Skocz do zawartości

Receptura a starzenie się chmielu


verbin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do kolegów pytanie odnośnie starzenia się chmielu. Czy układając recepturę np. w BS2, stosujecie narzędzie do obliczania wpływu starzenia na zawartość alfa-kwasów w przechowywanym chmielu? Np.: w chmielu Hallertauer Hersbrucker (zbiór 2014 rok, alfa-kwasy 4,3%) po 12 miesiącach skorygowane alfa-kwasy wyniosą 3,72% w zależności od warunków przechowywania. Czy w układanej recepturze zakładać wartość skorygowaną, czy nie przejmować się tym i liczyć alfa-kwasy takie jak są na opakowaniu? Czy w takim wypadku piwo będzie jednak niedochmielone? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie.

Edytowane przez verbin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawartość alfa-kwasów oczywiście maleje z czasem, więc myślę, ze ze zbioru 2014 zdecydowanie bardziej celnym oszacowaniem będzie te 3,72% niż 4,3%. Na ile celne jest to oszacowanie to już zupełnie inna bajka, dokładnie się tego nie dowiesz. Ale z całą pewnością ten chmiel nie ma już 4,3%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.