Jump to content

Problem z klarowaniem się piwa


Marian1990

Recommended Posts

Witam
około 3 tygodnie temu (16 października) uwarzyłem piwo 18 Blg Stout
drożdże suche safale S-04 zrehydratyzowane .
po tygodniu drożdże opadły całkowicie na górze był sam tylko płyn, więc zlałem je na cichą fermentację dodając przy tym chmiel na zimno.
Po zlaniu chyba fermentacja ruszyła ponownie, na górze powstała około 1 cm drożdży.
minęło 19 dni od początku fermentacji , a 12 od zlania na cichą , na górze piw nadal utrzymuje się cieniutka warstewka chyba drożdży powiedzmy z 1 mm na dnie widać , że zebrał się osad drożdżowy. 

Zlewając piwo na zimną było 8 Blg teraz jest coś koło 6,5 , od kilku dni nic się nie zmienia Blg , albo zmienia się nieznacznie, jednak gdy zaglądam do piwnicy do pokrywka od fermentora jest zawsze wypukła , nieznacznie rozszczelniam je by pokrywka była wklęsła ( na cichą założyłem pokrywę szczelną).

trochę nie wiem co teraz dalej robić, bo z jednej strony nie widać jakiś zmian w Blg z drugiej jednak skoro pokrywka się robi wypukła więc jakiś gaz tam się musi zbierać , więc drożdże pracują chyba pracują , piwo też nie chce się sklarować tak jak to było bo fermentacji burzliwej przed zlaniem na cichą.

Byłbym wdzięczny za jakieś porady co dalej robić. 

Link to comment
Share on other sites

 z jednej strony nie widać jakiś zmian w Blg

I tyle w temacie. Skoro nie widać zmian to butelkuj, nad czym się tu rozwodzić? Jak chcesz mieć pewność to sobie jeszcze kilka dni zaczekaj, piwu na pewno to nie zaszkodzi.

 

A na przyszłość nie zlewaj piwa na cichą przed skończeniem fermentacji. Przecież 7 dni na 18stkę to jest śmiesznie mało.

Link to comment
Share on other sites

Miałem to samo kiedyś i też nie wiedziałem co zrobić. Wydaje mi się że czasem tak piwo reaguje na chmielenie na zimno. Jak Blg nie spada to lej do butelek.

Link to comment
Share on other sites

 

Stoutów wcale na cichą się nie leje, to nie ma sensu

Przeta napisał, że chmielił na zimno :-)

 

Można chmielić na zimno bez zlewani,ale chmielenie stouta na zimno hmm.... kto co lubi, a później że te "sklepowe" to gówniane bo chmielu nie czuć 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.