Jump to content

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.


Recommended Posts

A ten słód 1kg 60 lovibondów to nie jest chyba podstawowy? :D

no zgadłeś :)

@lukaszr - nie widać 500 Na, bo już sobie odpuściłem tą kombinację i skasowałem.

 

po zaznaczeniu właściwych typów słodów już to wygląda sensowniej.

Link to comment
Share on other sites

Łukasz skorzystam z Twojego postu aby opisać doświadczenia z wodą.

Przez trzy lata warzyłem piwo na kranówce (Poznań Wilda). Trzymając się zasady : jeśli herbata jest OK to piwo też będzie dobre

Wszystko szło dobrze ( potwierdzenie z konkursów). Rok temu wyprowadziłem się na wioskę. Bez sprawdzenia wody ( herbata jest OK)

zacząłem warzyć piwo: ale a potem pilsy. Po cichej piwo smakowało i pachniało dobrze. Po 3-4 tygodniach w butelkach jasne piwa były nie do wypicia. Goryczka grejpfrutowa, piwo prawie niepijalne bez piany.Milk Stout ewentualnie dało się wypić.

Skład wody: CaCO3 281mg/l Cl 9mg/l SO4 2mg/lm Ca 72mg/l Mg 25mg/l Fe 30 mikrogramów/l.

Woda poznańska : CaCO3 220mg/l Fe 12 mikrogramów/l. Po konsultacjach z Jackiem ( dziękuję) doszliśmy do wniosku że zbyt wysoka zawartość żelaza odpowiada za szybkie starzenie się piwa. Teraz wiem że dołożyła się do tego jeszcze twardość.

Przestawiłem się na wodę w butlach 5l.

Woda A z Biedronki( otwór Włoszakowice) i B z Carrefoura (otwór w Ślemieniu)

Ca 60mg/l 23mg/l

Mg 13mg/l 7mg/l

Cl 18mg/l. 4mg/l

SO4 70mg/l 19mg/l

HCO3 134mg/l 86mg/l

Na wodzie A uwarzyłem ale, pilsy,AIPA,porter bałtycki,pszeniczne,kożlak wędzony,saison.

Piwa po nagazowaniu były bardzo smaczne.Po 2-3 miesiącach piwa jasne a szczególnie AIPA jest niepijalne. Goryczka szorstka, ostra

wręcz upierdliwa.Do przeżycia saison i kożlak.Po lekturze artykułów Codera i tego wątku sądzę że winny jest zły stosunek Cl:SO4 . Tu wyniósł 0,25.Po pół roku tylko porter jest bardzo smaczny.

Eksperymentując dalej wykonałem ponownie angielskie ale mieszając wodę A i B w stosunku 1:1. Aby ograniczyć goryczkę zmniejszyłem o 30% ilość chmielu goryczkowego. W trakcie burzliwej pachniało pięknie. Spróbowałem piwa po burzliwej: goryczka delikatna ale wszystko przebijał dziwny "apteczny" smak. Infekcja? Dałem piwo na 10 dni cichej. Po otwarciu brak oznak jakiejkolwiek

infekcji. Zabutelkowałem. Po miesiącu w butelkach: piwo mleczne ( mieszając wodę A i B zmniejszyłem Ca do 36,5mg/l - dziękuję Piotrek za potwierdzenie mojej niewiedzy), goryczka niezbyt mocna ale przebija ją dziwny smak znany mi z poprzednich warek tylko

bardziej intensywny ( mieszając wodę A i B zwiększyłem zawartość siarczanów) - chemiczny, apteczny ?

W Poznaniu woda ma dwukrotnie więcej chlorków niż siarczanów i tych smaków nie spotykałem.

Mam nadzieję , że spostrzeżenia były słuszne i ktoś skorzysta.

Dzisiaj znów angielskie ale tym razem na wodzie korygowanej solami.Oby....

 

Link to comment
Share on other sites

Chcesz mieć czystość i całkowity wpływ na wodę zdobądź wodę RO na jedną/kilka warek i zrób profil odpowiedni do warzonego piwa. Jeśli nie spieprzysz podstaw, a przede wszystkim fermentacji (głównie ilości i kondycji drożdży czy temperatur fermentacji - bo wtedy żadna woda Ci nie pomoże) to nie będziesz Pan żałował.

Edited by Mariusz_CH
Link to comment
Share on other sites

Mariusz widzę że masz doświadczenie z profilami wody.

Ja przez 130 warek brałem kranówkę i wio.

Dzisiejsza pierwsza warka z wodą korygowaną solami to tak jak pierwsze piwo warzone ze słodów 5 lat temu.

Muszę wyczuć ile i jakie rodzaje profili są potrzebne do różnych gatunków.

Prześledziłem to co podesłałeś kilka postów wcześniej o budowaniu profilu. Stosunek Cl:SO4 ma duży wpływ na smak, sam się o tym

przekonałem.

Czy wystarczy mieć 3-4 profile które obsłużą wszystkie gatunki?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Niedawno przestawiłem się na wodę z Biedronki. Dostępu do wody RO nie mam ale tą Oazę też z powodzeniem modyfikuję dodatkiem soli i kwasów. Jest dużo lepiej w porównaniu z kranówą którą mam bardzo twardą. Mam jedno pytanie do Was. Sole dajecie tylko do zacierania? Bo wyczytałem, że takie same ilości jak wyliczy kalkukator można dodać tuż przed zagotowaniem brzeczki. Byłoby to logiczne bo kalkulator oblicza nam modyfikację tylko części wody użytej do warzenia, a wpływ na smak ma cała woda. Jaka jest Wasza opinia?

Link to comment
Share on other sites

Sole dodaje się tam, gdzie trzeba uzyskać jakiś określony cel/rezultat. Najczęściej część do zacierania, a drugą część (nie zawsze) "regulującą" całkowite RA daje się do gotowania.

 

Kalkulator wylicza RA całego roztworu.

 

Amerykanie dużo uwagi poświęcają aspektowi wody:

 

Od czasu gdy używam 100% wody z RO, to stwierdzam, że nie ma im się co dziwić :D

Edited by Mariusz_CH
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli używasz wody tzw. kranówy to do wysładzania możesz zmodyfikowac pod kątem pH. Resztę składników można wrzucić do gotowania.

Używam tylko kranówy, mam ją przebadaną i modyfikuję jej skład przez dodawanie soli mineralnych. Pytam o to, czy skład wody do wysładzania ma znaczenie, bo nie wiem czy można to pominąć i po prostu ją zakwasić, nie wnikając w chlorki i inne takie.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Zakupiłem zestaw do RO. Mam pytanie odnośnie miejsca podłączenia zestawu,Czy lepiej przed zmiękczaczem wody opartym na soli w tabletkach czy po zmiękczeniu?

Robiłem pomiary konduktywności wody przed demi ok.1000mikroS/cm zarówno przed jak i po zmiękczaniu (mam bardzo twardą wodę z wodociągu). Po RO ok.100mikroS/cm dla wody po zmiękczaczu. Nie mam chwilowo możliwości podłączyć wody przed zmiękczaniem do RO (weekend, brak przejściówek :) ) ale podejrzewam że przy wydajności RO na poziomie 90% wyniki mogą wyjść podobnie. Pytanie tylko czy w wodzie po zmiękczaniu nie będzie zbyt dużo jonów Na? Czy lepiej jednak aby pozostały jony Ca i Mg?

Zmierzyłem właśnie również wodę,która zgromadziła się w baniaku od RO i konduktywność wyniosła 37mikroS/cm. Czy wpływ na to może mieć czas od regeneracji zmiękczacza? Wyniki w granicach 100 otrzymałem krótko po jego regeneracji a w baniaku powinna być woda sprzed regeneracji

Link to comment
Share on other sites

może ktoś doświadczony w wodzie ocenić wyniki mojej wody?

http://www.rpwik.sos...nik/maczki2.jpg

 

Za mało informacji.

 

tylko tyle jest info na stronie wodociągów ,niestety:)

ale bazując tylko na tych danych zmieniłbyś coś ?

warzę tylko górniaki

 

Potrzebujesz raportu, z którego odczytasz wartości:

pH

Ca

Mg

Na

Cl

S

twardość jako CaCO3

 

bez tych danych nic sensownego nie zrobisz, możesz co najwyżej działać po omacku -na zasadzie, do ciemnych łyżeczka gipsu, do chmielowych chlorek wapnia, ale dobre wyniki będą wyłącznie fartem.

Link to comment
Share on other sites

Nikt nie da Ci nawet pobieżnej informacji ponieważ te dane to za mało.

 

Jedynie co mógłbym strzelić z zawiązanymi oczami po twardości ogólnej to to, że woda być może lepiej się sprawdzi przy piwach o barwie "jasno miedzianej".

Link to comment
Share on other sites

No więc zaczyma zabawę w RO. Narazie dla uproszczenie wyliczeń, będę brał raczej 100% RO i ją modyfikował do żadanego profilu. Stwierdziłem, że filtr RO zostawia coś w mojej wodzie (moja woda) stąd minimalne parametry pozostawiłem. Jak będę miał jakiś pasek do zbadam chociaż zwykłą twardość wody wyjściowej aby sprawdzić jaka jest w stosunku do wody wejściowej.

 

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=Z9X3DQ9

 

Pytanie zasadnicze. Do zacieranie będę używał 12l wody + 5l do wygrzewu + 21 do wysładzania. Programem wyliczyłem ilość dodatków do modyfikacji ale program wylicza je na całość wody czyli 38l. Rozdziela się dodatki czy całość do zacierania ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.