mkielczynski Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Jako, że jest to mój pierwszy post: Witam wszystkich serdecznie. Może najpierw krótko: dopiero zaczynam swoją przygodę z piwkiem (w sensie robienia oczywiście), mam nastawione piwo z brewkita gozdawy pszeniczne (jeszcze bulka). Trochę juz poczytałem i może za jakieś 2 brewkity spróbuje zacierania. I tu pojawia się moje pytanie (myśle że często bedą się tu pojawiały moje pytania ) U w piwnicy znalazłem garnek taki na oko około 30l. Nie jest to amelinium, nie jest to emalia. Wydaje mi się że to zwykły metalowy, blaszany garnek, używany był do gotowania bielizny. Czy coś takiego może być używane do zacierania, oczywiście po oczyszczeniu:)? Trochę obawiam się jednego, że ten gar jest wykonany z trochę za cienkiej blachy. Później jak przyniosę go do domu to wstawię jego fotki abyście mogli zerknąć co to za garnek. Edytowane 7 Maja 2016 przez mkielczynski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 daruj sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Pewnie to jest gar cynkowany, taki do pasteryzowania też słoików. Raczej takie gary się nie nadają, ale wrzuć zdjęcie to Ci powiemy. Powiem tak nowy garnek emaliowy -30 litrów to bardzo mały koszt około 100zł. Używkę wyrwiesz taniej popoluj trochę na OLX pojawiają się co jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkielczynski Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 A cos sie moze dziać z piwem z takiego garnka cynkowanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 A cos sie moze dziać z piwem z takiego garnka cynkowanego? Z piwem nie koniecznie, gorzej z twoim zdrowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkielczynski Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 To sa zdjecia tego garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 ImageUploadedByTapatalk1446887265.493101.jpg ImageUploadedByTapatalk1446887278.559870.jpg To sa zdjecia tego garnka. Na forum było już kilkset zapytań o gar do krochmalenia, niektóre mają fd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) ImageUploadedByTapatalk1446887265.493101.jpgImageUploadedByTapatalk1446887278.559870.jpg To sa zdjecia tego garnka. No to się nie nadaje, to typowy gar do pasteryzowania słoików i gotowania ciuchów . Niestety jest on reaktywny z brzeczką i drugie ale nie można go traktować chemią. Więc lepiej poszukaj gdzieś indziej gar. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkielczynski Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 No ok dzieki za odpowiedzi. Ehh myślałem że odejdzie mi koszt garczka No mówi sie trudno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 No ok dzieki za odpowiedzi. Ehh myślałem że odejdzie mi koszt garczka No mówi sie trudno Kto mówił że garnek potrzebny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkielczynski Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Kto mówił że garnek potrzebny? Mozesz rozwinąć myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Kto mówił że garnek potrzebny? Mozesz rozwinąć myśl? Pewnie miał na myśli KEG'a albo lodówkę turystyczną W tym też idzie z powodzeniem zacierać z tym, że wiadomo lodówki na palnik nie położysz ale na lenia zacierać jak najbardziej możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Mozesz rozwinąć myśl? Zacierasz tam, gdzie prowadzisz filtrację. U mnie jest to wiadro z oplotem. Wlewam do niego wodę, wrzucam słody, mieszam, mierze temp (ewentualnie dolewam wrzątku by podnieść), zamykam dekiel i zawijam kocem, a po godzinie dolewam kilka litrów wrzątku no i filtruje. Oszczędzasz tak 30-40 min, no i odpada ci mycie gara - czyli najważniejsze! Edytowane 7 Listopada 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkielczynski Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Zaciekawiłeś mnie tym wiadrem z oplotem. Mógłbyś wstawić fotkę jak to wyglada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Standardowe wiadro z oplotem jak to: Ja dodatkowo mam włożony w środek oplotu drut grubości 1,5mm by usztywnić oplot i ułożenie w spirale nie było problemu. Ja mam długość oplotu chyba 150cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkielczynski Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 A o taki filtr ci chodziło to wiem o co chodzi. myslalem ze jakieś wiadro z oplotem, które wkładasz do pojemnika wymyśliłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Mozesz rozwinąć myśl? Zacierasz tam, gdzie prowadzisz filtrację. U mnie jest to wiadro z oplotem. Wlewam do niego wodę, wrzucam słody, mieszam, mierze temp (ewentualnie dolewam wrzątku by podnieść), zamykam dekiel i zawijam kocem, a po godzinie dolewam kilka litrów wrzątku no i filtruje. Oszczędzasz tak 30-40 min, no i odpada ci mycie gara - czyli najważniejsze! Sorki, że się czepiam : w czym gotujesz brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Można w fermentorze z zamontowana grzałka z czajnika widziałem takie patenty http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?p=117455#117455 Edytowane 7 Listopada 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Sorki, że się czepiam : w czym gotujesz brzeczkę? W garze, ale gotować można jw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się