puszap Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mam jeszcze pytanie co do profilu wody, chcę uwarzyć Imperial AIPA, moim wzorcem jest Mikkeller/BrewDog I hardcore You i właśnie coś podobnego chcę uwarzyć. Tak więc moim zamiarem jest uzyskać piwo mocne, słodowe i jednocześnie bardzo intensywnie chmielone tak żeby słody były wyczuwalne w aromacie i bardzo delikatnie w smaku a jednocześnie piwo powinno mieć wyraźny charakter chmielowy. Zasyp: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=WGPB3XT czy może ktoś mi zaproponować jakiś profil wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jaki kolor piwa ? (nie chce mi się tego wpisywać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) 46 EBC, według http://www.haandbryg.dk coś mi tu nie pasuje, za ciemne Edytowane 22 Stycznia 2015 przez puszap Wojen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 poprawka 38EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 poprawka 38EBC Wg mnie za ciemne jak na AIPĘ. Może coś takiego? http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=C2QRS8X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 fakt troche za ciemne, no dobrze ale wartosci w zakladce water target selection sa takie jak dla profilu domyslnego ,,malty`` a wlasnie chodzilo mi o nowe wartosci w Target Water (wtedy moge kombinowac z solami jakie posiadam ). Dlaczego magnez 5? da sie wyliczyc czy to jest zalozenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 fakt troche za ciemne Nawet nie trochę - wywal caraaromę i będziesz miał około 26 EBC. no dobrze ale wartosci w zakladce water target selection sa takie jak dla profilu domyslnego ,,malty`` a wlasnie chodzilo mi o nowe wartosci w Target Water Wartości w Water Target Selection są bez znaczenia dla samego profilu - to tylko ustalasz aby mieć podgląd do czego dążysz. Ja tego nie wpisywałem, bo dążyłem do pewnego profilu, o który pytałeś. Jak chcesz mieć wszystko na zielono to proszę: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XBX395V Przy okazji masz wpisany profil wody docelowej. (wtedy moge kombinowac z solami jakie posiadam ). A jakie posiadasz ? Dlaczego magnez 5? da sie wyliczyc czy to jest zalozenie? Kombinacja solami żeby uzyskać dany profil przy utrzymaniu docelowego zakresu RA oraz pH zacierania oraz, w Twoim przypadku, wody do wysładzania. puszap 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 posiadam: CaCl2, potas(KCL), CaCO3, MgSO4, Acid Malox 100%, NaHCO3, gips piwowarski, sol kuchcenna , caraarome dam 100g czyli polowe z tego co bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) posiadam: CaCl2, potas(KCL), CaCO3, MgSO4, Acid Malox 100%, NaHCO3, gips piwowarski, sol kuchcenna , caraarome dam 100g czyli polowe z tego co bylo To masz praktycznie wszystko. Jak zmniejszyłeś caraaromę do połowy to zapewne zmniejszy to EBC do około 30. Usunąłem NaOH i wyszło tak: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=D9CG1XX Edytowane 23 Stycznia 2015 przez lukaszr puszap 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 dzieki!!! jestes wspanialy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Rzuć okiem jeszcze raz w ten link, bo zmieniłem jeszcze 1 rzecz. P.S. Nie przesadzaj Edytowane 23 Stycznia 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 nie przesadzam, sam bym tego nigdy nie zrobil, kwas dodaje tylko do wysladzania? i pH zacieru 5,7 jest OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Z tym pH w kalkulatorze to różnie bywa - ostatnio zauważyłem, że jak ustawiam w nim około 5,7 to podczas zacierania kształtuje się na poziomie 5,45-5,65 czyli w sumie w miarę optymalnie. Takie są te odchyły, ale zawsze praktycznie mieszczę się w tych granicach. Kwas masz tylko do wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Jakie parametry powinna mieć woda pod Portera Bałtyckiego? Kalkulator pokazuje mi, że dla 29 SRM powinienem celować w RA 194-253. A co z chlorkami i siarczanami (ich ilość i stosunek)? Na razie ustawiłem RA 215, a chlorki i siarczany zbalansowane na poziomie ~90 mg/l - czy będzie ok? Może warto jednak coś bardziej wyeksponować w porterze? Gdzieś wyczytałem, że "In a brown porter, you might want to slightly shift the balance towards chloride.". Profil: http://www.brewersfr...tor/?id=ZYWLXRB PS. Czy macie może jakąś stronkę z profilami wody pod dany styl? Edytowane 24 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszap Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jedna mnie jeszcze rzecz ciekawi, kupiłem taki oto kwas: Malic Acid Malox, i teraz z zakładki Acid Additions/Acid Type jaki mam rodzaj wybrać żeby jego parametry były możliwie zbliżone do tego co kupiłem specyfikacje: https://www.brouwland.com/content/docs/003/003%20Zuren/003.026.2-003.028.8_SPEC_EN_Vinoferm%20Malox.pdf https://www.brouwland.com/content/docs/003/003%20Zuren/003.026.2-003.028.8_MSDS_EN_Vinoferm%20Malic%20acid_v2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jak już było to przepraszam, znalazłem pdf z 54 przepisami na wodę z RO + sole: http://www.wetnewf.org/pdfs/Brewing_articles/Recipes.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_StaSZek_ Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Cześć, Przymierzam się do kupna RO. 1. Czy do piwowarstwa wystarczy RO3 ? 2. Polecacie jakieś konkretne marki / producentów RO ? Pozdrawiam StaSZek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 1. Czy do piwowarstwa wystarczy RO3 ? Jako podstawa wystarczy aczkolwiek wolałbym więcej stopni filtracji, a przynajmniej 3 na wstępną przed membraną. 2. Polecacie jakieś konkretne marki / producentów RO ? Co kupisz to będzie. Znane są droższe i to czasami znaczniej np. Aquafilter. _StaSZek_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_StaSZek_ Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 W takim razie w jaki sposób próbowałbyś to zmodyfikować? Na co taka modyfikacja wpłynie? RO będę podłączał średnio raz na dwa tygodnie. Czyli muszę mieć też zawory/zatyczki do wszystkich 3 wężyków. Zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Nie. lukaszr miał na myśli zestaw jak RO5, który ma w trzystopniową filtrację przed membraną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 lukaszr miał na myśli zestaw jak RO5, który ma w trzystopniową filtrację przed membraną. Dokładnie tak. W takim razie w jaki sposób próbowałbyś to zmodyfikować? Na co taka modyfikacja wpłynie? Inne "zestopniowanie" filtra wpłynie na jakość filtracji, a dokładniej mówiąc dodanie filtrów wstępnych pozwoli na dłużej zachować właściwości filtracyjne samej membrany - czym bardziej czysta woda dojdzie do membrany tym lepiej dla niej. To, co jest po niej to inna sprawa. Może być jeszcze filtr węglowy liniowy i przeważnie jest. To już wystarczy do naszych potrzeb - czyli jakby RO5 - 3 filtry, membrana i filtr liniowy. Dodatkowo można rozbudować filtr do celów typowo "pitnych" dołożyć po liniowym biojonizator i mineralizator po czym woda będzie dobra do bezpośredniego spożycia. Ja u siebie tak mam i jestem zadowolony. RO będę podłączał średnio raz na dwa tygodnie. Czyli muszę mieć też zawory/zatyczki do wszystkich 3 wężyków. Zgadza się? Przeważnie wszystko jest w komplecie. Upewnij się kupując takowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) A jakie parametry wody wpisujesz po przejściu przez filtr RO5 po mineralizacji? Edytowane 1 Lutego 2015 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_StaSZek_ Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 To już wystarczy do naszych potrzeb - czyli jakby RO5 - 3 filtry, membrana i filtr liniowy. Przedtem wystarczyło RO3 Trochę szkoda mi wydawać ~350zł na RO, którego nie mogę podłączyć na stałe i korzystać na co dzień (brak możliwości podłączenia pod zlewem). Jaką skuteczność osmozy powinienem założyć przy projektowaniu składu wody? Moja woda to: http://www.mpwik.krakow.pl/upload/Subpages/komunikat%2030_XI_2014+WHO.pdf zakład Rudawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Przedtem wystarczyło RO3 Ponieważ i to wystarczy, ale wtedy możesz mieć mniejszą trwałość membrany. Jaką skuteczność osmozy powinienem założyć przy projektowaniu składu wody? Ja w kalkulatory wpisuje wszędzie po 1 mg/l. Edytowane 1 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_StaSZek_ Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Rozumiem, dzięki serdeczne za wszystko Jeszcze jedno pytanie (na ten moment przynajmniej ). Możesz polecić jakieś sprawdzone źródło soli do wody? Albo powiedzieć na co zwracać uwagę przy zakupie? Żeby nie przepłacać w sklepach dla piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się