kasia1987 Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Witam Was! Jestem początkująca na forum i nie mam też dużego doświadczenia, jeśli chodzi o znajomość piw Za niedługo są urodziny mojego brata, który od jakiegoś czasu fascynuje się piwami z regionalnych browarów rzemieślniczych, co jakiś czas stara się degustować jakiś egzemplarz. W związku ze zbliżającymi się urodzinami chciałam mu kupić jakieś dobre piwko z polskiego browaru rzemieślniczego - może za wyjątkiem Małopolski i Śląska, bo z tego regionu próbował chyba już wszystkich Możecie mi coś polecić? Ostatnio polecono mi piwo z browaru Pałacyk Łąkomin. Co o nim sądzicie? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Cześć Polecam z browarów Szał Piw. Ale Browar, Nepomucen. Tego browaru o który pytasz nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ostatnio polecono mi piwo z browaru Pałacyk Łąkomin Piwa ponoć dobre, ale do kupienia tylko na miejscu. A to co można polecić, to zależy od preferencji smakowych brata, co innego można polecić jeśli brat lubi klasyczne style, a co innego jeśli lubi "nową falę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Polecam Profesję, każde piwo które od nich piłem było conajmniej dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jakie piwa brat lubi? Jasne/ciemne , lekkie/mocne, klasyczne/nowofalowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jakie piwa brat lubi? Jasne/ciemne jasne, że ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobIsYourUncle Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Nie piłem go jeszcze, ale ostatnio pojawiło się piwo AleNysa! z nowo powstałego Browaru Nyskiego (opolskie). Piwo jest w stylu APA więc jeżeli brat lubi piwa nowofalowe to powinno mu smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Widać mało piłeś różnego rodzaju APA, że bez spróbowania jakieś piwo polecasz. U mnie często gęsto na trzy-cztery krafty kupione ze dwa lądują w zlewie bo kapucha/kiszonka/strasznie nieprzyjemna gorycz/ulepek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia1987 Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Jakie piwa brat lubi? Jasne/ciemne jasne, że ciemne Tak, brat lubi piwa ciemne, to wiem na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia1987 Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Ostatnio polecono mi piwo z browaru Pałacyk Łąkomin Piwa ponoć dobre, ale do kupienia tylko na miejscu. A to co można polecić, to zależy od preferencji smakowych brata, co innego można polecić jeśli brat lubi klasyczne style, a co innego jeśli lubi "nową falę". Hmm, a co to ''nowa fala'' w piwowarstwie? Wiem, że brat lubi piwa ciemne, za jasnymi nie przepada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia1987 Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Hmmmm z polskiego koniecznie? Ja bym polecil cos z zagranicy browar Nøgne badz Ægir ewentualnie Kinn tak jak bart nigdy sie nie zawiodlem.To juz inna polka cenowa w Polsce. Ooo, z zagranicy też bardzo chętnie, bo coś ostatnio mówił o jakichś zagranicznych piwach. Dzięki serdeczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia1987 Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Dzięki wszystkim za podpowiedzi! Coś na pewno wybiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Ostatnio polecono mi piwo z browaru Pałacyk Łąkomin Piwa ponoć dobre, ale do kupienia tylko na miejscu. A to co można polecić, to zależy od preferencji smakowych brata, co innego można polecić jeśli brat lubi klasyczne style, a co innego jeśli lubi "nową falę". Hmm, a co to ''nowa fala'' w piwowarstwie? Wiem, że brat lubi piwa ciemne, za jasnymi nie przepada. Nowa fala, czyli takie "udziwnione", mocno nachmielone, głównie odmianami amerykańskimi, nowozelandzkimi, czy australijskimi (żywiczne, owocowe, cytrusowe) z różnymi dodatkami, kwaśne, dzikie itp. Zazwyczaj bardziej wyraziste w smaku niż piwa "tradycyjne", przy czym nie zawsze oznacza to, że są lepsze bo może im brakować balansu. Jeśli chodzi o ciemne to może np. St. Joseph Street z Pracowni Piwa, Orthodox Stout z Alebrowaru, Smolarz z Profecji, może Komes Porter, albo z zagranicznych Rasputin z De Molena. Jeśli zamierzasz kupić coś w specjalistycznym sklepie z piwem, to powiedz, żeby sprzedawca doradził jakiś stout, porter, albo american stout. Jakbyś kojarzyła jego ulubione piwo/browar to pewnie byłoby łatwiej coś dobrać pod jego gust. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Nie wiem jaki masz budżet, nie wiem ile planujesz kupić piw w każdym razie na takie okazje jak urodziny ja wolę kupować coś konkretnego, na co zazwyczaj nikt sobie na co dzień nie pozwala, czyli mówię tutaj głównie o piwach zagranicznych bądź jakiś specjalnych, okazjonalnych polskich. Może być to jakiś porter za 50zł, ris leżakowany w beczkach dębowych po 80zł, wypasione barley wine za 100zł itd... Sam gdybym miał wybór wolałbym jedno takie piwo niż dziesięć alebrowarów/czegokolwiek po 8zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 W tej cenie, to wolę dodać 20 - 30 zł i zakupić całkiem przyzwoite whisky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Sam gdybym miał wybór wolałbym jedno takie piwo niż dziesięć alebrowarów/czegokolwiek po 8zł Ale może niekoniecznie jesteś jej bratem. Wg mnie lepiej komuś kupić dziesięć różnych piw, a nóż któreś posmakuje, niż jedno drogie którego dużo osób nie doceni. Poza tym drogie =/= dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 A może jak już trafiłaś na forum domowych piwowarów to może sama coś bratu nawarzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia1987 Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Ojej tyle odpowiedzi, a ja dopiero teraz sprawdziłam wątek Wolę kupić 2-3 piwa do posmakowania, bo takie jedno drogie to jednak ryzyko, nie zasmakuje mu i co potem? Swoją drogą, nie wiedziałam, że piwa mogą być takie drogie! (50-1000 zł? serio?!) Póki co kupiłam bratu 2 szklanki do piwa, znalazłam super sklep internetowy tylko ze szkłem do piwa. A wiem, że miał w planach kupić sobie takie. Do tego teraz muszę dokupić piwo rzemieślnicze i będzie fajny prezent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia1987 Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 A może jak już trafiłaś na forum domowych piwowarów to może sama coś bratu nawarzysz? Nalewki tak, ale warzenia piwa bym się nie podjęła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Napisz z jakich okolic jesteś to może łatwiej będzie cos podpowiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia1987 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Napisz z jakich okolic jesteś to może łatwiej będzie cos podpowiedzieć Z okolic Bielska, Żywca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 W Bielsku jest bardzo dobrze zaopatrzony sklep Świat Konesera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia1987 Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 W Bielsku jest bardzo dobrze zaopatrzony sklep Świat Konesera Super, dobrze wiedzieć, dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi