santa Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Czy są drożdże górnej fermentacji, które popracują w temperaturze 11C? Etykietki czytać umiem, pytam raczej o praktyczne doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 (edited) Właśnie wystartowały mi S04 w 12 Otoczenia oczywiście, po 8 godzinach nie było ruchu , zadane do brzeczki o temp 18 , i od razu do 12 stopni, saszetka. W1728 też w niskich pracują. Edited November 30, 2015 by pepek84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 (edited) Danstar Nottingham też dają radę Edit Gozdawa OGA9 tez ćwiczyłem w niskich temperaturach i było OK. Edited November 30, 2015 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 US05 ponoć startują nawet od 8°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 S-04 i Nottinghamy sprawdzone 10-12 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 masz też opcje ( jeśli zaakceptujesz 'lagerowy' sznyt ) skorzystać z drożdży dolnyc, które dobrze pracują w nieco wyższych temperaturach. np WY 2112, ulotka z Saflager S-189 też zachęca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Podłączę się. Pracują, ale jaki to ma wpływ na efekt końcowy? Tzn. Jaki wpływ ma fermentowanie górniakami w niższych temperaturach ale takich w których jeszcze dają rade, i odwrotnie dolniakami w maksymalnie wysokiej dla nich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 dolniaki w ciepełku = > estry, fenole, fuzzle górniaki w niskiej => czysty profil ( bez lagerowego sznytu ) , czasem wolniej startują, czasem mają problem z redukcją diacetylu oraz aldehydu octowego górniaki w za niskiej => produkty nadmiernego stresu drożdży ( jeśli wystartują ) czyli estry, fenole - diacetyl i nie dofermentoane piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Czy są drożdże górnej fermentacji, które popracują w temperaturze 11C? Etykietki czytać umiem, pytam raczej o praktyczne doświadczenia. Spróbuj hybrydy - MJ M10 Workhorse. U mnie w 10-12C dały kiedyś baaardzo przyjemnego Koelscha i bardzo chciałbym ponowić zabawę z nimi, ale nie mam kiedy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 dolniaki w ciepełku = > estry, fenole, fuzzle górniaki w niskiej => czysty profil ( bez lagerowego sznytu ) , czasem wolniej startują, czasem mają problem z redukcją diacetylu oraz aldehydu octowego górniaki w za niskiej => produkty nadmiernego stresu drożdży ( jeśli wystartują ) czyli estry, fenole - diacetyl i nie dofermentoane piwo ad.1 rozumiem ad.2 mógłbyś "zielonemu" przybliżyć "lagerowy sznyt"? czy ryzyko diacetylu i aldehydu można ograniczyć przeniesieniem na koniec burzliwej w wyższa temperaturę na parę dni? ad.3 jak wyżej i czy wtedy te estry fenole podobne jak w ad.1? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 nie umiem Ci wyjaśnić - to trzeba poczuć AD2 Tak - tak zwana przerwa diacetylowa powinna rozwiązać ten problem AD3 - nie do końca - drożdże w zbyt niskiej temperaturze są mocno zestresowane i metabolizują nie optymalnie => powstają nie porządane związki, dodatkowo potrzeba ich znacznie więcej więc się mnożą => produkcja estrów W 1 drożdże po prostu mają za dobrze i ( wyjebane mają na robotę ) i namnaża się ich za dużo i zaczynają ze sobą konkurować To oczywiście jest beletrystyka co piszę - ktoś bardziej mikrobiologicznie zorientowany może to lepiej napisać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 nie umiem Ci wyjaśnić - to trzeba poczuć AD2 Tak - tak zwana przerwa diacetylowa powinna rozwiązać ten problem AD3 - nie do końca - drożdże w zbyt niskiej temperaturze są mocno zestresowane i metabolizują nie optymalnie => powstają nie porządane związki, dodatkowo potrzeba ich znacznie więcej więc się mnożą => produkcja estrów W 1 drożdże po prostu mają za dobrze i ( wyjebane mają na robotę ) i namnaża się ich za dużo i zaczynają ze sobą konkurować To oczywiście jest beletrystyka co piszę - ktoś bardziej mikrobiologicznie zorientowany może to lepiej napisać Wielkie dzięki to i tak mi parę rzeczy rozjaśniło, czyli krótko mówiąc, trzeba fermentować w temperaturze optymalnej!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted December 1, 2015 Author Share Posted December 1, 2015 Dzięki za wszystkie opinie. Dam znać czego użyję. Dolniaków nie chcę, nie mam warunków na późniejsze lagerowanie i tego typu zabawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 (edited) Dzięki za wszystkie opinie. Dam znać czego użyję. Dolniaków nie chcę, nie mam warunków na późniejsze lagerowanie i tego typu zabawy. Ciekawy jestem ile % osób lageruje swoje lagery Ja do nich nie należę, bo zwykle potrzebuję zaraz lodówki do następnych piw Zaryzykuję więc stwierdzenie, że lagera, choć warto, to wcale nie trzeba lagerować! Edited December 1, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilis Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 że lagera, choć warto, to wcale nie trzeba lagerować! Ja bym poszedł dalej. Piwo robić warto, ale wcale nie trzeba! Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted December 1, 2015 Author Share Posted December 1, 2015 Zaryzykuję więc stwierdzenie, że lagera, choć warto, to wcale nie trzeba lagerować! Na razie odpuszczę dolniaki. Chciałbym pierwszego zrobić zgodnie ze sztuką, a na to nie mam w tej chwili warunków . Co do drożdży, na pierwszy ogień pójdą Gozdawa OGA9. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Na razie odpuszczę dolniaki. Chciałbym pierwszego zrobić zgodnie ze sztuką, a na to nie mam w tej chwili warunków 1 grudnia... każdy ma teraz warunki na dolniaki za oknem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now