carlsten Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) Witam, planuję uwarzyć warkę jasnego ALE. Docelowo mam zamiar przefermentowaną brzeczkę podzielić na 4 części. Do trzech części mam zamiar dodać odpowiednio: owoce czarnej porzeczki, wiśnie i sok jabłkowy. Czwarta część zostanie "niewzbogacona". Pytań mam kilka. Otóż każda mini warka będzie miała ok 5L, ile owoców dodać(soku), żeby miało to sens. Jak dodawać? Czy bezpośrednio rozmrożone(mam z własnego zbioru), czy zagotować? Jakiego efektu można się spodziewać, czy piwo lekko skwaśnieje, czy będzie słodsze? Jak długo trzymać na cichej?Podstawą ma być taki zasyp:-3,7kg Pilzneński/Pale Ale-1kg ryż kleikowany-0,1kg cukier białychmielenie SH Iunga:60' - 12g20' - 30g5' - 30gDo tego us-05, trochę mchu irlandzkiego i gipsu.Całość celowana w ok. 11,5BLG, 40IBU.Wszelkie sugestie mile widziane. Edytowane 23 Listopada 2015 przez carlsten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) W wakacje robiłem piwo z dodatkiem soku owocowego. Miałem 15 litrów piwa (jasne na drożdżach m27 belgian ale) i dodałem 6 litrów soku z wiśni (łącznie otrzymałem 21 litrów gotowego piwa). Sok był wyciskany z świeżych wiśni (1 godzinę wcześniej zerwane z drzewa :-D ). Zapastetyzowałem go bez dodatku cukru. Miał on 12 blg więc po dodaniu do piwa nie zmieniło mi sie blg początkowe).Efekt: kolor całkowicie czerwony. Piana różowa. W smaku pojawiła się kwaskowość (od owoców nie od bakteri mlekowych) oraz smak tych owoców. Sok został dodany po 10 dniach od rozpoczecia fermentacj (czyli jak piwo już odfermentowało). Odfermentowanie końcowe pozostało na poziomie odfermentowania piwa początkowego (myślałem że trochę niżej zejdzie). Powinno Ci to trochę pomóc. :-) Edytowane 23 Listopada 2015 przez grigor51 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Kilka uwag: 1. każde piwo z dodatkiem owoców będzie kwaśne. Jeśli chcesz żeby było owocowe i słodkie to kup i dodaj ksylitol 2. w zasypie zamiast ryżu polecam płatki ryżowe błyskawiczne 3. owoce poddaj pasteryzacji bo licho wie co może w nich być 4. nie wiem czy ma sens takie chmielenie. Przy lambicach np używany jest stary, zwietrzały chmiel tylko po to aby zapewnić działanie bakteriobójcze. Przy takim piwie dałbym jakiegoś ubogiego w alfa-kwasy aromatycznego chmielu i tylko na 60min tak aby nie przekroczyć 15-20 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik174 Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Przyłącze się do wątku, bo też rozważam w przyszłości wykorzystywać naturalne soki owocowe do piwa. A w jakiej temperaturze i ile czasu pasteryzować takie owoce ? A może lepiej użyć pirosiarczanu potasu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Dzięki za rady. A więc soki popasteryzuje. Użyję jednak zwykłego ryżu, mam z nim już doświadczenie a i koszt 4x niższy. Co do chmielenia, to boje się za niskiej goryczki, żeby nie wyszło mdłe. Jednak zastosuję się do uwagi i dodam chmielu tylko na goryczkę. To że się ukwasi, to dobrze Lubie kwaśne piwa, póki co na drożdże płynne nie mogę sobie pozwolić, więc i brety odpadają. Z kwasem mlekowym nie miałem wgl styczności, więc póki co też go ominę. Czyli dodać około 2L owoców/soków na 5L piwa. Dzięki wszystkim za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Ostatnio warzyłem graffa czyli takie cydro-piwo. Do 15L brzeczki dodałem 10L soku jabłkowego. Jeszcze sobie fermentuje, ale to co skosztowałem z FFT jest super. Sok z kartonu z Biedry. Jako, że kiedyś już robiłem na nim cydr mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 . Co do chmielenia, to boje się za niskiej goryczki, żeby nie wyszło mdłe. Kontrą do słodyczy może być goryczka, ale może być też kwas (z owoców) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Witam, znalazłem w książce DOMOWE WARZENIE PIWA Richarda Lehrla taki przepis na piwo owocowe Które chciałbym niedługo uwarzyć, ale mam kilka pytań dotyczących samego przepisu, więc prosiłbym o pomoc i Wasze zdanie: Gęstość brzeczki 11% Goryczka 10 EBU Zawartość alkoholu 4,8% Zasyp Słód pilzneński (80%) 2800g Słód pszeniczny (22%) 900g Słód karmelowy (2%) 100g Cukier (8%) 300g Przejrzałe wiśnie 3000g Chmiel/czas gotowania Northdown (9%) 30g/90min Etapy zacierania 50ºC/20min 64ºC/90min Czas gotowania 90min Drożdże drożdże górnej fermentacji Teraz miałbym kilka pytań odnośnie tego przepisu AD1 Jaki słód Karmelowy można użyć np. dać pszeniczny karmelowy czy inny zwykły AD2 Odnośnie cukru, czy i kiedy go dodawać, bo w opisie nic nie pisze tylko tyle, że cukier ma bardziej zredukować smak słodu, jak Waszym zdaniem mam zrobić? AD3 Jakie najlepsze do tego piwa były by drożdże AD4 No i czy czasy i temp. zacierania zastosować z opisu, czy może coś zmienić, bo ja myślałem na pierwszy raz zatrzeć jak w opisie ewentualnie w następnych warkach coś korygować AD5 No i czy jak nie mam takiego chmielu czy mogę go zastąpić Lubelskim albo Marynką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Jaki słód Karmelowy można użyć np. dać pszeniczny karmelowy czy inny zwyk Jak taki akrurat masz to czemu nie? Możesz również spróbować z Carared, tak aby lekko podkreślić kolor. Odnośnie cukru, czy i kiedy go dodawać, bo w opisie nic nie pisze tylko tyle, że cukier ma bardziej zredukować smak słodu, jak Waszym zdaniem mam zrobić? Wg literatury cukier można dodawać na dowolnym etapie. Ja najczęściej dodaje go na ostatnie minuty gotowania. Jakie najlepsze do tego piwa były by drożdże Jeżeli chcesz wydobyć smak wiśni to jakieś neutralne: Danstar Nottingham, US-05 (na tych robiłem z pasteryzowanego soku wiśniowego i byłem zadowolony), jak chcesz trochę estrów to s-33. Jeżeli chcesz zastosować drożdże płynne to musisz poczekać na odpowiedź od bardziej doświadczonych piwowarów. No i czy czasy i temp. zacierania zastosować z opisu, czy może coś zmienić, bo ja myślałem na pierwszy raz zatrzeć jak w opisie ewentualnie w następnych warkach coś korygować Przepis zaleca zacieranie dość wytrawne - właśnie po to by podkreślić owoce. Był spróbował wg podanej receptury. No i czy jak nie mam takiego chmielu czy mogę go zastąpić Lubelskim albo Marynką? Zawsze , to Ty warzysz. W książce, z której wziąłeś recepturę masz wzór jak przeliczyć ilość chmielu, aby zachować gorycz na zakładanym poziomie. MaxiKing 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, więc mogę brać się do warzenia, jeszcze raz dzięki. Masz punkcik . Edytowane 16 Września 2016 przez MaxiKing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Jak taki akrurat masz to czemu nie? Możesz również spróbować z Carared, tak aby lekko podkreślić kolor. Jak doda 3 kg wiśni to chcesz jeszcze carared podkręcać kolor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 A czemu nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Robiłem takie piwo ostatnio, brzeczka była krwistoczerwona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Czy jeśli wykorzystuje pulpe np. z mango to przy butelkowaniu mam ja filtrować czy zlewać do butelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Filtrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 10 minut temu, leonzn napisał: Czy jeśli wykorzystuje pulpe np. z mango to przy butelkowaniu mam ja filtrować czy zlewać do butelek ? Obowiązkowo filtracja. Resztki mango w butelce mogą powodować gushing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 dzieki za szybka odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się