bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Odświeżyłem, czyli olać sód. Ale i tak bez alkalicznosci/HCO3 nic nie zrobię dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 No cóż, to jest bardzo ważne (jedno albo drugie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 problem może powstać, gdy będziesz modyfikował wodę za pomocą np. Baking Soda, albo NaOH wtedy poziom sodu wzrośnie. Wzrośnie, szczególnie przy ciemnych piwach, bo tam trzeba to RA dość mocno wyżyłować w górę. Generalnie nie bagatelizowałbym tego parametru w przypadku jego braku w raporcie. Sam kilka razy musiałem kombinować ponieważ sód rósł mi grubo ponad 100 (a wiedziałem, że zaczynam od przyjętej wartości 1 dla RO) więc różnie może być jak się nie zna wartości wyjściowej. Niby wartość graniczna to 150, ale lepiej trzymać go na w miarę niskim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Dalej ogarniam temat i trochę tracę siły W planach Black IPA. Chcę zbalansowane piwo, jak każdy Wprowadziłem swoje dane do poniższego kalkulatora. Czy dobrze to rozumuję. Chlorek wapnia zakładam dodać do warzenia, a kredę do kotła - dobrze rozumuję? Chlorek w tym kalkulatorze jest w postaci suchej czy uwodnionej? Ja mam suchy. Sód w swojej wodzie wpisałem na pałę. Nie zam jego zawartości. Doczytałem że sole to g/galon. Ja planuję 45l piwa więc ok 10 gal. To by dało 10g kredy i 5 g chlorku wapnia. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Osobiście nie korzystałem z tego kalkulatora do modyfikacji - używam go tylko do sprawdzenia docelowego zakresu RA. W nim nie widzę, gdzie masz wpisaną ilość wody do zacierania i wysładzania. Dodatkowo weź pod uwagę, że dodawane sole są na galon (gms per gal), a nie na litry. Wklep wszystko w ten: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Będzie łatwiej rozmawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Ok wklepałem dane, ale odnośnie co gdzie dodać to się już trochę gubię. http://www.brewersfr...tor/?id=XY2D1Q4 Wpisałem tak dobrze? http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=3WCR75N Edytowane 4 Lutego 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Ciężko wycisnąć coś z tego profilu pod Black IPA. Tak na szybko: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=T577CHX Tylko do wody do zacierania nie dawaj tyle kwasu tylko daj 60% tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Ciężko wycisnąć coś z tego profilu pod Black IPA. Tak na szybko: http://www.brewersfr...tor/?id=T577CHX Tylko do wody do zacierania nie dawaj tyle kwasu tylko daj 60% tego. Masz na myśli wodę do wysładzania? Jeżeli tak to mam pytanie. Do tej pory mierzyłem paskami pH tej wody i właśnie żeby zejść do poziomu 5,6-5,4 potrzebowałem właśnie 10-11 ml 75% kwasu fosforowego, to co zmniejszać tą ilość? Możesz krótko wyjaśnić dlaczego właśnie tak zmodyfikowałeś mój profil. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Masz na myśli wodę do wysładzania? Jeżeli tak to mam pytanie. Do tej pory mierzyłem paskami pH tej wody i właśnie żeby zejść do poziomu 5,6-5,4 potrzebowałem właśnie 10-11 ml 75% kwasu fosforowego, to co zmniejszać tą ilość? Możesz krótko wyjaśnić dlaczego właśnie tak zmodyfikowałeś mój profil. Nie musisz aż tak zbijać pH wody do wysładzania - wystarczy poniżej 6. Chodzi o to, że akurat w tym przypadku im mniej kwasu tym większe RA, które i tak jest ciut za małe na ten kolor. Sole przeznaczone w kalkulatorze do wody do wysładzania dajesz do wody do gotowania - tym jest spowodowane to żeby obniżyć ilość kwasu do wody do wysładzania - jak rozłoży się sole na SPARGE WATER to od razu kalkulator sam zmienia zakwaszenie wody do wysładzania - jak zakładasz, że sole przeznaczone do wody do wysładzania dasz do gotowania to wtedy kalkulator tego nie uwzględni - jak się usunie z niego wszystko ze SPARGE WATER to wtedy wychodzi mniej więcej prawidłowa ilość kwasu. Pamiętać należy, że on wylicza ilość na pH około 5,4, a to jest niepotrzebne - można wyżej byle poniżej 6 - powtórzę się, że przy tym profilu pod CDA jest to wskazane, bo podniesie to jeszcze RA. P.S. Trochę to pogmatwane, ale mam nadzieję, że zrozumiesz te wypociny Edytowane 4 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Ok rozumiem. Wstyd się przyznać ale na studiach miałem z tego wszystkiego laborki ale to już parę lat minęło, a wtedy i tak nie uczyłem się pod kątem warzenia. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 kONtem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Powinienem kupić chlorek wapnia 2hydrat, czy 6hydrat, czy w ogóle CaCl2 ? Nie ma żadnej różnicy, poza tym, że musisz przeliczać. Kalkulatory piwowarskie w bazie mają CaCl2•2H2O czyli chlorek dwuwodny. Przeliczenie z 6-wodnego, 1-wodnego czy bezwodnego do dwuwodnego jest dość proste. Najbardziej opłaca się kupować chyba bezwodny bo najmniej go się zużywa Ważne żeby był czysty a nie jakiś drogowy A podpowiesz jak przeliczyć sól półwodną na dwuwodną CaSO4*1/2H2O=X*CaSO4*2H2O ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Skontaktuj z RAY-em. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) A podpowiesz jak przeliczyć sól półwodną na dwuwodną CaSO4*1/2H2O=X*CaSO4*2H2O ? Masy molowe: CaSO4 - 136g/mol H2O - 18g/mol CaSO4 * 1/2 H2O = 136 + 1/2*18 = 145 CaSO4 * 2 H2O = 136 + 2*18 = 172 145/172 = 0,843 czyli jak przemnożysz wartość dwuwodnego CaSO4 przez 0,843 to wyjdzie Ci ilość potrzebna półwodnego CaSO4. W drugą stronę: 172/145 daje 1,186 czyli jak przemnożysz wartość półwodnego CaSO4 przez 1,186 to wyjdzie Ci ilość potrzebna dwuwodnego CaSO4. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem - rano jest Edytowane 5 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) EDIT; do usunięcia. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 A podpowiesz jak przeliczyć sól półwodną na dwuwodną CaSO4*1/2H2O=X*CaSO4*2H2O ? Masy molowe: CaSO4 - 136g/mol H2O - 18g/mol CaSO4 * 1/2 H2O = 136 + 1/2*18 = 145 CaSO4 * 2 H2O = 136 + 2*18 = 172 145/172 = 0,843 czyli jak przemnożysz wartość dwuwodnego CaSO4 przez 0,843 to wyjdzie Ci ilość potrzebna półwodnego CaSO4. W drugą stronę: 172/145 daje 1,186 czyli jak przemnożysz wartość półwodnego CaSO4 przez 1,186 to wyjdzie Ci ilość potrzebna dwuwodnego CaSO4. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem - rano jest No też mam nadzieję, bo dla mnie to czarna magia. W sobotę chcę zrobić pierwsze piwko na uzdatnionej RO. Piwo będzie lekkie (mild) ale trochę ciemniejsze. Wybrałem profil zbalansowany. Całą wodę chcę przygotować wcześniej z RO i tej samej używać do zacierania i wysładzania. Podczas zacierania dodam kwas mlekowy do zacieru zgodnie z kalkulatorem. Czy to się trzyma kupy? http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=RSXRQ58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Nie trzyma się kupy - widziałeś pH zacierania ? Po co do wody z RO dodajesz kwasu ? Generalnie zdarza się użyć, ale to bardzo bardzo sporadycznie. Jaki masz szacunkowy kolor piwa wg jakiegoś programu, którego używasz ? Wg słodów widzę, że dość ciemny (około 50 EBC?) więc RA też nie to. Wody z RO (do wysładzania) nie ma sensu zakwaszać - jest w pewnym sensie "neutralna" natomiast 1 kropla może zmienić pH dość mocno. Edytowane 6 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Nie trzyma się kupy - widziałeś pH zacierania ? Po co do wody z RO dodajesz kwasu ? Generalnie zdarza się użyć, ale to bardzo bardzo sporadycznie. Jaki masz szacunkowy kolor piwa wg jakiegoś programu, którego używasz ? Wg słodów widzę, że dość ciemny (około 50 EBC?) więc RA też nie to. Wody z RO (do wysładzania) nie ma sensu zakwaszać - jest w pewnym sensie "neutralna" natomiast 1 kropla może zmienić pH dość mocno. Kolor 41 EBC, no z tym kwasem rzeczywiście bez sensu. Zostało mi to z jakiejś innej kombinacji soli, gdzie miałem dodać ok 2ml. Po wywaleniu kwasu ph 5.49 i RA 21. http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=CVN8HSJ Zwiększyć? Edytowane 6 Lutego 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Twoje RA powinno być optymalnie około 162, a w zakresie 133-192. Proponuję coś takiego bez uwzględnienia co to za piwo i co chcesz w nim uzyskać - jest to taki typowy zbalansowany profil pod ten kolor: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=G1VDYLV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Twoje RA powinno być optymalnie około 162, a w zakresie 133-192. Proponuję coś takiego bez uwzględnienia co to za piwo i co chcesz w nim uzyskać - jest to taki typowy zbalansowany profil pod ten kolor: http://www.brewersfr...tor/?id=G1VDYLV Nie mam NaOH. A skąd taka wartość RA? W http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody jest że dla piw brązowych 0-100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Nie mam NaOH. To wykombinuj - przy ciemnych piwach często używana. A skąd taka wartość RA? W http://www.wiki.piwo...H_i_składu_wody jest że dla piw brązowych 0-100 Z kalkulatora RA. Taki zakres sugeruje kalkulator po kolorze, który podałeś (41EBC). Nie wiem czemu wg tego zasypu masz taki kolor - mi po wpisaniu Twoich słodów do BS2 wyszło około 51EBC. Czy na pewno w kalkulatorze wpisałeś wartości koloru w Lovibondach, a nie przeliczone z EBC na SRM (częsty błąd)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Nie mam NaOH. To wykombinuj - przy ciemnych piwach często używana. A skąd taka wartość RA? W http://www.wiki.piwo...H_i_składu_wody jest że dla piw brązowych 0-100 Z kalkulatora RA. Taki zakres sugeruje kalkulator po kolorze, który podałeś (41EBC). Nie wiem czemu wg tego zasypu masz taki kolor - mi po wpisaniu Twoich słodów do BS2 wyszło około 51EBC. Czy na pewno w kalkulatorze wpisałeś wartości koloru w Lovibondach, a nie przeliczone z EBC na SRM (częsty błąd)? Rzeczywiście był błąd, już poprawiłem http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=79CQMRG Zakwaszać zacier czy tak zostawić? NaOH zamieniłem na NaHCO3 - może tak być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Zakwaszać zacier czy tak zostawić? Zostaw. NaOH zamieniłem na NaHCO3 - może tak być? Nie do końca jest to zamienne. Zobacz co stało się po tej zamianie z wartością HCO - skoczyła do granicy, w której nie powinna się znaleźć. Takie wartości są za duże nawet dla piw bardzo ciemnych - czarnych dlatego użyłem NaOH żeby podnieść RA, zmienić pH, ale żeby utrzymać wartość HCO na akceptowalnym poziomie (w moim profilu jest na poziomie 232, a u Ciebie >330). Czytałeś wiki więc powinno Ci się rzucić w oko to: HCO3 (dwuwęglany) - 0-300 ppm. Od zawartości dwuwęglanów zależy, jakie piwa będa nam dobrze wychodzić. 0-50 ppm jasne, delikatne piwa. 50-150 ppm bursztynowe, brązowe. 150-250 ciemne, palone. Szczególnie w stoutach wysoka zawartość węglanów pomaga zwalczyć kwaśność słodów palonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Zakwaszać zacier czy tak zostawić? Zostaw. NaOH zamieniłem na NaHCO3 - może tak być? Nie do końca jest to zamienne. Zobacz co stało się po tej zamianie z wartością HCO - skoczyła do granicy, w której nie powinna się znaleźć. Takie wartości są za duże nawet dla piw bardzo ciemnych - czarnych dlatego użyłem NaOH żeby podnieść RA, zmienić pH, ale żeby utrzymać wartość HCO na akceptowalnym poziomie (w moim profilu jest na poziomie 232, a u Ciebie >330). Czytałeś wiki więc powinno Ci się rzucić w oko to: HCO3 (dwuwęglany) - 0-300 ppm. Od zawartości dwuwęglanów zależy, jakie piwa będa nam dobrze wychodzić. 0-50 ppm jasne, delikatne piwa. 50-150 ppm bursztynowe, brązowe. 150-250 ciemne, palone. Szczególnie w stoutach wysoka zawartość węglanów pomaga zwalczyć kwaśność słodów palonych. No to muszę coś innego wykombinować. Dziś już NaOH nie zdobędę a jutro chciałem warzyć. Mogą to mieć w aptece? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 W aptece to nie wiem nawet czy mają. Nie masz jakiegoś sklepu chemicznego? Do Chyloni masz w sumie masz rzut beretem: https://www.google.pl/maps/place/Merkury+-+Hurtownia+Chemii+Gospodarczej/@54.5351071,18.4658216,12z/data=!4m5!1m2!2m1!1srumia+sklep+chemiczny!3m1!1s0x0000000000000000:0xd235e4aed34fd7aa Zadzwoń i zapytaj - może mają NaOH - najlepiej cz.d.a. Jak nie to tym razem po prostu zrób tak: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=3D45CWM RA nieco poniżej minimum, HCO trochę za wysokie, ale nie jest źle. Jak to mówi Dr2: "piwo będzie pyszne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się