Stefek Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Chciałbym uwarzyć pilznera ale nie mam warunków do fermentacji dolnej i zastanawiam się które drożdże fermentacji górnej dają zbliżone/zadowalające efekty w temperaturze pokojowej co fermentacja dolna. Ma może ktoś jakieś doświadczenia z tym związane? Proszę tylko bez komentarzy typu "za 10 zł można zbudować lodówkę" albo "wystaw teraz na dwór" bo nie taki jest mój problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 workhorse z mangroove jacks w niskich temperaturach dają czysty profil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Wyeat 2112 California Lager This strain is particularly well suited for producing California Common-style beers. It retains lager characteristics at temperatures up to 65°F (18°C) and produces malty, brilliantly clear beers. This strain is not recommended for cold temperature fermentation. Origin: Flocculation: highAttenuation: 67-71%Temperature Range: 58-68° F (14-20° C)Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV Profil jest naprawdę lagerowy Myślę że nic lepszego nie znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 A jaką masz temperaturę w pokoju? Bo jak 20-22 stopnie to zapomnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 no właśnie nawet przy tych workhorsach potrzebujesz te 15 stopni więc bez skrzyni ani rusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 MauriBrew LAGER - Y497 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Na Danstar Nottingham kiedyś uzyskalem dosyć czysty profil, ale temp otoczenia było koło 15*-16*... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Temperatura jest od 15 do 25 stopni Celsiusza więc będę budował lodówkę a drożdże przetestuje te o których tu pisaliście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Gozdawa ma jakieś drożdże lagerowe które niby dają lagerowe efekty do 17 stopni, chociaż osobiście nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Bardzo fajny efekt miałem na MJ M10 Workhorse w niskiej temperaturze (~12-13C). Drożdże naprawdę warte uwagi, bardzo fajnego "pseudo Koelscha" mi dały (nisko fermentowany, bez lagerowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 chcialbym przypomniec ze czysty profil i profil lagerowy to nie to samo california lagery maja profil lagerowy - po wypiciu piw na nich zrozumiałem powyższą różnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Furio, wędzonki też są fajne na nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Stefek podstawowe pytanie - jakie temperatury masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Furio, wędzonki też są fajne na nich potwierdzam, polecam , żanetkaleta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Gozdawa OGA9. Zaskakująco czysty profil w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Gozdawa OGA9. Zaskakująco czysty profil w 18°C. Ciekawe. Spora tolerancja na alko - jak myślisz, jak RIS by na nich poszedł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Myślę że bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 A klasyk us-05? Myślałem, że dają czysty profil przy niskich temp a nikt ich nie wymienił. Sam przymierzam się do takiego piwa i miałem w planach użycie właśnie us-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Myślę że bez problemu. Hmm warto więc się zastanowić A klasyk us-05? Czysty, ale z lagerowym nie ma wiele wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Można jeszcze wymienić drożdże hybrydowe np german ale, jako kompromis między lagerem a wyższa temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się