasi jak czytam takie wpisy. Daj znać jak już będzie gotowe, dobry kwach nie jest zły po za tym nie spinaj się tak bo to przepis na udar lub wylew . Kurde i znowu zrobiła się gównoburza . Każdy warzy jak chce , ja nie miałem na celu pouczanie kogokolwiek lub narzucanie swojego sposobu . Jest konkretny dział, kolega rzucił techniczno-logistyczny temat, który wielu zainteresował. Pojawiają się odpowiedzi nie w temacie, których kontekst, na który zareagowałem jest czytelny chyba nie tylko dla mnie. Mnie to zasadniczo lata, ale jak pisałem początkujący koledzy mogą się poczuć jakby łamali jakiś święty kodeks piwowarski. Lekko przesadziłeś , lubię też chodzić na ryby . może następnym razem zabiorę sieć to będzie szybciej Nie trać czasu na sieć. Skombinuj sobie dynamit albo prądem rybki. A tak na poważnie nie lubię odkręcania kota ogonem i sprowadzania tematu do absurdu. Takie subiektywne opinie bardziej pasowalyby do dzialu zapiski piwowarow domowych- i nikt nie powinien reagować. ale każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii Brawo. Ale w odpowiednim dziale i na temat. Kurde i znowu zrobiła się gównoburza . Każdy warzy jak chce , ja nie miałem na celu pouczanie kogokolwiek lub narzucanie swojego sposobu Siejesz wiatr, zbierasz burzę. A jak Ty byś otwarł wątek np "Browarnicy męczennicy" i ktoś by wpisał: Ale frajerzy jesteście, ja to robię godzinę krócej. Miło by Ci było? Miło? Pozdrawiam. I nie obciążajmy już serwerow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 http://nomart.redcart.pl/p/487/14672416/siatka-do-chmielenia-piwo-domowe-chmiel-sprzet-dla-piwowarow-i-winiarzy-piwo-wino-destylaty-i-nalewki.html Ja użyłem tego. Też bałem się o to że nie poradzi sobie z granulatem, ale jednak problemu żadnego nie było. Jak dla mnie na chwilę obecną to najtańszy gadżet który wyraźnie skrócił mi czas warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 W ramach optymalizacji czasu pracy ostatnio przekonałem się do jednego sposobu, który zresztą był jakiś czas temu opisywany na forum. Mianowicie podzieliłem proces na dwa dni - pierwszego dnia zacieram i filtruję brzeczkę, a drugiego spokojnie ją gotuję. Brzeczce się krzywda nie dzieje, a człowiek przynajmniej o ludzkiej porze spać się kładzie i na drugi dzień nawet do pracy się nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Gawith, zamawianie określonych ilości na daną warkę słódów śrutowanych jest droższe, więc chyba nie warto. tak ale trzeba doliczyć śrutownik i przemyśleć ile się warzy - mi wyszło, że najtańszy śrutownik za 250 przełoży się na ześrutowanie 312kg słodu w sklepie po 0.8zł za kg co oznacza, że jeśli mój średni zasyp to 5kg to po 60 warkach zacznę odczuwać, że zarabiam 60 warek to u mnie przy dobrych wiatrach ok 4 lat (1 na 3 tygodnie) dodatkowo nie kurzę w mieszkaniu co ma to dla mnie niebagatelne znaczenie bo mieszkam w bloku Jak doliczysz koszty przesyłki kurierskiej to troche się tego nazbiera... No chyba że kupujesz stacjonarnie. Kupując tylko dodatki zamawiasz paczkę raz na 4 góra 3 miesiące. A wracając do tematu filtracji chmielu... czy chmielenie w woreczku muslinowym daje taki sam efekt jak rozsypanie chmielu po powierzchni piwa ? Nie powiem trochę tego piwka zostaje w tym chmielu i szukam jakiejś metody żeby nie filtrować chmielin sraczwezykiem. .. Wg mnie efektywność spadnie, chyba że ten "worek" będzie na cały gar jak w zacieraniu z workiem... najprościej to hop stopper'a zamontować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Optymalizacja w moim browarze to: 1) Zacieranie i butelkowanie w tym samym czasie. Oszczędzamy lekko godzinkę. 2) Odpowiedni mocny palnik również pomoże w skróceniu warzenia. 3) Śrutowanie w trakcie grzania wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Zacieranie i butelkowanie w tym samym czasie. Do tego nie jestem przekonany. Podczas zacierania pył ze słodu unosi się wszędzie, a to dobre siedlisko dla bakterii. Ja wiem, że przy butelkowaniu ryzyko infekcji jest stosunkowo najmniejsze, ale mimo wszystko wolę dmuchać na zimne. Jak butelkuję, przelewam na cichą czy też wykonuję inne czynności "podwyższonego ryzyka" przy piwie, to nie śrutuję, nie zacieram, nie bawię się ze słodem, nie odkurzam, LP nie robi chleba na zakwasie itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Nie wiem czy już to pisałem, jeżeli się powtarzam to przepraszam. Pomysł też tutaj na forum podczytany. Dzień przed warzeniem wrzucam do zamrażalnika kilka butelek (0.5l) wody mineralnej. Podczas chłodzenia brzeczki, kiedy jej temp. spada już poniżej 30 st. C, wrzucam pokruszoną zawartość kilku takich butelek do gara i w ten sposób skracam czas chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 "LP nie robi chleba na zakwasie itp..." fajny tekst . Pizza jest spoko na gęstwie , robicie? Zacieranie i butelkowanie jest jest taka możliwość to ok, świeża gęstwa to duży plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się