sugarsweet Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Luzzzz, ja nie czepiam się tego czy autor jest daltonista czy nie. Czepiam się powielania tezy jakoby ogół społeczeństwa nic nie czuł. Jak pisał Jacer: każdy czuje, nie każdy wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Tak się spytam ten temat do czegoś prowadzi? Czy tak jak nie dawno założony temat przez pogo, każdy się wyżali, każdy wyrazi swoją opinię, a podmiot nie wykaże żadnego większego zainteresowania? Powiem tak piwowarstwo domowe jest tak specyficznym hobby, że każdy musi sam dojść do pewnych wniosków i sprawdzić swoje doświadczenie w tej materii do tego co piszą w książkach i na forach Inaczej się nie da, na siłę nikogo nie wyedukujesz. Niestety jak nie posiadasz umiejętności analizy swoich dokonań i dobrego nosa to niestety nie rozwiniesz się za bardzo w tym hobby. Podstawa czytanie z zrozumieniem oraz doświadczenia, dobrze jest też się spotykać z innymi piwowarami - 15 minut rozmowy to jak przeczytanie 200 stron forum i od tego bym zaczął, a nie od kupowania piw kraftowych i kursów? Co to da jak nie rozumie się podstaw i nie rozpoznaje zapachów? Zasunę klasykiem bo obecnie temat prowadzi do niego: Myślę, że już odpowiedź padła kilka razy, więc teraz zostało działanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Z tego co widziałem, to ktoś ma problem, bo nie odrobił lekcji, a piwo dla niego jest jasne, ciemne, albo bursztynowe. Cóż, nie tak dawno była to standardowa oferta małych browarów, tudzież tych restauracyjnych - jasne, ciemne i pszenica. Jak ktoś nie rozumie czym różnią się od siebie poszczególne style oraz skąd się te różnice biorą (składniki + proces), to chyba nie ma o czym dyskutować, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Fajny temat rozwojowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buamazur Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 ... choć próbuję zrozumieć po czym rozpoznaje się poszczególne gatunki lub rodzaje piw. Czytam receptury i przyznam szczerze, że składy owszem różnią się mimo, że sporo jest podobnych. W którą recepturę kliknę jest tam słód monachijski czy pilsneński, czy carmel, a gatunkowo czy rodzajowo się różnią. Sądzę, że rodzaj drożdży na pewno ma znaczenie... Czy może mi to ktoś " wyłożyć " lub skieruje do odpowiedniej lektury? Pozdrawiam Chciałbym przerwać Waszą dyskusję na temat daltonistów itp., bo główne pytanie odnosi się do czego innego. Wszedłem zaciekawiony, że ciekawa dyskusja się rodzi a tu tylko czepianie się kolegi bo nie rozpoznaje podstawowych różnic w stylach piwa. Ja też nie rozpoznaję za wiele, ale jestem jeszcze przed pierwszym warzeniem także trochę dystansu. Prosiłbym o dwa słowa od doświadczonych piwowarów, jak odróżnić kilka podstawowych stylów. Ja jako pierwsze wybrałem sobie Belgian Dubbel i co mi może wyjść z tego innego podobnego? Podać zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Polecam otworzyć wiki, znaleźć style bjcp a tam, po wyborze stylu, na dole strony znajdują się przykłady piw z danego stylu. W dzisiejszych czasach, gdzie dostęp jest praktycznie nieograniczony, w ten sposób można sprawdzić, na czym dany styl polega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się